Az Alba bírta jobban a végét

Tízpontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár elleni hazai bajnoki mérkőzésen. Andjelko Mandics együttesének ennek ellenére az utolsó két fordulóban két győzelemmel még meg van az esélye, hogy kvalifikálja magát a rájátszásra.

Nem a legjobb előjelekkel várhatta az Alba elleni rangadót a Debreceni Egyetem alakulata, hiszen a héten izomsérülést szenvedő Djordje Drenovac végül nem tudta vállalni a játékot. Andjelko Mandics ennek megfelelően két helyen is változtatott a legutóbbi kezdőötöshöz képes, Tóth, Mócsán és Govens mellé ezúttal Gáspár és Polyák került be.

A hazaiak kezdték jobban a találkozót, Mócsán közelije és Govens triplája után egy perc elteltével már 5-0-ra vezettek. Pongó és Decosey hárompontosával a fehérváriak is megkezdték a pontgyártást, de a két debreceni hátvéd agilis játékának köszönhetően tovább növelte előnyét a DEAC (14-6). A folytatásban megrázták magukat a vendégek, egy 7-0-s rohanással előbb egy pontra zárkóztak, majd Ford büntetőivel át is vették a vezetést (17-18). Nem sokáig örülhettek, Govens a következő támadásból azonnal fordított, majd Polyák jelentkezett egy kettő plusz egyes akcióval, így Philmore utolsómásodperces hármasa ellenére is hajdúsági vezetéssel zárult az első tíz perc.

A második etap kezdetén is hatalmas dobópárbajt láthatott a publikum, szinte labdabirtoklásonként változott a vezető kiléte. A negyed felénél Taylor percei következtek, az amerikai center előbb egy hatalmas zsákolással, majd egy faulttal együtt értékesített ziccerrel hívta fel magára a figyelmet, a túloldalon Somogyi révén tartották a lépést a kék mezesek (34-32). A nagyszünethez közeledve sem változott a játék képe, a DEAC ezúttal Tóth révén igyekezett a festékből érvényesülni, míg az Alba elsősorban betörésekkel és külső dobásokkal operált. A félidő utolsó Momentuma Govens nevéhez fűződik, az irányító dudaszós hármasának köszönhetően 47-44-el mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után sem lassítottak a csapatok, de a nagy adok-kapokból ezúttal a DEAC előnyt tudott kovácsolni, Garamvölgyi hármasa és visszatett lepattanója után Govens robogott végig egy szerzett labdával, így a mérkőzés legnagyobb különbségénél a Alejandro Zubillaga volt kénytelen időt kérni (58-49). Az egyperces szünet alatt rendezték a sorokat, s egy 9-2-s futással szempillantás alatt kettőre zárkóztak. Hiába kért időt Mandics is, tovább robogott az Alba, Decosey zsákolásával előbb egyenlítettek, majd Somogyi büntetőjével a vezetést is átvették (62-63). Mócsán hármasával ugyan átmenetileg fordítottak a cívisvárosiak, de a negyedet Diong és Vojvoda kosara zárta, így kétpontos vendég vezetéssel zárult a játékrész.

A záró felvonást Scott és Ford hárompontosa nyitotta, pár perccel később pedig Pongó is betalált kintről, így hat ponttal ellépett az Alba (68-74). A folytatásban Govens lépett elő, sorozatban szerzett hét pontjára csak Philmore tudott válaszolni, így egyre olvadt a differencia (75-76). Pongó lélektanilag a legrosszabbkor értékesített egy ziccert faulttal együtt, majd a következő támadásból Somogyi talált be futtából, így két és fél perccel az órán nagyon nehéz helyzetbe került a DEAC (75-82). A hátralévő időben már nem volt reális esély a fordításnak, az Alba Fehérvár okos játékkal megérdemelt 87-77 arányú győzelmet aratott.

A 24. fordulóban a közvetlen riválisok közül az Sopron és a Kecskemét is győzni tudott, hatalmas lépést téve ezzel a playoff felé, míg az ASE és a Körmend vereséget szenvedett. A Debreceni Egyetem alakulata ennek köszönhetően továbbra is a 9. helyen áll, így két győzelemmel még meg van az esélyük, hogy a legjobb nyolc között folytassák a küzdelmeket.

DEAC – Alba Fehérvár 77-87 (22-21, 25-23, 18-23, 12-20)

DEAC: GOVENS 27/9, Polyák 5, Mócsán 8/3, Gáspár 3/3, TÓTH 12 csere: Taylor 6, Kovács 2, Scott 9/3, Garamvölgyi 5/3.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Alba: SOMOGYI 13/6, PONGÓ 13/6, DECOSEY 18/12, Ford 9/3, PHILMORE 16/3 csere: Vojvoda 10/6, Szabó 2, Diong 6, Takács Mi.

vezetőedző: Alejandro Zubillaga

Andjelko Mandics: Köszönöm a szurkolóknak a támogatást, közel teltház volt, sajnálom, hogy így alakult. Sokáig partiban voltunk, az utolsó öt percig jól játszottunk. Az igazsághoz tartozik, hogy rosszul dobtunk kintről, az Alba Fehérvár pedig kihasználta a hibáinkat. Az egész meccs egy faulton múlott, ahelyett, hogy a végén támadhattunk volna a vezetésért, a Székesfehérvár ellépett négy ponttal, és ezen a szituáción el is ment a mérkőzés. Mindezek ellenére gratulálok a srácoknak, hiszen a hozzáállás és az akarat rendben volt, de a győzelemhez több koncentrációra van szükség.