Bíró Imre: Még van esély

A Magyar Kézilabda Szövetség csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel befejezetté nyilvánítja a különböző osztályú bajnokságokat. Egyik sorozatban sem oszt ki helyezéseket, és nem lesznek kieső, valamint feljutó sportszervezetek.

A döntés a DEAC kézilabdacsapatát negatív irányban befolyásolta, hiszen veretlenül vezette az NB II-es bajnokság Észak-Kelet csoportját, és már készült a másodosztályra. Bíró Imre vezetőedzőt kérdeztük a történtekről.

– Kellemetlenül érinthette a szövetség bejelentése, hiszen közel állt a DEAC a feljutáshoz.

– A döntéssel minden csapat 2019-2020-as szezonja megsemmisült. Egyes klubok érdekét nem sértette, míg másoknak kellemetlenséget okozott. Vannak olyan szervezetek, amelyek rengeteg pénzt áldoztak, hogy az elitbe, a nemzetközi porondra kerüljenek, és vannak azok az együttesek – köztük a DEAC – amelyek a feljutásért harcoltak, és most elúszott minden.

– Sejtette, hogy ilyen határozat születik?

– Figyeltem, hogy a többi ország bajnoksága miként alakul. Például Lengyelországban, Dániában avattak bajnokot, és abban reménykedtem, itt is a jelenlegi helyezés számít majd. Nem készültem fel rá, hogy semmibe veszik az elmúlt közel egy évet, de bele kell törődnünk, mert fellebbezésnek, reklamációnak nincs helye.

– Bizonyára a játékosokat is megviselte a hír…

– Biztos vagyok benne, hiszen egész évben keményen dolgoztak a cél elérése érdekében. Többen azért jöttek a DEAC-hoz, hogy segítsék a csapatot a feljutásban, és most minden szertefoszlott.

– Ebben a helyzetben mi lett volna igazságosabb döntés?

– Nehéz igazságot tenni. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy van olyan csapat, amely mindössze két pontot szerzett az NB I/B-ben, így szerintem nincs ott keresnivalója. Mi az NB II-ben veretlenül álltunk az élen, hét ponttal vezettünk a második helyezett Szolnok, és tíz ponttal a harmadik Füzesabony előtt, vagyis szerintem nem ebben az osztályban kellene lennünk, hanem eggyel fentebb.

– Erre minden esély elúszott?

– Nem teljesen. Mivel a mostani sorozatot semmissé nyilvánították, a 2018-2019-es szezont veszik számításba. Mi akkor a másodosztályban szerepeltünk, az utolsó előtti helyen végeztünk, tehát a fejünk fölött húzták meg a vonalat. Úgy tudjuk, vannak olyan klubok, amelyek anyagi okok miatt a következő idényben nem tudják vállalni a másodosztályt, és mi vagyunk az elsőszámú esélyesek, hogy valamelyik visszalépett csapat helyére lépjünk, a szövetség által szabályozott besorolásban. Mindenesetre jeleztük, hogy ha a másodosztályból kiesne egy gárda, számoljanak velünk. Remélem, hamarosan döntés születik, mert akkor nyugodtabban várhatnánk a folytatást.

– A keret egyben tartása mennyire függ attól, hogy hol folytatja a DEAC?

– Ha nem sikerül magasabb osztályban kezdeni a következő szezont, akkor elképzelhető, hogy egy-két játékos távozik, de a többiek maradnak.

– A csapat veretlenül állt az élen, így bizonyára elégedett a szezonban nyújtott teljesítménnyel.

– Igen, teljes mértékben. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden mérkőzésünk tökéletesre sikeredett. Mindjárt az első fordulóban, a Kazincbarcika elleni bajnokit megelőző utazás, a szervezés, a sok egyéb apróság bonyodalma rányomta a bélyegét a védekezés minőségére, viszont a támadásban ott sem volt gond, hiszen harminc gólt szereztünk. Végül döntetlennel zárult a találkozó, ám innentől kezdve minden meccset megnyertünk. Az eredményességünk alapja egyrészt a masszív 5:1-es védekezés volt – Hornyák Zoltán, Bíró Ádám tengellyel, a mögöttük védő Kőrizs Istvánnal és Mándi Norberttel, a sok ütközést elérő István Péterrel –, másrészt a támadásaink hatékonysága, amelyet főként Pethő Ákos szervezett és leginkább István Péter, Illés Tamás, Vécsei Vencel, Bíró Ádám, Hornyák Bence és Mucza Norbert támogatta szerzett góljaival. A fiatalok közül a legtöbb feladat Vécsei Vencelre hárult. Nemcsak a felnőtt csapatban, hanem az ifjúságiaknál is helytállt, illetve az orvosi tanulmányaival is halad, s a DEAC egyetemi csapat lévén ezt is fontosnak tekinti. Összegzésképpen a csapat bebizonyította, ambiciózus, sikerekre törekvő, alkotó, közösséget, értéket teremtő közeg, és sokat tett azért, hogy méltó lehessen a magasabb osztályban való szereplésre.
Nyitrai Daniella