Az élvonalból igazolt játékost a DEAC

Balázs Sándor 202 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött érkezik kézilabdacsapatunkhoz.

Már a következő szezon keretének kialakításán dolgozik a DEAC kézilabda-szakosztálya. Az első igazolás Balázs Sándor, aki az elmúlt négy idényben Komlón játszott.

A 30. életévét jövő hónapban betöltő átlövő Debrecenben született, és a DKSE-ben kezdett kézilabdázni. Mindössze 18 éves volt, amikor az akkor élvonalba jutott cívisvárosi klubnál bemutatkozott a felnőttcsapatban, a szezon során 22 mérkőzésen kapott lehetőséget.

A DKSE a következő egy évet a másodosztályban töltötte, majd a bajnokság végén bejelentették a klub megszűnését. A játékos ekkor Balmazújvárosba igazolt, három évvel később a csapattal feljutott az NB I-be, ahol szintén meghatározó játékosnak számított. Bár 2017-ben a Hajdú-Bihar megyei gárda kiesett, Balázs Sándor maradt az élvonalban, ugyanis leigazolta a Komló. A négy szezon alatt végig alapember volt, az utolsó évben csapatkapitánynak is megválasztották.

Balázs Sándor pályafutása során összesen 202 mérkőzésen lépett pályára a legmagasabb osztályban, tehát nagy tapasztalattal rendelkező játékost sikerült leigazolnia az NB I/B-s DEAC-nak.

Bár csodálatos éveket töltöttem Komlón, de eljött az idő, hogy hazatérjek – kezdte kézilabdacsapatunk új igazolása. – Ahogy a szólás is tartja: mindenhol jó, de a legjobb otthon. Lehetett volna még előttem pár NB I-es év, de most már a DEAC is olyan szintet képvisel, hogy szívesen játszom itt, nem mellesleg a klubnál van egy biztató jövőkép, amelynek szeretnék részese lenni. Nemcsak a kézilabdacsapat, hanem az egész egyesület struktúrája nagyon tetszik. Sok elsőosztályú együttese van a klubnak, az irányelv az, hogy fiatalokra, hazai nevelésű játékosokra építenek, akik valamilyen formában kötődnek Debrecenhez, vagy a megyéhez. Ez mind olyan szempont, ami miatt úgy éreztem, jó lesz hazajönni és ehhez az egyesülethez tartozni. Ismerős közegbe kerülök, hiszen gyerekkori barátaim, egykori csapattársaim vannak a keretben. István Petivel például nagyon sok mindent átéltünk a hat év alatt, amíg Balmazújvárosban játszottunk. Mórucz Ádámmal már általános iskolában osztálytársak voltunk, majd a gimnáziumban együtt kezdtünk kézilabdázni. Mándi Norbival is jóban vagyok, hiszen az öccsével egy bölcsődébe, majd óvodába és iskolába jártunk, de a csapat többi tagjával is sokszor összehozott valahol az élet, így mondhatni baráti társaság vár rám.

Ahogy már írtuk, a játékos az elmúlt négy szezonban a Komló együttesében kézilabdázott. Mint elmondta, jó szívvel emlékszik vissza a baranyaiaknál töltött időszakra.

Szép emlékként tekintek az elmúlt évekre, szerettem ott játszani. Egy kisváros, de a csarnokban mindig hatalmas volt a hangulat. A csapat is jól szerepelt, végig a középmezőnyben voltunk, az első évben ötödikek lettünk, indulhattunk az EHF-kupában, ott sajnos az első körben kiestünk rosszabb gólkülönbséggel a görögök ellen. Megnyertük a Ligakupát, legutóbb ebben a sorozatban a második helyen végzetünk, szóval eseménydús négy év volt. Szerették volna, ha maradok, újabb szerződést ajánlottak, de én eldöntöttem, hogy hazatérek. Párommal, aki balmazújvárosi, együtt voltunk ott, és már őt is várta haza a család. Emocionális döntés is volt, hiszen sokat kaptam Debrecentől, a sportiskolától, a DKSE-től, ahol először játszottam az NB I-ben, és ugyan rögtön kiestünk, de nekünk fiataloknak jó volt, hogy felkerültünk egy felnőttközegbe, szem előtt voltunk, sokat tanultunk, fejlődtünk, tapasztalatot szereztünk. Úgy érzem, most többet vissza tudok adni a városnak, mintha évekkel később jövök haza.”

Bíró Imre a DEAC kézilabdacsapatának szakosztályvezetője és edzője szerint Balázs Sándor rutinja sokat segíthet majd.

Harcos, küzdő szellemű játékos, bármelyik poszton – főleg a belső területeken – lehet rá számítani. Mindig is nagy küzdő volt, a csapatunk arculatába beleillik a személyisége. Támadásban igazi jolly joker, mert tud mind a két átlövő poszton játszani. Az NB I-es tapasztalata nagy segítség lesz számunkra” – fogalmazott Bíró Imre.

Balázs Sándor és Bíró ImreBalázs Sándor és Bíró Imre