A Kecskemét nyerte az évzáró bajnokit

Ötpontos vereséget szenvedett Kecskeméten a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A 4. fordulójából pótólt bajnokin. Kovács Adrián együttese így 7-7-es mérleggel, a 8. helyről várhatja az Újévet.

A vasárnap kétszeres hosszabbítás után megnyert zalaegerszegi bajnoki után szerdán egy újabb nehéz idegenbeli összecsapás várt a Debreceni Egyetem alakulatára Kecskeméten. A naptári év utolsó megmérettetését a hazaiak kezdték jobban, Thomas és Karahodzics pontjaival 4-0-ra rögtön elléptek. A DEAC is hamar megérkezett a meccsbe, Drenovac vezetésével két perc alatt egy 8-0-s futással fordítottak. Az elmúlt hetek terhelései miatt mindkét tréner sűrűn forgatta csapatát, és igyekeztek nagy energiákat mozgósítani védekezésben. A folytatásban Hines és Somogyi is betalált a hárompontos vonalon kívülről, Tóth Ádám pedig nagyszerűen dolgozott a gyűrűk alatt, így ötpontos fórral zárták az első negyedet (14-19).

A második tíz perc kezdetén Moore adott zseniális gólpassz Tóthnak, de ezt követően teljesen elvesztették a ritmust támadásban. Bár a KTE sem brillírozott a dobásait tekintve, a játékrész feléhez érkezve sikerült Dramicanin és Derasimovics vezetésével fordítaniuk (23-21). Molnár Márton törte meg a közel öt perces kosárcsendet egy zsákolással, de Thomas szinte azonnal válaszolt egy triplával. A Kecskemét egyértelműen átvette a játék irányítását, tudatosan lassították a játékot, melynek köszönhetően hatpontos előnyre tettek szert. A cívisvárosiak összesen kilenc pontot tudtak összeszorgoskodni a negyedben, így félidőben megérdemelt 33-28-as vezetést mutatott az eredményjelző.

A fordulás után is a hazaiak folytatták jobban a játékot, Dramicanin hármasával már kilenc volt közte (40-31). Nem hagyta annyiban a DEAC, Tóth Ádám volt nagyon aktív a festékben, sőt, Hines kettő plusz egyes akciója után már Váradi Kornél kért időt. Az amerikai erőcsatár zsákolásával már mind a két együttes 42 pontnál járt, de Wittmannék megrázták magukat, és egy 8-1-es futással újra megléptek (50-43). Bár ezt követően újra sikerült közelebb kerülni, a negyed utolsó másodpercében Thomas egy elképesztően nehéz hárompontos értékesített, így megmaradt a hét pont differencia.

A záró felvonás ugyan Tóth közelijével indult, de hírös városiak Derasimovics és Kucsera pontjaival szempillantás alatt kétszámjegyűre növelték előnyüket (63-51). Hiába próbált érezhetően szigorítani védekezésén a DEAC, a Kecskemét kellemetlen stílusa ellen továbbra sem volt ellenszerük. Már 14 ponttal is vezetett a KTE, de nem adta fel a Kovács-csapat és egy 8-0-s rohanással zárkózott három perccel a vége előtt (67-61). A vendéglátók viszont higgadtak maradtak a végjátékban, és taktikusan kosárlabdázva végül 72-67 arányú győzelmet arattak.

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – DEAC 72 – 67 (14-19, 19-9, 23-21, 16-18)

KTE: Wittmann -, THOMAS 14/6, Kucsera 2, DERASIMOVICS 13/3, Karahozics 8 csere: DRAMICANIN 20/12, Jaramaz 12/3, Lewis 2, Horti 1.

DEAC: Moore 5, Somogyi 6/3, DRENOVAC 17, HINES 16/3, TÓTH 17/3 csere: Polyák -, Guyton 4, Molnár M. 2, Molnár D. -.

Kovács Adrián: Nem lehet haragudni a csapatra, nem játszottunk rossz meccset, hiszen 72 ponton tudtuk tartani a Kecskemétet idegenben, akik ráadásul jól játszottak, és több kiszorított helyzetből érkező extra dobást is értékesítettek. Az egész csapat azon dolgozott, hogy tudatosan ki tudjuk magunknak alakítani azokat a szituációkat, amelyekből sikeresek tudunk lenni, de sajnos a legfontosabb időszakokban rendre kihagytuk ezeket, nem voltunk elég koncentráltak. A gyorsindításokból nem voltunk kellően hatékonyak, és tizenhat második esélyből csak kilenc pontot tudtunk szerezni. Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!