A fordulás után robbantott az Alba

Húszpontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 24. fordulójában Székesfehérváron. Andjelko Mandics együttese a szokásos rossz kezdést követően a második negyedben bíztató játékkal zárkózott ellenfelére, ám a második félidőben átrohant rajtuk az Alba, így magabiztos győzelmet arattak.

A tabella második helyén álló, hazai pályán még veretlen Alba Fehérvárhoz látogatott a Debreceni Egyetem alakulata. Az előző mérkőzést kihagyó Lovro Buljevic visszatért a hajdúságiak keretébe, ám a kezdőcsapatban még nem volt ott a feldobásnál, helyét Czermann Patrik vette át Edwin, Mócsán, Drenovac és Williamson oldalán. A vendéglátók rögtön az összecsapás elején magukhoz ragadták a kezdeményezést, Roberts az első négy távoli kísérletét a helyére küldte, így négy perc elteltével már kétszámjegyű volt a különbség (16-5). Mandics időkérése után Drenovac és Williamson lépett elő támadásban, de a lendületesen játszó hazaiak így is magabiztosan tartották tíz pont körüli fórjukat. A negyed végén a nagyszerűen beszálló Buljevic kosaraival zárkózott a DEAC, de Vojvoda pontjainak köszönhetően így is 25-17-es fehérvári vezetéssel zárult a játékrész.

 A folytatásban is hatalmas iramban játszottak a csapatok, ám a nagy rohanásból ezúttal a hajdúságiak tudtak profitálni, Tadics ziccerei, Drenovac triplája és Williamson büntetői után sikerült két egységnyire zárkózni. Hiába törte meg Chambers egy hárompontossal a hazaiak negatív szériáját, Buljevic közelije után Tadics dobott egy szerencsés távolit, így a 15. percben kiegyenlítettek a cívisvárosiak (33-33). Zubillaga taktikai szünete után sokáig felváltva estek a kosarak, ám a nagyszünethez közeledve az ötödik hármasát is értékesítő, a félidőig összesen 20 pontig jutó Roberts vezérletével ismét ellépett az Alba, s mivel az utolsó megmozdulás is Balogh Máté nevéhez fűződött, így 46-40-es fehérvári zárult az első húsz perc.

A térfélcserét követően Dickey közelijeire válaszolt Buljevic és Edwin, ám az amerikai center a folytatásban is ellenállhatatlan volt, így hamar tíz fölé nőtt a differencia (56-44). Egy időkérést követően rendezte a sorokat a DEAC, Edwin nagyon elkapta a fonalat, két betörést is faulttal együtt vitt végig, ám védekezésben akadtak problémák, így állandósult a különbség. A negyed hajárjában azonban újra Vojvodáék akarata érvényesült, a válogatott hátvéd és Barnett vezérletével tovább növelték előnyüket, így a harmadik etap végéhez érve karnyújtásnyira kerültek a győzelemtől (75-59).

A záró felvonásban Edwin és Drenovac tartotta a lelket a hajdúságiakban, de hiába találtak be rendre támadásban, a fantasztikusan támadó székesfehérváriaktól minden felzárkózási kísérletre érkezett válasz. Négy perccel a vége előtt Vojvoda fejezett be zsákolással egy leindítást, majd mérkőzés legjobbja, Roberts volt pontos középtávolról, mellyel gyakorlatilag el is dőlt a győztes kiléte (91-70). A hátralévő időben már csak egy kérdés maradt, hogy a DEAC a szezon során először kap-e száz pontot egy mérkőzésen, melyre egy perccel a vége előtt Takács Milántól érkezett meg a válasz, melynek köszönhetően 101-81-es végeredménnyel zárult a találkozó.

Arconic-Alba Fehérvár – DEAC 101-81 (25-17, 21-23, 29-19, 26-22)

Alba: CHAMBERS 11/6, ROBERTS 28/15, Barnett 10, Balogh 8, DICKEY 20/3 csere: VOJVODA 18/3, Takács 4, Fazekas, Kass, Kiss, Góbi.

DEAC: EDWIN 22/3, Mócsán 3/3, DRENOVAC 16/6, Williamson 9, Czermann 1 csere: TADICS 12/6, Hőgye, Buljevic 13, Neuwirth 3/3, Garamvölgyi 2.

Andjelko Mandics: Az enervált kezdés után a második negyedben volt egy jó periódusunk, amivel vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, de sajnos ezen kívül nem sok pozitívumot tudok kiemelni a mérkőzésből. A fordulás után nem tudtuk lelassítani az Albát, és őszintén szolva ma azt láttam, hogy jobban akarják nálunk a győzelmet. Van még hátra két nagyon fontos mérkőzésünk, szeretném, ha a saját kezünkbe vennénk a sorsunkat, és önerőből el tudnánk érni azt a célt, amit kitűztünk magunk elé a szezon elején, de ehhez sokkal jobb játékra és nagyobb energiákra lesz szükségünk.