Visszaestünk a meccs második felében

Mind a három erdélyi csapat Magyarországról kapott ellenfelet a csütörtöki játéknapon. Az FTC-Telekom Csíkba, a DVTK Brassóba látogatott, míg a gyergyóiak a mieinket látták vendégül. Valószínűleg kevesebben gondolták azt, hogy éppen a debrecenieket lesz a legnehezebb megállítani, pedig így történt, bár nyerni az egyetemistáknak sem sikerült. A szembenálló felek számos kulcsemberüket nélkülözték, a gyergyóiak Sylvestre és Chris Bodo nélkül léptek pályára, míg a debreceni gárdából Hetényi Zoli és Novotny Dominik hiányzott.

Élesen és nagy lendülettel kezdtek a mieink, aminek villámgyorsan meglett az eredménye is; Kloz a debreceni harmadból adott hajszálpontos passzt a gyergyói kék vonal közelében tanyázó Ságinak, a csatár pedig megszerezte a vezetést. Nem sokkal később Tranca próbált egalizálni, két lövést is hárított Antek Tomi. A 6. percben Kozma Zsolt ült ki játékkésleltetésért. Az előnyben jól kevertek a vendégek, Turcotte passzával Vokla vette célba a gyergyói kaput, Rinne azonban résen volt. Röviddel később megint Turcotte forgolódott a palánk mellett, de a finn hálóőr ezúttal is védeni tudott. Az egyetemisták egyre-másra vezették a támadásaikat, a hazai csapat nem találta a játékát. A 16. percben Turcotte és Bíró Gergő csapott össze, a 4 a 4 elleni játékban az eredmény nem változott. Az 1. etap utolsó 2-2,5 percében feljebb kapcsolt a Gyergyó, sok helyzetet dolgoztak ki, Antek több alkalommal is nagyot hárított. 19.15-nél megint Kozma Zsolt kapott két percet. Az első periódusban jobban hokiztunk az ellenfelünknél, de aggasztó volt, hogy ismét igen sok helyzetünk maradt ki.

Kozma Zsolt kisbüntetésének jelentős része áthozódott a 2. játékrészbe. Ezek a percek nem hoztak gólt, de 21.04-nél Voklára, majd egy perccel utóbb Molnár Dávidra is ráfújtak egy-egy kiállítást. Erősen nyomott a hazai csapat, akik előbb megcsengették a kapuvasat, majd Haaranen lövését fogta Antek. Elszántan védekeztek a mieink, akik hatékonyabban őrizték kapujuk előterét, mint a korábbi találkozókon. Szükség is volt erre, mert egyre többet rohamoztak az erdélyiek; Szigeti szólóját Antek megfogta, az ellenakció végén Rinne alakított nagyot, majd Turcotte bombáját hatástalanította. A harmad fele táján Spirko ugrott ki, Rinne azonban a helyén volt, Dalecky pedig a kapuvasat találta el. 33.25-nél Szigeti jó átadással találta meg Vincze Gergőt, aki ezúttal már betalált, kiegyenlítettek a gyergyóiak. 36.58-nál Saari-t szórták ki, majd Klimek és Vincze Péter összecsapása végződött a büntetőpadon. A harmadban agilisabban hokizott a hazai együttes, akik az egyenlítéssel lélektani előnyre tettek szert.

A 3. harmad első percében Kloz botja eltalálta Tranca szemöldökét, a gyergyói csatár erősen vérzett, a cseh védő pedig 2+2 percet kapott. A helyi média szándékosságot emlegetett, ami reméljük, nem állja meg a helyét, Kloz-t ismerve különösen. A hosszú hátrányban okosan játszottak az idővel a mieink, a hazai gárda csak a második két percben jutott el helyzetig. A 47. percben Haaranen tüzelt a kék vonal közeléből, a korong éppen hogy elfért Antek és a kapuvas között. Bár mindkét oldalon fogyott az erő, az 51. percben Dalecky keresztpassza Turcotte-ot találta meg Rinne kapujának közelében, a kanadai találatával sikerült kiegyenlítenünk. Egyre megfontoltabban hokiztak a küzdő felek, de egy hazai szóló végén Antek Tominak még nagyot kellett tornáznia. Néző és játékos már a hosszabbítást várta, amikor 58.48-nál Saari lett a főszereplő, a finn hátvéd tüzelt a kékről, a kipattanót Szigeti segítette be a kapuvas mellől.

Ezen a meccsen jobban játszottak a mieink, mint az ezt megelőző találkozókon. Jobban figyeltünk a védekezésre, elől két gólt is sikerült összehozni. Sajnos, ez is kevésnek bizonyult, bár Antek Tomi a kapuját eltaláló 45 lövésből 42-őt hárított, extra teljesítményt nyújtott. A mezőnymunkára nem lehet komoly panasz, de a befejezésekkel még mindig gondok adódtak, több szólót, ziccert hibáztunk el.

David Musial reálisan értékelte az összecsapást.

Jó mérkőzést játszottunk ma, és bár számos helyzetünk volt, csak két gólt tudtunk szerezni. A sok kiállítás sem könnyítette meg a dolgunkat. A hazaiak utolsó gólja előtt nagyot hibáztunk, meg kellett volna tartani a korongot, de nem sikerült. Nagyon nehéz dolog, ha egy perccel a meccs vége előtt kapsz egy gólt. Holnap ismét mérkőzést játszunk, amelyik hasonlóan kemény lesz, mint a mai. A helyzetkihasználáson javítanunk kell!”

Ma délután brassói szerepléssel folytatódik az erdélyi túra. Az, hogy október 3-án nyolcat lőttünk a Farkasoknak, csak tovább nehezíti a dolgunkat, akik nyilván revánsot akarnak venni a legutóbbi vereségért. A találkozó 17.30 órakor kezdődik és információink szerint az Erste Liga TV élőben közvetíti.

2021.10.14. 17.30 Gyergyószentmiklós
EL 48
Gyergyói HK – DEAC 3-2 (0-1, 1-0, 2-1)
Gólszerzők: Vincze G., Haaranen és Szigeti, illetve Sági és Turcotte

=Müller Károly

 Fotók: Gyergyói HK