A Körmend nyerte az év mérkőzését

Ezúttal is elképesztő izgalmakat hozott a DEAC és a Körmend találkozója az első osztályú kosárlabda bajnokságban. A decemberi összecsapással ellentétben ötven perc sem volt elegendő a döntésre, a hazaiak csak a harmadik ráadás utolsó pillanataiban tudták megszerezni a győzelmet.

Stefan Moody a mérkőzés előtti napokban kapott zöld lámpát az orvosi stábtól, így három edzéssel és közel ötszáz kilométer utazással a lábában már játékra jelentkezett Körmenden, Kovács Adrián egyből a kezdők között szavazott neki bizalmat. Jól kezdődött a találkozó a DEAC számára, egy szépen végigjátszott figura végén Tóth zsákolta a labdát a gyűrűbe. A várakozásoknak megfelelően hatalmas csata folyt a pályán, sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A negyed derekán Polyák verte meg nagyszerűen emberét egy kettő plusz egyes akcióért, majd a találkozót nagyon aktívan kezdő Drenovac mutatott be szép pozíciós játékot a gyűrű alatt (9-13). A folytatásban Moore passzából Hines zsákolt hatalmasat, ám hiába tartotta sokáig minimális fórját a DEAC, a negyed hajrája a hazaiaknak sikerült jobban, így tíz perc után 22-20-at mutatott az eredményjelző.

A második felvonást is nagyon aktívan kezdték a csapatok, Thames vezetésével öt ponttal meglépett a Körmend, de Somogyi pontjai, majd Moody zsákolása után már ismét a hajdúságiaknál volt az előny, időt is kért Ziga Mavljak (27-28). Az egyperces szünetet követően újra a debreceni hátvédek voltak reflektorfényben, pontjaikkal már 12-2-s futásban volt a Debreceni Egyetem. Hiába húzott el ezúttal a DEAC öt egységnyivel, a hazaiak nem hagyták annyiban, Ireland és Takács pontjaival szempillantás alatt egyenlítettek (34-34). Rendkívül színvonalas kosárlabdát produkáltak a csapatok, szinte percenként vették át egymástól a vezetést, a nagyszünetben a Kovács-csapat járt előrébb egy ponttal.

A fordulás után a Körmend hamar visszavette a vezetést, de Polyák gyorsindításával tartották a lépést a cívisvárosiak. A folytatásban kissé pontatlanná vált a DEAC játéka, az eladott labdákat pedig megbüntették a vasiak, Thames vezérletével kialakult az addigi legnagyobb különbség (51-44). Érezhetően nem találták a ritmust Tóthék, s bár a hazaiak védekezése is kezdett összeállni, elsősorban a rengeteg rossz döntés miatt nem tudtak felzárkózni. A negyed utolsó pillanataiban sikerült azonban valamelyest kozmetikázni, Moody kettő plusz egyes akciójának köszönhetően 57-51-re módosult az állás.

A záró felvonást elejét megint megnyomta a Körmend, Moseley büntetői és Ferencz triplája után pedig először hízott kétszámjegyűre a differencia (62-51). Volt tartása a debrecenieknek, Drenovac triplája után egy 10-0-s rohamot produkáltak, Moore emberről bedobott távolija után a hazai szakmai stáb hívta magához övéit. Az egyperces szünet után Ireland értékesített egy kettő plusz egyet, melyre Moody válaszolt kintről (65-64). Nagyon belelendültek a csapatok potyogtak a szebbnél szebb kosarak, a hatalmas dobópárbajban pedig Moore és Moody triplaparádéjának köszönhetően két perccel a vége előtt fordított a DEAC (74-75). Thames egy kettő plusz eggyel újra fordított, majd az extázisban játszó Moore szórta be negyedik hárompontosát. Negyven másodperc volt már csak az órán, mikor Durázi zsákolásával visszavette a vezetést a Körmend, s egy elpuskázott debreceni támadás után Mócsán maradt higgadt a büntetővonalról (81-78). Ezt követően Moodyval szabálytalankodtak hárompontos dobás közben, az amerikai pedig mindhárom büntetőjét értékesítette. A hátralévő hét másodpercben még meg volt az esélye a hazaiaknak a győzelem megszerzésére, ám Ferencz hármasa nem talált utat a gyűrűbe, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás kezdetén Taylor kettesére válaszolt Moore egy kettő plusz eggyel (83-84). A folytatás sem a védekezésről szólt, két perc elteltével mindkét csapat 8 pontot szorgoskodott össze. Ireland és Tóth külön csatája után még mindig 93-93 volt az állás, de az utolsó támadását mindkét fél elhibázta, így a debreceni mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is jöhetett a második túlóra is.

A második hosszabbítás is egy hazai kettő plusz eggyel indult, melyre Polyák válaszolt két egypontossal, majd Somogyi süllyesztett el egy nagyon fontos távolti (96-98). Egy perccel a vége előtt újra forítottak a piros feketék Tames büntetői után Ireland értékesített egy ziccert. Tóth közelije után már mindkét csapat 100 pontnál járt, s mivel az utolsó két támadásból ismét nem született kosár, ezért ezúttal 50 perc sem volt elég a döntéshez.

A heroikus küzdelemben teljesen elkészültek az erejükkel a csapatok, Thames triplájára négy hajdúsági büntető érkezett válaszul. Mócsán egypontosaira Moody csak egy büntetővel tudott válaszolni, így az 54. percben még mindig nem dőlt el semmi (105-105). Ireland triplájára és Ferencz büntetőire csak egyetlen Polyák pont érkezett, de nem adta fel a DEAC és Moody kettő plusz egyével újra csak egy volt közte (110-109). A Körmend utolsó támadását Mócsán fejezte be egy pontos középtávolival, és bár ezúttal is meg volt az esély az egyenlítésre, Tóth távolija lecsorgott, így a hazaiak örülhettek a győzelemnek.

EGIS Körmend – DEAC 112-109 (22-20, 17-20, 18-11, 24-30, 12-12, 7-7, 12-9)

Körmend: THAMES 25/9, MÓCSÁN 17/3, Ferencz 8/6, Takács 4, TAYLOR 16 csere: IRELAND 25/9, Durázi 6, Mosely 9, Németh 2, Tóth -.

DEAC: MOODY 28/6, Somogyi 11/9, Guyton 2, DRENOVAC 16/3, TÓTH 15 csere: Polyák 12, MOORE 17/12, Hines 4, Molnár M. 4, Molnár D. -.

Kovács Adrián: Gratulálok a csapatomnak, ma mindent kitettünk a pályára, amink csak van. Óriási erőfeszítéseket tettünk meg a győzelemért, de egy ilyen meccs után szerintem most nem érdemes belebonyolódni technikai vagy taktikai dolgokba. Most előtérbe kell helyeznünk, hogy mik azok a dolgok, amiket javítanunk kell a jövőben, illetve a regenerációra nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen emocionálisan és fizikailag is sokat kivett ez most a csapatból. Abban fog megmutatkozni a csapat karaktere, ha ez a vereség most plusz erőket ad majd a következő mérkőzésekre.