A szív diadala: hosszabbításban győztük le az Albát

Egypontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 11. fordulójában az Alba Fehérvár ellen. A fehér-feketék végig futottak az eredmény után, de a negyedik negyedben hatalmas hajrát bemutatva végül sikerült hosszabbításra menteniük a mérkőzést, ahol nagyot küzdve végül megszerezték hatodik sikerüket a bajnokságban.

Két idegenbeli vereséget követően újra hazai pályán szerepelt a DEAC, az ellenfél az addig tíz győzelmet és mindössze egy vereséget jegyző, második helyen álló Székesfehérvár volt. Andjelklo Mandics egy helyen változtatott a legutóbbi kezdőcsapathoz képest, a Zalaegerszegen kisebb sérülést szenvedő Hőgye Patrik helyét a múlthéten visszatérő Neuwirth Bence vette át. A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, a cívisvárosiak az első percekben nem találták az Alba magasembereire az ellenszert, így hiába szerzett Edwin sorozatban öt pontot, négy perc után ellépett az Alba (5-11). A folytatásban Drenovac révén egyre zárkóztak a hajdúságiak, de az egyenlítést Kas és Chambers elnapolta egy-egy távolival. Összeállt a DEAC támadójátéka, melynek meg is lett az eredménye, a negyed hajrájában sikerült utolérniük ellenfelüket, így 19-19-es döntetlennel zárult a játékrész.

A második etap kezdetén Mócsán triplájával az első percek után újra átvette a vezetést a Debreceni Egyetem, melynek túl sokáig nem örülhettek, hiszen a vendégek egy 8-1-s futással válaszoltak, időt is kért a hazai szakmai stáb (23-27). A folytatásban rendezte a sorokat a DEAC, Edwin duplája után Neuwirth talált be kintről, de az Alba Vojvoda révén tartotta előnyét, a válogatott hátvéd egy zsákolás után egy három plusz egyes akciót is bemutatott. A nagyszünethez közeledve a büntetőkkel is meggyűlt a baja a vendéglátóknak, az eladott labdák után pedig az Alba rendre gyors támadásokat vezényelt, így Edwin dudaszós kosara ellenére is ötpontos vendég fórt mutatott a félidőben az eredményjelző (36-41).

 A fordulás után Buljevic fejezte be Edwin leosztását, majd nem sokkal később utóbbi zsákolt hatalmasat egy betörésből, a vendégektől pedig Philmore volt megállíthatatlan. Az adok-kapok után az Alba tette hamarabb rendbe védekezését, Chambers ziccere után pedig előszőr kétszámjegyűre nőtt a differencia (40-50). Mandics időkérése után Mócsán hárompontosával és Buljevic visszatett lepattanójával közelített a DEAC, de Vojvoda és Chambers révén hamar újra kétszámjegyű lett a különbség. A negyed végén Drernovac középtávolijaival ugyan sikerült újra közelebb kerülni, de az utolsó két kosár ismét a vendégeké volt, Chambers utolsó másodperces triplájával 62-52-es Alba vezetéssel várhatták a záró felvonást a felek.

Az utolsó tíz percben is folytatódott a sorminta, a debreceniek szép támadásokat követően zárkóztak, majd elkerülhető hibák miatt ismét ellépett az Alba. Négy perccel a vége előtt sokadik rohamát indította el a DEAC, Buckles szórt be két triplát is, így sikerült újra látótávolságon belülre kerülni (72-74). Philmore távoloijával egy pillanatra fellélegezhettek a vendégek, de Drenovac szinte azonnal válaszolt egy hármassal, majd az egész meccsen pocsékul büntetőző Williamson egypontosaival két perccel az órán egyenlített a DEAC (77-77). Philmore újabb hármasa után Mócsán maradt higgadt a vonalon, Chambers ziccere után pedig 52 másodperccel a vége előtt újra három volt közte. Egy-egy elrontott támadás után Drenovaccal szabálytalankodtak hárompontos dobás közben, a kiscsatár pedig mindhárom dobását a helyére küldte, az ellentámadásból pedig lejött Vojvoda kísérlete, így jöhetett a hosszabbítás.

Mócsán közelijével indult a ráadás, Dickey büntetője után pedig Buckles dobta be harmadik hármasát (87-83). Philmore harmincadik pontjával közelített az Alba, melyre két perccel az órán Drenovac válaszolt egy szerzett labda utáni zsákolással. Buckles szabálytalanságát látták sportszerűtlennek a játékvezetők, mellyel ki is pontozódott az amerikai, az egy bedobott büntető és Chambers betörése után pedig ismét csak egy volt közte (89-88). Barnett fordított egy hármassal, majd egy végig kijátszott támadás után Drenovac egyenlített ki, sőt Mócsán labdalopása után ismét a házigazda járt előrébb (93-91). Dickey egalizálhatott volna, de kihagyta mindkét büntetőjét, a visszaszerzett támadó lepattanót követően pedig Barnett állhatott oda egypontosokat dobni. Az amerikai ugyan az elsőt bedobta, de a második neki is lejött a gyűrűről, így a DEAC a sírból visszahozva végül 93-92 arányban diadalmaskodott.

DEAC – Arconic Alba Fehérvár 93-92 (19-19, 17-22, 16-21, 30-20, 11-10)

DEAC: EDWIN 21/3, Neuwirth 3/3, DRENOVAC 21/6, WILLIAMSON 17/3, Buljevic 7 csere: Mócsán 12/6, Ságodi 1, BUCKLES 11/9.

Alba: CHAMBERS 23/9, Kass 3/3, Barnett 8/3, PHILMORE 31/9, Dickey 5 csere: Vojvoda 13/3, Roberts 4, Takács Mi. 3/3, Balogh 2.

Andjelko Mandics: Gratulálok a srácoknak, a legfontosabb számomra, hogy egy percig sem adtuk fel, ez nagy dolog. Végig futottunk az eredmény után, de az első félidőben kihagyott helyzeteket a túlóra során sikerült értékesítnünk. Az Alba játékosok minősége tükrözi jó dobószázalékukat, mi viszont a negyedik negyedben extra energiákat mozgósítottunk, így sikeresen visszajöttünk a mérkőzésbe. Nagyon nehéz találkozó volt mindenki számára, de nyertünk, és megyünk tovább. Ilyen hozzáállással és akarattal nem lesz gondunk a jövőben, az elejétől azt mondom, hogy a legnagyobb ellenfeli mi vagyunk saját magunknak . Még egyszer hangsúlyozom, a legfontosabb, hogy nem adtuk fel és tíz pontos hátrányból is fel tudtunk állni.