Becsky István: – Meg kell találnunk azt, aki lángra lobbantja a tüzet a fiúkban

A szombati, Naturtex-SZTE Szedeák elleni vereséget követően lemondott pozíciójáról a DEAC-Tungsram vezetőedzője, Milenko Topics. Klubunk jövője kapcsán szakosztályvezetőnk, Becsky István nyilatkozott honlapunknak.

A 2020-21-es bajnoki kiírást történelmi eredménnyel zárta a Debreceni Egyetem gárdája: a cívisvárosi alakulat ezüstérmet szerzett a Magyar Kupában, a bajnokságot pedig a negyedik helyen fejezte be. A nyár folyamán a játékosként világ- és Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes Milenko Topics vette át az egyesület irányítását, melyet az új szezon egyik favoritjának kiáltottak ki a szakértők. A debreceniek teljesítménye eddig azonban elmarad az elvárásoktól: a fehér-feketék tíz forduló után 5-5-ös mérleggel a tabella hatodik helyén állnak. A Szedeák elleni hazai fiaskót követően az ötvenkét esztendős szerb szakember benyújtotta lemondását, melyet a vezetőség el is fogadott, így a válogatott szünet után már új tréner vezeti csapatunkat. A kialakult helyzetről Becsky István szakosztályvezetőt kérdeztük.

DEAC: Mi volt az elsődleges szempont Milenko Topics nyári kinevezésekor?

Becsky István: – A tavalyi szereplésünk után idén az újabb szintlépés lebegett szemeink előtt a keret kialakításakor. Ebben a szellemben válogattuk ki játékosainkat, és így esett a választásunk Milenko Topicsra is, aki játékosként gyakorlatilag mindent megnyert, amit csak lehetett. Bíztunk benne, hogy tapasztalataiból sokat profitálhatunk, és céltudatos, győztes mentalitását át fogja tudni ragasztani a sportolóinkra is.

Az első öt mérkőzés után úgy tűnt, hogy telitalálat az idei csapat Topics mesterrel együtt, és minden a legnagyobb rendben van. Mi változott meg azóta?

B.I.: – Valóban jól kezdtünk, öt találkozó után négy győzelmet és egy vereséget számláltunk, ráadásul egy kis szerencsével Szolnokon is nyerhettünk volna. A bajok a Körmend elleni, tizenkilenc pontos előnyből elbukott itthoni összecsapással kezdődtek, ott valami megtört a csapat és a vezetőedző között. Megjelentek a sérülések is, kulcsemberek dőltek ki a sorból hétről-hétre, a hullámvölgy pedig egyre mélyült. Az igazság az, hogy Milenko már Oroszlányban felajánlotta lemondását, de arra kértem, hogy folytassa a munkát, hiszen úgy éreztem, hogy még van visszaút. A Szeged ellen azonban világossá vált, hogy változásra van szükség, így végül szomorúan, de elfogadtuk döntését. Nagyon csalódottak vagyunk, egy igazi legendát veszítettünk el. Szeretném kihangsúlyozni a saját felelősségemet is a kialakult helyzetben, természetesen nem kizárólag Milenko tehet róla, hogy most itt tartunk. Egyúttal sok sikert kivánok neki további karrierjéhez, remélem, mihamarabb megtalálja számításait.

Miben mutatkozott meg leginkább a játékosok és a vezetőedző közötti „törés”?

B.I.: – A konkrét okokat nem sikerült feltárnunk. Az látszott, hogy a kölcsönös tisztelet megvan a felek között, és véleményem szerint idővel a taktikánk is kikristályosodott, de a megfelelő kémia nem jött létre. Talán, ha végig teljes kerettel tudtunk volna játszani, másképp is történhettek volna a dolgok, de mint tudjuk, a sportban nincs helye a feltételes módnak. Csalódottak vagyunk, de tovább kell lépnünk.

Vannak-e már jelöltek a vezetőedzői posztra?

B.I.: – Több esélyes is akad, azonban nem szeretnénk elkapkodni a döntést. Meghallgatjuk a jelölteket, és igyekezni fogunk a legmegfelelőbb szakembert kiválasztani. Kulcsfontosságú, hogy az új tréner ismerje a magyar bajnokságot, képben legyen a hazai erőviszonyokkal és határozott elképzelései legyenek. Néhány játékosunk hosszabb ideje formán kívül teljesít, meg kell találnunk azt, aki képes mindenkit megfelelőképp motiválni. Nem felejtettünk el kosárlabdázni, de a szenvedélyt és a tüzet valakinek lángra kell lobbantania a fiúkban.

Várható-e változás a játékoskeretben?

B.I.: – Pillanatnyilag az új edző kiválasztása az elsődleges feladatunk. A bajnokság elején megmutattuk, hogy tudunk nagyon jól is játszani, és továbbra is tartom, hogy a mezőny egyik legerősebb kerete a miénk. Ettől függetlenül amint megtaláltuk Topics mester utódját, le fogunk ülni, és megvizsgáljuk a formajavulás lehetőségeit.

A jelenlegi szituáció fényében módosultak-e a célkitűzések?

B.I.: Az elmúlt hetekben nyújtott produkciónk eredményeképp sok nézőt vesztettünk, szeretnénk őket visszacsábítani a lelátókra. Célunk, hogy a DEAC-Tungsram továbbra is üde színfoltja legyen Debrecen sportéletének, kosarasainkra pedig a fiatalabb generáció példaként tekinthessen. Emellett persze legfőbb ideje elkezdeni gyűjteni a pontokat is: a bajnokságban és a Magyar Kupában is az érmes helyezések egyikére pályázunk.