A kézisek is elkezdték

Véget ért a pihenő a Debreceni Egyetem kézilabdázói számára, Bíró Imre vezetőedző hétfő délután a DESOK csarnokban megtartotta az első edzést.

Négy új játékos csatlakozott a kerethez, hárman – Balázs Sándor, Boros Tamás és Rédei István – az NB I-ből érkeztek, míg egy kézilabdázó (akit hamarosan szintén bejelentünk) az NB I/B-s Nyíregyházából igazolt hozzánk.

Ami megtiszteltetés számunkra, hogy ők keresték a lehetőséget a DEAC-ban való szereplésre – tudtuk meg Bíró Imre szakvezetőtől. – A három élvonalból igazolt játékos pályafutása Debrecenből indult, sajátjuknak érezték a várost, talán emiatt volt ez az érdeklődés az egyesületünk iránt. Ambiciózus sportolók, akik azért jöttek, hogy tudásuk legjavát nyújtva segítsék a cívisvárosi kézilabdát, és olyan teljesítményt nyújtsanak, amivel esetleg a legjobbak közé emelhetik a klubot.”

A 2021-2022-es szezonban jelentősen átalakul az NB I/B. A másodosztály mezőnye tovább szűkül, a keleti és a nyugati csoportban 10-10 csapattal kezdődik a bajnokság szeptember 12-én. A DEAC értelemszerűen az előbbiben küzd majd a pontokért.

Az alapszakasz 18 fordulóból áll, ebből ősszel megrendeznek 12-őt, majd a következő év elején lesz a fennmaradó 6 kör. Ezt követően a két csoport egyesül, és az 1-5. helyezettek a felső-, míg a 6-10. helyezettek az alsóházi rájátszásban folytatják. Az így kialakuló 10-10 csapatos csoportokban újabb meccsek lesznek, de akik már az alapszakaszban megküzdöttek egymással (mert azonos csoportban voltak), nem játszanak újra, hanem áthozzák az alapszakaszból az egymás elleni eredményeket. Így a rájátszásban, minden csapat öt másik ellen játszik oda-vissza. A bajnok és az ezüstérmes feljut az NB I-be, a 15-20. helyezettek (összesen hat csapat), pedig kiesnek. A 11-14. helyen végzettek osztályozót játszanak, így a 2022-2023-as szezonban már csak 16 csapat szerepel majd a másodosztályban.

Nem lesz egyszerű dolgunk – reflektált Bíró Imre. – Az alapszakaszban mindenképpen jó lenne az első ötben végezni, és aztán meglátjuk, mi lesz a rájátszásban. Nem elvárás a feljutás, de nyilván mindenki nagyon boldog lenne, ha sikerülne. A klub az elmúlt években nagyon komolyan vette a szakosztályt, ennek köszönhetően fokozatosan tudtunk fejlődni. Nagyobb figyelem irányult ránk, játékosok érdeklődtek az egyesület iránt, ezért is sikerült az élvonalból igazolni, ráadásul – ahogy már említettem – ők keresték a lehetőséget, hogy itt folytathassák. A DEAC-nál van egy koncepció, egyik ilyen, hogy igyekszünk minél több egyetemistát a sorainkban tudni. Rédei Pisti már végzett, itt szerzett diplomát, viszont az egyetem cégénél kap lehetőséget, vagyis perspektívát kínáltunk neki a kézilabda befejezése utánra is. Balázs Sándor elvégezte az erőnléti edzői tanfolyamot, ezért ő kap ilyen feladatot is a csapaton belül. Boros Tamás felvételizik a Debreceni Egyetemre, ő még elég fiatal, aki a jövőjét is tervezi.”

Az első foglalkozáson a kézilabda még kicsit háttérbe szorult, ugyanis ez a hét inkább a ráhangolódásról szól. A felkészülési időszakban természetesen edzőmérkőzéseket is játszik a csapat, többek között a Nagybánya ellen, de jön majd a Kassa és lesz meccs a Békés ellen is. A DEAC ezeken a mérkőzéseken próbál formába lendülni, hogy megfelelő állapotban vágjon neki a szezonnak.

További fotók az első napról