A második félidőre elfogyott a DEAC

Nyolcpontos vereséget szenvedett a DEAC-Tungsram kosárlabdacsapata a Nagyvárad elleni edzőmérkőzésen. Polyák Lászlóék az első félidőben ugyan már 21 ponttal is vezettek, de a fordulás után a román ezüstérmes igazolta, hogy nem véletlenül készül a nemzetközi porondra, s rendkívül fizikális kosárlabdát bemutatva végül megszerezték a győzelmet.

A FIBA Europe Cup-ban is érdekelt Nagyvárad volt az ellenfele a DEAC-Tungsram együttesének az előszezon negyedik felkészülési mérkőzésén. Milenko Topics ezúttal is a Thames, Polyák, Valerio-Bodon, Dzseletovics, Tóth ötösnek szavazott bizalmat, utóbbi az első támadásból rögtön egy kettő plusz egyes akcióval jelentkezett. A folytatásban is a hazaiak akarata érvényesült, a negyed derekán Dzseletovics büntetőivel már kétszámjegyű volt a különbség (12-2). A játékrész második felében a nagyváradiak is megérkeztek a mérkőzésbe, de hiába domináltak támadó oldalon a festékből, Aska és Drenovac kosarainak köszönhetően sikerült tartani a megszerzett előnyt.

Tóth zsákolása és Lapornik triplája után újra kétszámjegyűre hízott a differencia, Drenovac tempójával pedig már kétszer annyi pontnál járt a DEAC (32-16). Polyák László pillanatai következtek, a csapatkapitány két triplájával tovább nyílt az olló, Drenovac zsákolása után pedig már időt kért a román szakvezetés (40-19). A nagyszünethez közeledve újra magukra találtak a vendégek, Baciu vezetésével zárkóztak, de a hatékony debreceni támadásoknak köszönhetően 49-34-el mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után Valerio-Bodon jelentkezett egy zsákolással, mégis a Nagyvárad kezdte jobban a második félidőt, egy 10-4-es futással öt perc alatt tízen belülre kerültek (53-44). Hiába kért időt Topics, továbbra sem találta a ritmust a Debreceni Egyetem, Green és Richards vezérletével egészen négyig zárkóztak a vendégek. Drenovac törte meg a közel ötperces hajdúsági kosárcsendet, Lapornik tripláját követően pedig már a vendég csapat kért időt (58-49). A negyedet így is a pirosmezesek nyerték nyolc ponttal, így a félidei előny felére csökkent a záró felvonásra.

Az utolsó tíz perc kezdetén szempillantás alatt kettőre olvadt a cívisvárosiak előnye, felkészülési meccs ide vagy oda, mindkét csapat érezhetően nagyon akarta a sikert. Rendkívül fizikális játék folyt a pályán, mely érezhetően a vendégeknek ízlett jobban, a 36. percben pedig egy hárompontossal a mérkőzés során először át is vették a vezetést, melyet már nem adtak ki a kezükből (66-68). A Nagyvárad védekezése szinte tökéletes volt, és fizikálisan is jobban bírták a végét, így végül megérdemelt, nyolcpontos győzelmet arattak.

Legközelebb jövő hét csütörtökön lép pályára felkészülési mérkőzésen a DEAC-Tungsram, az ellenfél az Alba Fehérvár együttese lesz a Sitku Ernő emléktornán.

DEAC-Tungsram – CSM Oradea 71-79 (24-16, 25-15, 12-21, 10-25)

DEAC: Thames 6/3, Polyák 9/9, Valerio-Bodon 7/3, Dzseletovics 5, Tóth 12 csere: Aska 8, Lapornik 8/6, Drenovac 13/3, Kerpel-Fronius 3.

Oradea: Holt 6/3, Fomentescu 5/3, Bickauskis 14/12, Green 15, Gavrilovics 11 csere: Baciu 13, Richards 8/6, Pailukenas 2, Nicolescu 3/3, Markovics 2, Marinau -, Vescan -.

Milenko Topics: Az első félidő intenzitását nem tudtuk átmenteni a másodikra, a fordulás után ellenfelünk sokkal agresszívabb volt, amit nem tudtunk megfelelően lereagálni. Különösen a negyedik negyedet rontottuk el, nagyon sok könnyű kosarat kaptunk az eladott labdáink után és alsó posztról. Mindent egybevéve hasznos találkozó áll mögöttünk, egy erős ellenfél ellen.