Andjelko Mandics: Küzdenünk kell, és bizonyítani, hogy többre vagyunk képesek!

A Kecskemét elleni hazai vereséget követően a DEAC kosárlabda szakosztályának vezetése felmentette a munkavégzés alól David Dedek vezetőedzőt, helyére a B-csoportos és az U20-as csapatnál dolgozó Andjelko Mandicsot nevezték ki a szezon végéig. A szerb szakember a héten már el is kezdte a közös munkát az első csapattal, a trénerrel ennek kapcsán beszélgettünk.

Az utánpótlásban és a másodosztályban nagyon sikeres időszakot tudhat maga mögött, hiszen az U23-as csapat feljutóként is nagyon komoly tényezője a Piros-csoportnak, míg az U20-asok jó úton járnak a nyolcas döntőbe jutás felé. Nehéz volt meghozni a döntést, hogy elvállalja az NBI-es csapat irányítását?

-Nehéz feladat vár ránk, de a felkérést követően nem gondolkodtam sokat, leginkább azért, mert bízom a csapatban, tudom, hogy sokkal többre hivatott ez a keret. Másrészről a fiatalok miatt kicsit fáj a szívem, hiszen az elmúlt másfél évben komoly munka áll mögöttünk, sikerült feljutnunk a Piros-csoportba, ahol ráadásul jobban teljesítünk, mint ahogy azt bárki várta tőlünk. Az U23-as és az U20-as csapat egy nagyon összetartó és szerethető brigád, bízom benne, hogy a továbbiakban is jól szerepelnek majd, de ami ennél is fontosabb, hogy magas szinten játszhatnak felnőtt kosárlabdát, aminek köszönhetően garantált a fejlődésük, és idővel beépülhetnek az első keretbe is.

Milyen változtatásokra lesz szükség, hogy sikeresebb legyen a DEAC?

-Mindig nehéz átvenni egy csapat irányítását év közben, de ez most különösen igaz, hiszen a következő két ellenfél a tabella első két helyén álló Szolnok és Falco lesznek. Nyilván pár nap alatt óriási változtatásokat nem lehet véghez vinni, az első meccseinken a legfontosabb, hogy jóval nagyobb energiával játsszunk, mint tettük ezt eddig. A kosárlabda egy rendkívül összetett játék, aminek a hozzáállás, a koncentráció és a küzdelem egy nagyon fontos része, azt gondolom, hogy az első feladatunk az, hogy mentálisan felpörgessük a társaságot. Minőségben szerintem rendben van a csapat, hiszen az eddigi tíz vereségből hét is szoros végjátékban dőlt el, ráadásul három ezek közül már meg volt nyerve. Mindenesetre ez már a múlt, ezt el kell felejteni, de az biztos, hogy azt a fajta mentális gátat, ami most a csapatot jellemzi, azt minél hamarabb át kell törnünk.

A kezdőötösben, a szerkezetben esetleg taktikikailag milyen változtatásokat tervez?

-Én nem az a típusú edző vagyok, aki minden mérkőzésen ugyanazzal az ötössel kezd, igyekszem mindig az ellenfélhez igazítani a felállást és a taktikát, szerintem a keret mélysége adott ehhez. A Szolnok például egy olyan csapat, akikhez muszáj alkalmazkodni, hiszen rengeteget játszanak magas szerkezetben, ami nekünk annyira nem ideális, de megpróbálunk a lehető legjobban felkészüli rájuk. Taktikailag is szeretnénk természetesen változtatni, hogy jobban nézzünk ki a pályán, de ez egy hosszabb folyamat, szombatig csak minimális változtatásokra van lehetőség.

Mit gondol Darrin Govens szerepéről?

-Nem szabad elfelejteni, hogy másfél évvel ezelőtt még a magyar bajnokság legjobbja volt, nem véletlenül kapott ezt követően lehetőséget a francia élvonalban, biztos, hogy nem felejtett el azóta kosárlabdázni. Ő egy olyan játékos, aki ha érzi a bizalmat és lendületbe jön, akkor hatalmas erősítés lesz számunkra. Meg fogja kapni a lehetőséget, de a többiekhez hasonlóan tőle is jobb teljesítmény kell, hogy sikeresek tudjunk lenni.

A szezon elején a klub a rájátszásba jutást fogalmazta meg elsődleges célként. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ehhez minimum 50%-os mérleg kell, ami a számok nyelvén annyit jelent, hogy a hátralévő tíz alapszakasz meccsből hetet is nyerni kellene.

-A cél nem változott, de azt látni kell, hogy -a sorsolás ismeretében- ehhez már bravúrgyőzelmek is kellenek. Én azt szoktam mondani magamról, hogy egy realista-optimista ember vagyok, tehát őszintén hiszek abban, hogy sikerül bejutnunk a rájátszásba, ugyanakkor azt is tudom, hogy ehhez borítanunk kell a papírformát. Amíg van esélyünk, addig nincs kifogás, küzdenünk kell, és bizonyítanunk a szurkolóinknak, a klubnak és legfőképpen önmagunknak, hogy az eddig mutatottaknál többre vagyunk képesek.

Egyelőre szezon végéig kapta meg a felkérést. Sikeres szereplés esetén vállalná a hosszabb távú együttműködést, vagy szívesebben térne vissza az utánpótlásba?

Én nagy örömmel dolgoztam mind a Piros-csoportos, mind az U20-as csapatnál, de biztos vagyok benne, hogy a klub házon belül jól fogja megoldani mindkét csapatban a helyettesítésemet. Az, hogy a következő szezontól milyen felállásban folytatjuk, az a jövő zenéje, most ennél sokkal fontosabb dolgokra kell fókuszálnunk, és a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből.