Pethő Ákos: Hollywoodban írnak ilyen forgatókönyveket

Az U20-as korosztály mestere örül annak, hogy több tanítványa már a felnőtteknél is bizonyítási lehetőséget kapott.

A DEAC U20-as kézilabdacsapata az élvonal keleti csoportjában 26 meccsen 17 pontot szerzett, így a 11. helyen zárt. Ezt követően Pethő Ákos tanítványai az Éles Kézilabda Iskola SE elleni sorsdöntő találkozón harcolhatták ki a bennmaradást. Az ütközet rengeteg fordulatot hozott, végül játékosaink büntetőpárbajt követően diadalmaskodtak.

A veszprémi mérkőzésnek olyan forgatókönyve volt, amilyeneket Hollywoodban szoktak írni a rendezők. Már két nappal a meccs előtt olyan nyomást éreztem magamon, ami miatt alig aludtam, többször azt éreztem, hogy mindjárt eltörik a mécses. Ennek ellenére arra gondoltam, hogy azon a találkozón csak mi jöhetünk le győztesen a pályáról. Végig három-négy góllal vezettünk, mondhatjuk, hogy mi domináltunk, ám a végére elfogyott a lendületünk, így az 57. percben először ellenfelünknél volt a fór. Tizenöt másodperccel a vége előtt egyenlítettünk, majd jöhettek a hétméteresek. Mindkét csapat nyolc-nyolc büntetőt dobott, kapusunk, Hornyák Norbi három hetest is megfogott, így a bravúrjainak hála nyertünk. Kiemelném azokat a játékosokat is, akik ebben a kiélezett helyzetben oda mertek állni hetest lőni, hiszen nem csak egy meccs, hanem egy egész szezon munkája nehezedett a vállaikra. Ahogy hozzáálltunk ehhez a mérkőzéshez, az nagyon rendben volt. Összességében nagyon nehéz és hosszú szezonon vagyunk túl. Akadnak olyan srácok, akiknek ha az U20-as és az NBII-es meccseiket összeadjuk, akkor majdnem ötven alkalommal léptek pályára. Ez nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is nagy terhelés volt. Tudtuk, hogy többre vagyunk képesek, többre vagyunk hivatottak, de az eredmények mégsem úgy alakultak, ahogy elterveztük. Ebben az egy idényben szerintem mindenki három évet öregedett. A legvégén kiharcoltuk a bennmaradást ebben az erős első osztályban, ennek hála jövőre is a legmagasabb szinten tudjuk versenyeztetni a fiatalokat – nyilatkozta Pethő Ákos.

A tréner arra is büszke lehet, hogy játékosai közül többen már a felnőtteknél is szóhoz jutottak, elég csak Kiss Bálintra, Bakó Ádámra vagy Portik Dobos Szabolcsra gondolni.

Örülök ennek, és tulajdonképpen ez a cél az utánpótlás-nevelésben. Remélem, jövőre is megkapják a lehetősége azok, akik idén pályára kerültek. A felnőttcsapaton belül is ki kell alakítaniuk magukról egy jó képet, mivel így kaphatnak részfeladatokat, amelyeket ha jól megoldanak, akkor biztos egyre több játékidőre számíthatnak – hangsúlyozta Pethő Ákos.

Az utánpótlás-csapatoknál kis túlzással idényről idényre nagy változások történnek a kiöregedések miatt. Pethő Ákosnak is kis túlzással új gárdát kell majd építenie.

– Nem nevezném magam rutinos edzőnek, ám azt már megtapasztaltam, hogy az az egyik legfontosabb, hogy a folyamatos változásokhoz mennyire tud alkalmazkodni az ember. A 2023/2024-es csapathoz képest a jövő évi keret ismét teljesen más lesz. Sokan érkeznek az egyetemre és ezzel együtt hozzánk is, a serdülőktől szintén felkerülnek páran. A 2003-as születésű játékosok kiöregedtek, emellett néhányan befejezik a kézilabdát. Remélem, a következő szezon elejére összeérünk, szeretném, ha védekezésben sokat lépnénk előre, míg támadásban reményeim szerint megtartjuk a gólerős, élvezhető játékunkat – zárta mondandóját Pethő Ákos.