Mándi Norbert: Szakmailag és emberileg is sokat tanultam

A szakvezető elmondta, két rutinos játékos biztosan távozik a Debreceni Egyetem alakulatától.

A DEAC férfi kézilabdázói százhalombattai győzelemmel zárták az évet a másodosztályban, ezzel megszerezték a hatodik pozíciót. Mándi Norbert vezetőedző a szezonértékelő interjúban kitért együttese produkciójára, emellett a nyári változásokról és a szurkolók támogatásáról egyaránt szót ejtett.

– A szezon előtt a biztos bennmaradás lebegett a szemetek előtt, végül a célt alaposan túlteljesítettétek, hiszen a hatodik helyen zártatok.

– Nyáron senki sem gondolt erre a forgatókönyvre, de szerencsére a sok munka meghozta a gyümölcsét. Az utóbbi hónapokban rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ez bizonyítja, hogy jó úton járunk, erről pedig nem akarunk letérni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a fiúknak, hiszen profi módon dolgoztak az egész idényben. Ki kell emelni, hogy előbb Hornyák Zoltán, aztán Balázs Sándor személyében fontos kulcsemberünk dőlt ki a védelemből, ám a srácok megbirkóztak ezzel a nehéz szituációval.

Ez volt az első szezonod vezetőedzőként az NB I/B-ben. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

– Szakmailag és emberileg egyaránt sokat tanultam. Szerencsére a játékosaimmal jó viszonyt ápolok, bármikor le tudok ülni velük beszélgetni bármilyen témáról. Előfordult olyan eset, amikor valaki a magánéleti gondjairól mesélt, ez igazolja, hogy bíznak bennem. A kézilabda egyébként régóta fontos szerepet tölt be az életemben, gyakorlatilag napi szinten próbálom fejleszteni magam.

Szerencsére bőven akadtak szép eredményeink, melyik sikerre vagy a legbüszkébb?

– Nehéz választani, mivel tényleg sok jó meccsünk volt. Februárban a Békés otthonában értékes pontot szereztünk, emellett a Győrrel vívott hazai meccsünk annak ellenére is kellemes emlék, hogy a találkozó nagy részében vezettünk, ám a végeredmény 26-26 lett. A szezon csúcspontjának egyértelműen az utolsó hazai összecsapásunkat mondanám, amikor a Veszprémet győztük le. Nagyképűség nélkül kijelenthetem, hogy azzal a teljesítménnyel bármelyik gárdát megvertük volna a bajnokságban.

Az sem elhanyagolható, hogy a drukkereknek hála remek hangulatban léphettek pályára a DESOK-ban.

– Szerencsére kialakult egy lelkes szurkolótáborunk, amelynek a tagjai a meccsek után aláírásokat és közös képeket kérnek a fiúktól, ez is mutatja, hogy mennyire kötődnek a csapathoz. Ilyen atmoszférában mindig élmény játszani, és az is kiderült, hogy a városban a férfi kézilabdát is kedvelik az emberek.

Bátran nyúltál az ifjú tehetségeinkhez, akik meghálálták a bizalmadat. A jövőben is adsz lehetőséget a pályájuk elején járó játékosoknak?

– Örülök, amikor sikeréhes fiatalok útját egyengethetem, az ilyen típusú kézilabdázók előtt nyitva van az ajtó. Az ifi és a serdülő csapatnál akadtak gondok a létszámmal, bízom benne, hogy ez megoldódik. Nem titok, hogy azt szeretnénk, hogy a környék csiszolatlan gyémántjai nálunk szerepeljenek.

Mennyire alakul át a keretünk az új szezonra?

– Balázs Sándor és Rédei István nem nálunk folytatja a karrierjét, de a gárda többi tagjára a következő idényben is számíthatok. Több fiatal kézilabdázót szerződtettünk, közülük akadnak olyanok, akik a Debreceni Egyetemen fognak tanulni, vagyis éveken keresztül lehetnek együttesünk erősségei. Előttünk végző csapatoktól igazoltunk, ami mindenképpen jelzésértékű.

– Végezetül mit lehet tudni a felkészülés menetrendjéről?

– Pénteken tartjuk a szezonzáró vacsorát, aztán négy hete lesz mindenkinek a feltöltődésre. Július elején egyéni programot kell elvégezniük a fiúknak, majd július 17-én megkezdődik a közös munka. A terveim szerint a felkészülés második hetétől napi két edzés lesz, emellett úgy kalkulálok, hogy hét edzőmeccsen csiszolhatjuk a taktikánkat.

Biró Ádám