A Sopron is nyerni tudott a Nagyerdőn

Tizenkét pontos vereséget szenvedett hazai pályán a DEAC kosárlabdacsapata a Sopron KC-val szemben, ezzel hátrányba került a 7. helyért folytatott párharcban.

Mindkét együttes két elveszített párharc után érkezett a 7. hely két győzelemig tartó helyosztójára, a Sopron az Alba elleni 0-3-as negyeddöntő után a Pécs ellen is elvesztette mindkét találkozóját, míg a DEAC a ZTE elleni végletekig kiélezett csata után a Budapesti Honvéddal szemben is alulmaradt. Öt vendég ponttal indult az összecsapás, de Drenovac triplájával és Williamson kettesével a hajdúságiak is hamar megkezdték a pontgyártást. Ezt követően is folytatódott a sorminta, így a negyed feléhez érve Neuwirth hárompontosával 10-10-et mutatott az eredményjelző. A játékrész második felében ritmust váltott a Sopron, egy 11-0-s periódussal faképnél hagyták ellenfelüket, Andjelko Mandics ki is kérte első taktikai szünetét. Czermann két kosarával megkezdte volna a felzárkózást a házigazda, de a védelmük továbbra is átjáróház volt, melyet az SKC könyörtelenül megbüntetett, így 14 pontos fórral zárták az első tíz percet (16-30).

A rövidszünet után Mócsán vezérletével hamar tízen belülre került a DEAC, s bár a támadások továbbra is hagytak némi kívánni valót maguk után, a feljavuló védekezésnek köszönhetően sikerült tovább zárkózni, Hőgye gyorsindítása után éledeztek a debreceni remények (27-34). A nagyszünethez közeledve azonban Gill, Nichols és Sidibe révén újra meglépett a Sopron, s bár Hőgye még egy távolival jelentkezett, az öltözőbe így is 30-41-el mehettek a felek.

A térfélcsere után Edwin hárompontosára az egykoron Debrecenben is megforduló Fazekas Csaba válaszolt egy ziccerrel Mócsán kettese után pedig Sideibe talált be kintről. Sokáig felváltva estek a kosarak, majd Williamson lépett elő, az erőcsatár kettő plusz egyes akciója után újabb két pontot tett fel a táblára, így félidei hátrányának felét ledolgozta a DEAC (42-48). Fazekas lendítette át újra a holtponton a dunántúliakat, egy pontos távoli után betörésből is eredményes volt, sőt a 27. percre Csendes hármasával kialakult az addigi legnagyobb különbség (47-62). A negyed hajárjában ugyan felcsillant a remény, hogy Williamson és Edwin kosaraival tízen belülre zárkóznak a fehér-feketék, de Csendes négypontos akciójának és Sitku dudaszós hármasának köszönhetően még tovább nőtt a vendégek előnye (53-69).

Nem adta fel a DEAC, a záró felvonást egy 7-0-s futással kezdték, de ezúttal sem sikerült átlépniük saját árnyékukat, ki nem kényszerített hibáikkal újra lendületbe hozták ellenfelüket, akik magabiztosan tartották kétszámjegyű előnyüket. Az idő előrehaladtával egyre biztosabbá vált, hogy az SKC nyeri a párharc első felvonását, s bár a cívisvárosiaknak végig megvoltak a dobóhelyzeteik, nem tudtak élni a kínálkozó lehetőségekkel. 80-68-as győzelmének köszönhetően a Sopron 1-0-s előnybe került a 7. helyért folytatott párharcban, így jövőhét kedden hazai pályán akár le is zárhatják a helyosztót.

DEAC – Sopron KC 68-80 (16-30, 14-11, 23-28, 15-11)

DEAC: Edwin 11/3, Neuwirth 3/3, Drenovac 11, WILLIAMSON 14, Buljevic csere: Mócsán 14/6, Czermann 6, Hőgye 5/3, Garamvölgyi, Várszegi, Hegedűs.

vezetőedző: Andjelko Mandics

SKC: NICHOLS 17/6, Meszlényi, Griffin 9/6, GILL 12, Molnár 8 csere: Csendes 7/6, FAZEKAS 10/3, Sidibe 11, Sitku 6/3, Schöll, Polster.

vezetőedző: Gasper Potocnic

Andjelko Mandics: Az első negyed az borzasztó volt, az ott szerzett hátrányból pedig nem tudtunk visszajönni, valamint túl sok helyzetet hagytunk ki. Csalódott vagyok több dolog miatt is, nem tudjuk összerakni magunkat fejben a negyeddöntő óta, nem jó a pályán a koncentrációnk és a hozzáállásunk sem. Sajnos ez most így alakult, Sopronban megpróbáljuk még visszahozni a párharcot Debrecenbe, nem lesz könnyű dolgunk.