A héten eldől az 5. hely sorsa, kedden idegenben kezdi meg a párharcot a DEAC

Az elmúlt héten 3-1-es összesítéssel lezárta a Sopron elleni keresztjátékot a DEAC kosárlabdacsapata, így eldőlt, hogy az 5. helyért játszhat Andjelko Mandics együttese. Az ellenfél a Szolnoki Olajbányász lesz, az első felvonásra kedden 18 órától kerül sor a Tiszaligeti városi Sportcsarnokban.

A héten biztosan lezárulnak a Tippmix Férfi NB I. A 2022-23-as szezonjának küzdelmei a Debreceni Egyetem számára, már csak egy kérdés maradt, hogy az 5. vagy a 6. pozícióban végeznek Polyák Lászlóék. A helyosztó az egyik fél második győzelméig tart, így legkésőbb vasárnapig eldől, hogy hányadik helyen zárják a kiírást a fehér-feketék. A párharcot ezúttal is pályahátrányból kezdi a DEAC, az első felvonást kedden rendezik Szolnokon, míg az idény utolsó hazai mérkőzése pénteken lesz az Oláh Gábor utcán. Amennyiben az első két összecsapáson nem születik döntés, úgy a harmadik találkozót vasárnap játsszák a felek a Tisza-parton.

Az 5. helyért való csatáig teljesen más utat jártak be a csapatok, hiszen míg a DEAC egy nagy hajrát követően éppen, hogy elcsípte a még rájátszást érő nyolcadik helyet, addig a Szolnok némileg csalódást keltő módon sorozatban második szezonjában is második kiemeltként búcsúzott a negyeddöntőben. A rájátszás első körében ugyan a Körmend elleni negyedik mérkőzésen már nagyon közel álltak a legjobb négy közé jutáshoz, végül nem sikerült nyerniük, s a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen végül a vasiak bizonyultak jobbnak. Az alsó ágon a Kecskeméttel kerültek szembe, s a hajdúságiakhoz hasonlóan 3-1-es összesítéssel jutottak tovább ellenfelükön.

A szolnokiak vezetősége a negyeddöntős búcsút követően menesztette Gasper Potocnik vezetőedzőt, az idény végéig addigi segédje, Szarvas Gábor vette át a csapat irányítását. A játékoskeretükben is történtek változások, Andre Williamson családi okok miatt távozott, de a legutóbbi két alkalommal már Auston Barnes sem volt bevethető. A DEAC-nál is akadnak hiányzók bőven, hiszen az eddig is hiányzó Taylor, Scott, Mócsán hármashoz legutóbb Garamvölgyi is csatlakozott.

Messzemenő következtetéseket tehát nem nagyon lehet levonni az alapszakaszban lejátszott mérkőzésekből, mindenesetre ősszel 93-75 arányban a Szolnok tudott nyerni odahaza, míg a január végi visszavágón 81-73-ra a DEAC diadalmaskodott Andjelko Mandics debütáló mérkőzésén.

Tippmix Férfi NB I. A rájátszás 5. helyért:

május 16. kedd, 18:00 Szolnoki Olajbányász – DEAC

május 19. péntek, 18:00 DEAC – Szolnoki Olajbányász

május 21. vasárnap, 18:00 Szolnoki Olajbányász – DEAC (amennyiben szükséges)