Egyre több gyerek szeretne a DEAC-ban kézilabdázni

Ificsapatunk edzője, Mándi Norbert értékelte a félbehagyott szezont, de megtudhattuk azt is, biztosítva van-e az utánpótlás a debreceni férfi kézilabda számára.

A vírushelyzet miatt februárban félbeszakadt a 13 csapatos ifjúsági I. osztályú kézilabda-bajnokság. A szövetség úgy döntött, a küzdelmek már nem is folytatódnak, lezártnak tekinti a 2020-2021-es szezont. A DEAC a hetedik helyen végzett 50 százalékos mérleggel, a 12 mérkőzésből hatot megnyert, hatszor vereséget szenvedett. A pandémia természetesen a mieinknél sem maradt következmények nélkül, sokszor előfordult, hogy nem teljes kerettel edzett a társaság.

A nyári felkészülés során a srácokkal azt a célt tűztük ki, hogy a bajnoki tabella első felében szeretnénk végezni, ami reálisnak tűnt – kezdte a csapat vezetőedzője, Mándi Norbert. – A Covid viszont átírta a forgatókönyvet, elég sokan betegek lettek, a bajnokság őszi fordulóit sem tudtuk hiánytalanul lejátszani. Sokszor volt a csapat karanténban, és nem tudtunk megfelelő létszámmal edzeni, plusz hosszabb időkre elveszítettünk játékosokat, volt olyan, aki hét hétig nem tudott a rendelkezésünkre állni, bármennyire is szeretett volna. Akadtak olyan napok, amikor a felnőtt-, a serdülő és az ificsapat együtt edzett, annyira kevesen voltunk. Tavasszal ráadásul leállt az utánpótlás-bajnokság, viszont mi ugyanúgy edzéseket tartottunk a srácoknak abban bízva, hátha folytatódik, de sajnos nem így lett. Nyilván a félbehagyott küzdelemsorozat nem mutat reális képet, elég sok mérkőzést nem sikerült lejátszanunk, emiatt van bennünk hiányérzet. Úgy gondolom, ha rendesen végigmegy a bajnokság, meg tudtuk volna szerezni az ötödik helyet. Az előző évekhez képest előre léptünk, de lehetett volna jobb is.”

Ez a keret a megyei felnőttbajnokságban is szerepel hétről hétre. Itt még jelenleg is zajlanak a küzdelmek, de az első hely már biztos.

Ezt a bajnokságot – amelyben egyébként két DEAC-csapat is szerepel – az ifivel megnyertük. Ugyan van még hátra két mérkőzésünk, de olyan nagy az előnyünk, hogy beérni minket már nem lehet. Az első hellyel indulási jogot szereztünk az NB II Keleti csoportjába, ami az utánpótlás-játékosaink számára remek lehetőség a fejlődés szempontjából.”

Mándi Norbert az edzősködés mellett a DEAC NB I/B-s együttesének kiváló kapusa. Arra a kérdésre, előnyt jelent-e a feljátszó fiatalok számára, hogy ő a felnőttcsapat játékosa is egyben, így válaszolt:

Ez elég komplex, szerintem van előnye és hátránya egyaránt. Úgy gondolom, számukra jó, hogy láthatják az edzőjüket játszani, egyfajta példa előttük. A legjobb érzés, hogy azokkal lehetsz együtt fent a pályán, akiknek egyben az edzője vagy, és közösen kell megoldani az elvárt feladatokat.”

Az ifikorosztály meghatározó időszak a fiatal sportolók életében. Ilyenkor előfordul, hogy csökken a lelkesedés, más kezdi őket érdekelni, ezáltal a srácok úgy érzik, elegük van, és abbahagyják, vagy az edzéseket nem veszik elég komolyan. Mint megtudtuk, a hozzáállással itt nincs probléma.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a srácok a szívüket-lelküket a pályára teszik. Vannak napok, mikor máshogy alakul, és kell a szigor, de ez elég ritkán fordul elő. Nagyon jó a kapcsolatom a játékosaimmal. Szeretik a kézilabdát, remek közösséget alkotnak a pályán és azon kívül egyaránt.”

Az ifi gyakorlatilag a felnőttcsapat előszobája, innen a következő lépés az első keret. A srácok ebből már ízelítőt kaptak, hiszen a szezon során több fiatal is lehetőséghez jutott az NB I/B-ben.

Korábban már többen is részt vettek edzéseken, edzőmérkőzéseken, de a felnőttbajnokság mindig más. Mondtam a srácoknak, a kapott lehetőség csak akkor ér valamit, ha élni tudnak vele, ha bizonyítanak és megmutatják, hogy később is számíthatnak rájuk. A klubnak az a filozófiája, hogy tehetséges helyi fiatalokra épít, és az évek alatt ezt sikerült is elérnünk. Jelenleg van egy jó állománnyal rendelkező ificsapatunk, tele tehetséges játékosokkal, akikre lehet majd a jövőben számítani – hangsúlyozta a csapat szakvezetője, aki szerint egyre jobban fejlődik a klub és a szakosztály egyaránt. – Örömteli, hogy egyre több gyerek szeretne a DEAC-ban játszani. Régen az volt a tendencia, hogy a Debreceni Sportcentrum és Sportiskola tehetségei másik klubot, másik várost választottak, ami nem használt a debreceni férfi kézilabdázásnak. Pár év óta viszont van egy megállapodás a DSI és a DEAC között, ami szerint az U15-ös és az U14-es korosztály minden játékosa automatikusan a mi klubunk igazolt kézilabdázója lesz. Vannak tehetségeink, akiket más egyesületek megkerestek, pont azokat a srácokat, akikre a csapat vezetői építenének a jövőben. Ez is mutatja, hogy valamit jól csinálunk, hiszen vannak kiváló játékosaink, de azt szeretnénk elérni, ha még ennél is több lenne. Mindez elég összetett, de reméljük, a fejlődés töretlen marad, és egyre több tehetséget láthatunk csapatainkban” – zárta Mándi Norbert.