A szív diadala: elődöntőben a DEAC

Hatalmas csatában 88-85 arányú győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár elleni negyeddöntő ötödik mérkőzésén. A Debreceni Egyetem csapata ezzel bejutott a legjobb négy közé, ahol az alapszakaszgyőztes Szolnok vár majd rájuk.

Tíz éve nem fordult elő az NBI/A rájátszásában, hogy egy csapat 0-2-ről megfordítson egy párharcot, a 2010-11-es szezon döntőjében a Szolnoki Olajnak sikerült ez a bravúr, a szenvedő fél pedig pont az Alba Fehérvár volt. A vendégeket ez a tény valószínűleg kevésbé zavarta, az már annál inkább, hogy két meghatározó játékosuk, Ahmad és Curry nem tudta vállalni a játékot.

A párharc ötödik mérkőzését is Tóth közelije indította, de ezután hat fehérvári ponttal folytatódott a találkozó. Ezt követően a negyedik meccs hőse Drenovac fordított egy hármassal és egy duplával, de Lukács révén a vendégek is tartották a lépést (9-8). Állandósult a minimális debreceni vezetés, ám az előző összecsapásokhoz képest jóval hatékonyabb védekezést mutattak be a csapatok. A negyed végéhez közeledve Molnár Márton értékesített két közelit, így meglépett a DEAC, időt is kértek a vendégek (17-10). Ez sem lassította le a hajdúságiakat, Somogyi hármasával már tíz is volt közte, és végül 22-14-el zárult a játékrész.

Meglepő módon a második tíz perc sem a sziporkázó támadásokról szólt, érezhetően mindkét félből sokat kivettek az eddigi ütközetek. A negyed derekán felgyorsultak az események, az Alba ötre zárkózott Davis vezetésével, de előbb Tóth centerezett szépen, majd Hines zsákolt hatalmasat Moore passzából (28-19). Tóth harmadik személyi hibája után Kovács Adrián jobbnak látta leültetni a magasembert, meg is tört a cívisvárosiak lendülete, egy 11-2-es futással kiegyenlítettek vendégek. A nagyszünethez közeledve Gillon büntetőivel a vezetést is átvette a Fehérvár, ám Moody nagyszerű betörése után végül 33-32-vel mehettek az öltözőbe a csapatok.

 A második félidő Drenovac és Csorvási külön csatájával indult, majd következett Davis, az amerikai kosaraival átvette a vezetést az Alba (38-40). Vontatott volt a játék, nehezen találták a ritmust a csapatok, de a negyed felénél Moore, majd Gillon fújt ébresztőt egy-egy hármassal. A folytatásban mindkét fél alacsony szerkezetre váltott, Hines és Moore tripláival pedig hosszú idő után átvette a vezetést a DEAC (54-52). A negyed zárása is a debrecenieknek sikerült jobban, Guyton utolsó pillanatokban dobott ziccerével már öt volt közte.

A záró felvonásban is hatalmas csata folyt a felek között, igazi playoff-hangulat uralkodott a pályán, az üres lelátókat leszámítva. Vojvoda két támadás alatt két triplát is szerzett, így ismét fordítottak a vendégek, Kovács Adrián időt is kért (63-64). Moore igazi vezére volt a csapatnak, nagyszerűen szervezte a játékot, és ezúttal pontos dobásaival is támogatta a csapatot, hármasa után már a vendégek kérték ki taktikai szünetüket (70-67). Sokáig felváltva estek a kosarak, nem változott a döntetlenközeli eredmény, míg nem három perccel a vége előtt Moore és Drenovac pontjaival elléptek a hajdúságiak (79-74). Nem hagyta annyiban az Alba egy perccel a vége előtt Hearst közelijével egyre zárkóztak, sőt Gillon negyvennégy másodperccel a vége előtt büntetőkkel fordított (81-82). Moore a következő támadásban hihetelenül fontos kosarat szerzett, majd egy kivédekezett támadás után két büntetőt is a helyére küldött (85-82). Davis büntetője után Vojvoda ziccert hibázott, Hines viszott higgadt tudott maradni a büntetővonalon, mely gyakorlatilag le is zárta a találkozót.

A Debreceni Egyetem együttese ezzel nagyon ritka hőstettet vitt véghez, és 0-2-ről nyerte meg a párharcot. A cívisvárosiaknak nem sok idejük marad a regenerálódásra, hiszen szombaton Szolnok ellen játszanak elődöntőt a Tiszaligetben.

DEAC – Alba Fehérvár 88-85 (22-14, 11-18, 26-22, 29-31)

DEAC: Moody 8, Polyák -, DRENOVAC 21/9, HINES 13/3, Tóth 6 csere: Molnár M. 9, MOORE 23/12, Guyton 5, Somogyi 3/3.

vezetőedző: Kovács Adrián

Alba: Hearst 6, VOJVODA 25/9, Lukács 8, DAVIS 22/3, Csorvási 5 csere: Gillon 9/3, Markovics 4, Omenaka 3, Balsay 3/3.

vezetőedző: Forray Gábor

Kovács Adrián: – Mindkét csapatnak maximális gratuláció jár, ötödik meccshez méltó küzdelem zajlott a pályán. Remekül kezdtünk, azonban a második negyedben történt egy megmagyarázhatatlan hullámvölgy, amiből igyekeztünk kilábalni. A harmadik etapra összekaptuk magunkat, rendeztük a sorainkat, és visszaszereztük a mentális kontrollt. A végjátékban mindkét együttes nyerhetett volna, végül szerencsére nekünk sikerült kicsikarni a győzelmet. Megmutattuk a karakterünket a párharc során, megdolgoztunk a továbbjutásért.

Forray Gábor: – Ugyan elveszítettük a mérkőzést, én mégis győztesként tekintek saját fiaimra. Hiányzóink miatt teljesen át kellett szervezzük a rotációnkat, de a szívünk meccsben tartott bennünket az utolsó pillanatokig. Nincs okunk búslakodni, hiszen szép jövő látszik kirajzolódni a székesfehérvári kosárlabdázás számára. Vojvoda Dávid ismét bizonyította, hogy igazi vezér, Lukács Norbert és Balsay Ádám pedig azt, hogy lehet rájuk számítani a legnehezebb percekben is. Remélem, jövőre a mérkőzések már nézők előtt zajlanak majd, hiszen az ehhez hasonló ütközetek remek propagandái a sportnak.