A Szolnok jutott a döntőbe, bronzéremért játszhat a DEAC

Hárompontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata a Szolnoki Olajbányász elleni elődöntő negyedik mérkőzésén, így a Tisza-partiak 3-1-re megnyerték a párharcot. Kovács Adrián együttese így a bronzéremért küzdhet majd a Szegeddel, mely a nemzetközi kupaindulásról is dönt majd.

A párharc mindhárom eddigi összecsapását az aktuális hazai csapat nyerte az elődöntő során, de a debreceniek szempontjából a mérkőzés kimenetele mellett az is kérdés volt, hogy fel tudnak-e állni a pénteken kapott harminchétpontos zakó után. Kovács Adrián egy helyen változtatott legutóbbi kezdőötöséhez képest, Guyton helyett Hines volt ott a feldobásnál.

Agresszívan támadta az első percekben a gyűrűt a DEAC, így rendre a büntetővonalról próbálkozhattak, míg a vendégeknél Warner volt nagyon aktív, az amerikai szerezte az első hat szolnoki pontot. Sokáig felváltva estek a kosarak, ám negyed derekán a vendégek egy 6-0-s futással megléptek, Kovács Adrián magához is hívta övéit (11-16). Moody, majd Somogyi hárompontosával zárkóztak a hajdúságiak, de a Tisza-partiak stabil palánk alatti játékuknak köszönhetően tartották minimális előnyüket. Az első tíz percet a speciális arcmaszkkal játszó Polyák büntetői zárták, így tíz perc után 20-24-et mutatott az eredményjelző.

Pongó és Guyton hárompontosaival folytatódott a találkozó, de továbbra is kőkemény összecsapások jellemezték a találkozót. Ezt követően Guyton egy gyönyörű csel után dobott ziccert, de a vendégek nem hagyták lendületbe jönni a cívisvárosiakat, sőt Gibson távolijával és Cakarun kettő plusz egyével kétszámjegyűre növelték fórjukat (25-35). Nem esett össze a DEAC, Polyák kintről, Drenovac pedig gyorsindításból volt eredményes, majd hiába kért időt Potocsnik, Molnár ziccere után már csak három volt közte (34-37). A félidőig kilenc pontig jutó vezérletével már egyre is zárkózott a Debreceni Egyetem, ám  a játékrész utolsó mozzanatai ismét az Olajbányászé voltak, Warner utolsómásodperces hármasával 45-50-el mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után is tovább folytatódott a rendkívül fizikális játék, Tóth és Hines zsákolásával pedig a 24. percben hosszú idő után újra átvette a vezetést a DEAC (55-54). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem ment a szomszédba egy kis keménységért, így rendkívül feszültté vált a találkozó. A negyed utolsó harmadában Moody és Guyton közelijével, valamint Drenovac és Moody hárompontosaival egy 10-0-s futást produkált a házigazda, időt is kért a vendég szakmai stáb (65-58). A negyed Warner büntetőivel és Szubotics hármasával zárult, így kétpontos debreceni vezettéssel kezdődhetett a záró felvonás.

Gibson egyenlített rögtön az első támadásból, Pongó triplája után pedig már újra a Szolnoknál volt az előny (65-68). Megtorpantak a csapatok, állandósult a különbség, mindkét oldalon érezhetően nyomta a tét a játékosok vállát. Három és fél perccel a vége előtt Tóth zsákolásával és Moody büntetőivel egyre zárkózott a házigazda, de Badzim vezérletével tartották előnyüket a vendégek. Hiába szórt be Guyton a sarokból egy hármast, Kovács azonnal válaszolt, így két perccel az órán még mindig öttel ment az Olaj (75-80). Guyton csúnyának tűnő sérülése után közel öt percet állt a játék, mely inkább a hajdúságiakat zavarta meg, így úgy tűnt nem lesz esély az egyenlítésre. Nem adta fel azonban a DEAC, három másodperccel a vége előtt Somogyi értékesített egy kettő plusz egyet, így 84-83-ra zárkóztak, de Gibson büntetői után Hines félpályás kísérlete már nem talált utat a gyűrűbe, így győzött a Szolnok.

Az elődöntő másik párharca is lezárult négy mérkőzés után, mivel a Falco 98-91-re győzni tudott Szegeden, így ők lesznek az Olajbányász ellenfelei a döntőben. A Debreceni Egyetem alakulata a Szedeákkal mérkőzhet majd a nemzetközi kupaindulásról döntő bronzcsatában, mely az egyik fél második győzelméig tart majd.

DEAC–SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ  83–86 (20–24, 25–26, 20–13, 18–23)

Debrecen, 550 néző. V: Kapitány, Tőzsér, Győrffy

DEAC: MOODY 12/6, SOMOGYI Á. 10/3, DRENOVAC 16/6, Hines 3, Tóth Á. 9. Csere: GUYTON 11/6, Molnár M. 7, Moore 9/6, Polyák 6/3.

Vezetőedző: Kovács Adrián.

SZOLNOK: WARNER 18/6, Badzim 9/3, Kovács P. 7/3, SZUBOTICS 11/3, CAKARUN 10. Csere: GIBSON 15/3, PONGÓ MÁTÉ 10/6, Juhos 4 Taiwo 2, Zsíros. Vezetőedző: Gasper Potocnik.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 11–10. 7. p.: 11–16. 14. p.: 25–35. 17. p.: 37–39. 24. p.: 55–54. 29. p.: 65–58. 33. p.: 65–70. 38. p.: 75–80.

Kipontozódott: Badzim (38. perc), Moore (39. perc)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–1 a Szolnoki Olajbányász javára

Kovács Adrián: – Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen egy megrendítő pofon után nagyon rövid idő alatt kellett rendbe tennünk a fejeket, és mentálisan felkészülnünk az újabb csatára. Véleményem szerint nem vallottunk kudarcot, megfelelő mentalitással léptünk pályára, csapatom minden tőle telhetőt megtett a győzelemért. Összességében megérdemelten jutott tovább a Szolnok, mi pedig harcolunk tovább a bronzéremért.

Gasper Potocnik: – Úgy gondolom, pillanatnyilag nincs értelme a mérkőzés taktikai részleteibe belemennem. Gratulálok a Szolnoki Olajbányász klubjának, a játékosoktól kezdve valamennyi stábtagig, hiszen rengeteg munka és áldozat van abban, hogy ideáig eljutottunk. A Debrecen is maximálisan megérdemli a kalapemelést, úgy gondolom, a legjobb négy csapat került az elődöntőbe. Természetesen még nem dőlhetünk hátra, a fináléban szeretnénk feltenni a pontot az i-re.