A VÉGÉRE FELŐRÖLTÜK A SOPRONT

Tizenhat pontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A 3. fordulójában. A Sopron három negyeden keresztül tartotta a lépést a hazaiakkal, ám ekkor ritmust tudott váltani Kovács Adrián együttese, s végül magabiztos győzelmet aratott.

A vendégek vezetőedzőjük nélkül voltak kénytelenek felvenni a harcot, az eltiltott Sabáli Balázs helyett Bors Miklós irányította a soproniakat. Mindkét szakmai stáb váratlan lépésre szánta el magát már a feldobás előtt, a két házi pontkirály, Milos Boriszov és Damier Pitts is csak a cserepadon kezdett. A hazaiak húzása sült el jobban, Tóth Ádám vezetésével két perc után már 8-3-at mutatott az eredményjelző. Ezt követően azonban kissé kapkodóvá vált a DEAC játéka, s a negyed derekán Supola kettő plusz egyes akciójával már a Sopronnál volt az előny (12-14). A negyed hajrája a cívisvárosiaké volt, egy 7-0-s futással visszavették a vezetést, melyből egy egységnyit sikerült is megtartaniuk (19-18).

A második tíz perc eleje újra a vendégekről szólt, a hajdúságiak nem becsülték meg a labdát támadásban, az eladott labdákat pedig könyörtelenül megbüntették Takács Norberték (21-26). Armwood fújt ébresztőt egy középtávolival, Manigat hárompontosa után pedig 28 pontnál utol is érte ellenfelét a Kovács-csapat. Ez sem törte meg a Sopron lendületét, újra sikerült ellépniük, de a DEAC nagyot küzdve tapadt riválisára. Harrison nagyszerűen védekezett Pitts-en, és ezúttal támadó oldalon is effektív volt. A nagyszünethez közeledve a hátvéd agilis játékához csatlakoztak a társak is, így hárompontos debreceni vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a felek (41-38).

A fordulás után az Sopron egy 10-2-es futással indított, érezhetően alaposan felkészültek a DEAC játékaiból, öt perc elteltével magához is hívta övéit a debreceni szakmai stáb (45-50). Boriszov dupláival egyre zárkózott a Debreceni Egyetem csapata, de a vendégek taktikus játékkal tartották minimális előnyüket. Manigat, majd Costa értékesített egy-egy távolit, sőt a negyed utolsó percében Armwood büntetőivel már a hajdúságiaknál volt az előny. A játékrész slusszpoénja is a debrecenieké volt, Costa szemfüles ziccere után visszaállt a félidei differencia (63-60).

A záró felvonásban óriási energiákat mozgósított a DEAC, a szerzett labdákból átrohantak Supoláékon, s a Harrison passzát könyörtelenül bezsákoló Armwood kosara után időt is kért Bors Miklós. Nem álltak le a hajdúságiak, s Harrison triplájával már először volt kétszámjegyű a különbség (73-62). Innentől kezdve már nem volt megállás, Kovács Adrián együttesénél szépen járt a labda támadásban, a hátsó alakzatuk pedig szinte tökéletesen zárt. Három perccel a vége előtt Boriszov ziccerével már húszra hízott a fór (83-63), mellyel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A soproniak a végére valamelyest kozmetikáztak az eredményen, de így is teljesen megérdemelt hazai siker született.

DEAC – Sopron KC 87-71 (19-18, 22-20, 22-22, 24-11)

DEAC: Costa 7/3, Manigat 12/6, HARRISON 17/9, ARMWOOD 11, TÓTH 16

Csere: BORISZOV 19, Polyák 3/3, Bognár 2, Somogyi -.

Edző: Kovács Adrián

SOPRON: Thompson 5/3, Supola 8, Jones 14, RIVERS 16/6, CARTER 17.

Csere: Pitts 9, Takács N. 2, Molnár M.

Edző: Bors Miklós

Debrecen, 1200 néző. V: Tőzsér, Frányó, Goda

Kovács Adrián: Nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, a harmadik negyedig enerváltan játszottunk, rengeteg második esélyt engedtünk az ellenfelünknek.  A Sopron két hátvédén való védekezésünk előtt emelem a kalapom, de ezen kívül nem mindig azt csináltuk, amit megbeszéltünk. A végére agresszívabban kezdtünk védekezni, ami gyorsabb, és effektívebb támadásokhoz vezetett, így sikerült nyernünk.

Bors Miklós: Két és fél negyeden keresztül tudtuk azt a játékot hozni, amit szerettünk volna, az alsó poszt védését egész jól megoldottuk, és a kiosztásoknál megfelelően semlegesítettük Boriszovot. Ahogy fáradtunk, a reakcióidőnk is lassult, katasztrofálisan dobtunk, a csapatjátékunk pedig szétesett.