A fejlődés a fő szempont

U12-es csapatunk játékosai a nehézségek ellenére is szorgalmasan jártak a foglalkozásokra. Kőrizs István tavaly vette át ezt a korosztályt, ám több hétig nem tudott a kicsikkel dolgozni.

Tizenkét mérkőzést sikerült lejátszania a DEAC együttesének az U12-es gyermekbajnokság 2020-2021-es szezonjában. A kicsik hat találkozót sikerrel vívtak meg, bár ebben a korosztályban még nem az eredmény az elsődleges, hanem a fejlődés, amiben a felnőtcsapat kapusa, Kőrizs István segítette őket. Igaz, a közös munka nem indult jól.

Szeptemberben kaptam meg ezt a korosztály, ám ahogy elkezdtem velük dolgozni, elkaptam a koronavírust, ami nagyon ledöntött a lábamról. Rendkívül megviselt, másfél hónapra kiestem, emiatt nem tudtam a kicsikkel dolgozni, akik addig Vaszlovits Tamással és Pethő Ákossal készültek. Amúgy is összevont edzések voltak, mivel a pandémia miatt igen sok játékost kellett nélkülözniük a kisebb korosztályoknak is – tekintett vissza a kezdeti nehéz időkre Kőrizs István, aki miután visszatérhetett a munkába, kellemes tapasztalatokat szerzett. – A srácok előtt le a kalappal, mert akinek lehetősége volt, rendszeresen járt edzésre. Látszik, hogy szeretnek kézilabdázni, a foglalkozásokon jól dolgoztak. Azt a visszajelzést kaptuk, hogy a tavalyi évhez képest sokat fejlődtek a gyerekek, és ez vissza is köszönt azon a pár bajnokin, amit meg lehetett rendezni.”

Ahogy már szó esett róla, a kicsiknél még nem igazán van jelentősége a mérkőzésen elért eredményeknek. Az edző akkor elégedett, ha a gyerekeken látja a fejlődést.

Ebben a korban az egyéni technikák elsajátítása a fő cél. Próbálunk az atletikus képességekre hangsúlyt fektetni, a mozgáskoordinációt tökéletesíteni, illetve a dobó-, a futó- és az ugrótechnikára odafigyelni, az egyéni cselezéseket fejleszteni. Ez rengeteg odafigyeléssel, hibajavítással jár. Az eleje arról szólt, hogy megismerjem a gyerekek képességeit, majd az edzéseken igyekeztem játékos feladatokkal lekötni a figyelmüket. Az ilyen jellegű foglalkozásokba kell belecsempészni a fejlesztő gyakorlatokat, amiket a fiúk örömmel végrehajtottak, mindig lelkesen dolgoztak. Elégedett vagyok a szezonban mutatott hozzáállásukkal, fejlődésükkel, hiszen sokat léptek előre” – összegzett Kőrizs István.