A Honvéd nyerte a helyosztó első mérkőzését

Sem fizikálisan, sem mentálisan nem sikerült kihevernie a Zalaegerszeg elleni párharcot a Debreceni Egyetem alakulatának, a Honvéd elleni párharc első összecsapásán egy percig sem volt kérdéses a győztes kiléte, a vendégek magabiztos győzelmet arattak a Nagyerdőn.

A végletekig kiélezett negyeddöntőt követően az 5-8. helyért folytathatta a küzdelmeket a DEAC kosárlabdacsapata, az egyik fél második győzelméig tartó párharc első felvonásán az a Budapesti Honvéd volt az ellenfél, aki az alapszakaszban oda-vissza verte a hajdúságiakat. Andjelko Mandics változtatott megszokott kezdőötösén, Edwin, Drenovac és Williamson mellé ezúttal Mócsán és Czermann került be. A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, az öt perc alatt 13 pontig jutó Wesson Jr. kosaraira csak öt debreceni büntető jött válaszul, így korán kétszámjegyű előnyre tett szert a rekordbajnok (5-15). Nyolc percet kellett várni az első debreceni mezőnykosárra, de hiába talált be Neuwirth triplából, a Honvéd nagyszerűen kihasználta az érezhetően fáradtan mozgó hazai védelem hiányosságait, sőt Henry utolsó másodperces kosarának köszönhetően tovább nőtt a differencia a játékrész végére (12-27).

A rövid szünet után Brown két hárompontosával hamar húsz fölé nőtt a piros-fehérek fórja, hiába kért időt és rotálta övéit Mandics, szemmel láthatóan sokkal frissebben mozogtak a fővárosiak. Kemény védekezésükkel szinte teljesen megfojtották a hazai támadásokat, ötvenszázalék feletti triplázásuknak köszönhetően pedig folyamatosan nőtt a különbség. Várszegi pontos távolijával és Drenovac kosaraival ugyan a félidő utolsó perceiben éledezni látszott a DEAC, de a Honvéd magabiztos vezetését ez sem fenyegette, sőt Wesson utolsó másodperces tempójával gyakorlatilag a nagyszünetre el is dőlt a mérkőzés (27-51).

A fordulás után Djokovics büntetői, Henry hármasa és Wesson betörése után tovább nyílt az olló, az első debreceni kosárra három percet kellett várni, Drenovac dobott be egy középtávolit faulttal együtt (30-58). Területvédekezésre váltott a DEAC, mellyel sikerült is valamelyest lelassítani a vendégeket, Tadics pontos távolijaival közelebb is kerültek, de Filipovics zsákolásának köszönhetően végül ezt a periódust is a Honvéd nyerte (45-71).

A záró felvonás is a Honvéd magasemberének két ziccerével indult, Edwin büntetője után pedig Djokovics talált be kintről, ezzel a mérkőzés során először nőtt a különbség 30 fölé (46-78). A hátralévő időben már csak a különbség maradt kérdéses, mindkét vezetőedző az addig kevesebbet játszókat szerepeltette, gondolva a párharc szerdai második felvonására. A debreceni fiatalok Várszegi vezérletével valamelyest kozmetikázni tudtak a különbségen, de a találkozót így is magabiztosan a budapestiek nyerték, mellyel elvették a cívisvárosiak pályaelőnyét.

DEAC – Budapesti Honvéd 62-86 (12-27, 15-24, 18-20, 17-15)

DEAC: Edwin 14, Mócsán 1, Drenovac 12, Williamson, Czermann 2 csere: Buljevic 2, TADICS 14/6, VÁRSZEGI 9/6, Neuwirth 5/3, Garamvölgyi 3/3, Hegedűs, Hibján.

HONVÉD: Djokovics 12/6, Bazsó 1, WESSON 20/9, Hajdu 2, Filipovics 10 csere: HENRY 12/6, BROWN 17/9, Simon 3/3, Kopácsi, Peringer 4, Vámos 2, Reizinger 3.

vezetőedző: Zlatko Jovanovics

Andjelko Mandics: Szeretnék elnézést kérni a szurkolóinktól, akiknek ma végig kellett ezt nézniük, vállalom a felelősséget azért, hogy nem sikerült a csapatot mentálisan felkészítenem. Az egy dolog, hogy a ZTE elleni párharc sokat kivett belőlünk mind fizikálisan, mind emocionálisan, de erre a hozzáállásra és teljesítményre nehéz magyarázatot találni. Bízom benne, hogy szerdáig sikerül összeszednünk magunkat, és ennél egy sokkal jobb meccset játszani Budapesten.