Vokla Roland is aláírt a jövő szezonra

A védő 2019 nyarán érkezett Debrecenbe, de akkorra már sikeres pályát futott be úgy a klubhoki, mint a korosztályos válogatottak szintjén.

Vokla Roland a székesfehérvári akadémián sajátította el a sportág alapjait és már 2011-ben helyet kapott a nevelőegyesülete U18-as gárdájában. A második, 2012-13-as szezonja kiemelkedően sikeres volt, csatárposzton 48 pontot szerzett az ifibajnokságban, bemutatkozott a juniorok között, beválogatták a Divízió 1/B csoportos ifi vb résztvevői közé is. Abban az idényben halmozta a címeket; EBJL bajnok lett, a világbajnokságon aranyéremmel gazdagodott, emellett csapata legjobbjának is megválasztották. Sőt a Divízió 2/A csoportos junior világbajnokságon újabb aranyérem került a nyakába. Ezt követően két sikeres szezont teljesített fehérvári színekben a magyar és az osztrák juniorbajnokságban, 2014-15-ben megközelítette, itthon el is érte a pont/meccs átlagot. A 2015-16-os idényben 47 mérkőzést játszott anyaegyesülete MOL Ligás együttesében, a Divízió 2/A csoportos junior vb-ről pedig aranyéremmel a tarsolyában tért haza. A 2016-17-es szezonban átigazolt a MAC csapatához, 39 találkozón összesen 17 pontot szerzett a MOL Ligában. A következő évet végig játszotta az Erste Ligában, míg 2018-19-ben elsősorban a szlovák Extraligában vitézkedett. A MAC együttesével részt vett a Kontinentális Kupában, ahol szintén pontot szerzett. A említett idényt követően a DEAC csapatához igazolt, 2019-20-ban 31 alapszakasz meccsen 16 pontot átlagolt, a tavalyi idényben 14 pontot hozott össze az alapszakaszban, négyet a rájátszásban. Összesen 243 mérkőzésen lépett a jégre az Erste és a MOL Ligában, az általa gyűjtött pontok száma 72 volt. Jelentős meccsszámokat teljesített a hazai és az osztrák junior bajnokságban is, ahol 118 találkozón 69 pontot szorgoskodott össze.

Az eddigi két debreceni szezonjában folyamatosan fejlődött, az elmúlt idényben már stabil első soros hátvéddé lépett elő és Kloz bekkpárjaként végig megbízható, jó teljesítményt produkált. A pontszerzés terén is jeleskedett; debreceni újoncévében 14, a múlt évben viszont már 18 pontot gyűjtött, a hátvédek közül csupán Kloz előzte meg a házi pontlistán, 31 megszerzett pontjával. A precíz védőmunkája mellett jól teljesített a támadások alkalmával és a speciális játékhelyzetekben is.

– Még nagyjából egy hónap van hátra a csapatszintű edzések kezdetéig. Hogyan és mivel telnek a napjaid mostanában?
V.L.: Május 25-én összeházasodtunk a menyasszonyommal, azóta köszönöm, jól vagyunk, élvezzük egymás társaságát és a szép időt. Napközben rendszerint otthon vagyunk a hűvös lakásban, estefelé szoktunk kimozdulni, főleg „kutyázás” céljával. A Hajó utcán lakunk, van egy kis játszótér az utca végén, ott szoktak összegyűlni a kutya pajtások. Norti rendszerint jól érzi magát a társaságukban, de néha pontosan azt teszi, mint az emberek; morcossá válik és nem érdekli semmi. A hétvégéken szoktunk komolyabb programokat csinálni, most például Fehérvárra utazunk, a jövő hét végén én megyek Győrbe, a Bartalis-testvérek skills-táborába. Remélem, sokat tudok majd tanulni és fejlődni!

– Amikor Debrecenbe igazoltál, már mögötted volt a pályafutásod egy komolyabb szakasza. Hogyan értékeled az elmúlt két évet?
V.L.: Amikor két évvel ezelőtt a DEAC-hoz csatlakoztam, a személyes célom az volt, hogy minél több jégidőt biztosítsak magamnak. A MAC-nál töltött 2. szezonomban már alig kaptam helyet az Erste Ligás meccseken és aránylag keveset foglalkoztattak az Extraligában. Szerencsére a DEAC-nál bejöttek az elgondolásaim, egyre többször kaptam helyet az első sorban, ez a helyzet aztán tavaly általánossá vált. A 2019-20-as idényben az alapszakaszunk jórészt rendben volt, de a végén sokan megsérültek, miközben szembekerültünk az ereje teljében lévő Szeredával. A tavalyi szezonban szerintem sikerült az előzőnél jobb keretet összerakni és bejutni a negyeddöntőbe. Itt egy nagyon erős UTE volt az ellenfelünk, de tovább meneteltünk előre és úgy tűnt, hogy a Brassó ellen tovább folytatódik a sikersorozat. Kétmeccsnyi előnyt harcoltunk ki, utána azonban elfáradtunk, a hátralévő találkozókon jó és gyenge periódusok váltogatták egymást. Kiestünk ugyan, de a Magyar Kupa-mérkőzésekre frissen, szinte pihenten érkeztünk meg. Mindent beleadtunk az FTC ellen és a jó széria folytatódott a Fehérvárral szemben is. Ez a legjobb kárpótlás volt a bajnoki döntő elszalasztásáért.

– Hogyan látod; meddig juthatunk el jövőre?
V.L.: A harmadik nekifutásra most már időszerű lenne döntőbe kerülni, persze tudom, hogy ez nem óhaj kérdése. A Magyar Kupa sem lesz egyszerű történet, címvédőként minden csapat minket akar majd legyőzni. Annyit azonban a srácok nevében is megígérhetek, mindent megteszünk azért, hogy keresztülhúzzuk az ilyen szándékokat.

NÉVJEGY:
Vokla Roland
Született: 1996.02.20., Hódmezővásárhely
Posztja: hátvéd
Testmagasság: 184 cm
Testsúly: 83 kg
Ütőfogás: balos

=Müller Károly=