A Sopron akarta jobban a győzelmet

Meglepő vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata hazai pályán a Sopron KC ellen. A Debreceni Egyetem együttese meglehetősen formán kívül teljesített, a 28 eladott labda pedig megpecsételte a sorsukat.

Továbbra is Bognár, Guyton és Kovács nélkül volt kénytelen harcba szállni a DEAC, ám Polyákra és Molnár Mártonra már újra számíthatott Kovács Adrián. Nagy iramban kezdődött a találkozó, Drenovac három duplájára, Boriszov és Thompson válaszolt egy-egy távolival (6-6). A soproniak a folytatásban is érezhetően nagyon motiváltak voltak, szinte minden támadásból kosarat szereztek, a negyed felénél ki is kérte első egyperces szünetét a hazai szakmai stáb (11-19). A rövid fejmosás után is pontatlan volt a hazaiak játéka, Boriszov sorozatban szerzett öt pontjával már kétszámjegyűre hízott a differencia. A negyed végére összekapták magukat a hajdúságiak, és Stefan Moody vezérletével egy 10-0-s futást produkáltak, így újra látótávolságon belülre kerültek (23-26).

Polyák László triplájával már újra döntetlen volt az állás, de a vendégek Jogela kosaraival újra hatpontos fórra tettek szert. Érezhetően ritmust vesztettek Somogyiék, nem használták ki fölényüket a gyűrű alatt, és a külső dobásaik sem ültek a megszokott módon. Wideman közelijével újra tíz volt közte, a hajdúságiak játéka pedig egyre feszültebbé vált. A játékrész végét ennek ellenére újra meg tudták nyomni, Polyák és Drenovac vezetésével közelebb kerültek ellenfelükhöz, ám a nagyszünetben így is 42-46-ot mutatott az eredményjelző.

A fordulás után ugyan meglehetősen kapkodó volt a játék, de három perc elteltével Moody ziccere után újra egyenlő volt az állás (48-48). Hines büntetőivel már a vezetést is sikerült átvenni, ám Jakson egy kettő plusz eggyel, Boriszov pedig egy távolival hamar lehűtötte a kedélyeket. Ezt követően két exdebreceni, Fazekas és Boriszov pillanatai következtek, egymás után szerzett hárompontosaikkal újra tíz fölött volt a különbség (55-66).

A záró felvonást egy 8-2-s futással indította a DEAC, Polyák távolija után időt is kért az SKC. Wideman két kettő plussz eggyel fújt ébresztőt, a cívisvárosiak pedig továbbra is nagyon pontatlanul játszottak, kis túlzással több labdát adtak el, mint az előző négy fordulóban, így öt perccel a vége előtt már eldőlni látszott a találkozó (67-78). Ekkor mindent egy lapra feltéve újra ritmust váltott a Debreceni Egyetem alakulata, az agresszív védekezésnek és a gyors támadásoknak köszönhetően két pontra zárkóztak két perccel a vége előtt (78-80). Jackson hármasára Moody válaszolt eggyel, így egy perccel a vége előtt még semmi sem dőlt el. Hiába védekeztek ki két támadást is a hazaiak, az utolsó két támadásukat stílszerűen két eladott labdával zárták, így végül megérdemelt vendég siker született.

DEAC – Sopron KC 81-86 (23-26, 19-20, 15-20, 24-20)

DEAC: Moody 18/6, Somogyi 7/3, DRENOVAC 21/6, Hines 2, Tóth 10 csere: Asszú -, Molnár M. 6, POLYÁK 17/9, Molnár D. -.

vezetőedző: Kovács Adrián

SKC: JACKSON 13/3, Thompson 14/3, FAZEKAS 8/6, BORISZOV 22/12, WIDEMAN 19 csere: Popadics 3/3, Jogela 7/3, Sitku -.

vezetőedző: Konsztantinosz Flevarakisz

Kovács Adrián: – Nehezen értékelhető a mérkőzés, de összességében azt tudom mondani, hogy ilyen felfogással egyszerűen nem mehetünk ki a pályára. Nem tiszteltük a játékot, és egymást sem, valamint semmit nem valósítottunk meg a megbeszéltekből. A legbosszantóbb, hogy a vendégek csúsztak-másztak a szabad labdákért, mi pedig nem harcoltunk eléggé ezekért.

Konstantios Flevarakis: – Nagyon büszke vagyok a fiúkra, remekül játszottunk, pláne annak fényében, hogy mindössze egy napunk volt felkészülni. Két hét után ezen a héten edzhettünk először majdnem teljes kerettel, így különösen értékesnek találom ezt a győzelmet.