David Dedek a DEAC-Tungsram új vezetőedzője

David Dedek személyében megtalálta új vezetőedzőjét a DEAC-Tungsram a 2022-23-as bajnoki idényre. Az 51 éves szlovén szakember a legutóbbi öt szezonban a lengyel Start Lublin együttesét irányította.

A Debreceni Egyetem alakulata a 10. helyen zárta a Tippmix Férfi NB I. A 2021-22-es kiírását, mellyel egyidejűleg Berényi Sándor megbízatása is lejárt. A klub vezetése ezt követően elsődleges feladatának jelölte ki az új vezetőedző megtalálását, s bár több komoly jelölt is akadt a pozícióra, végül David Dedek szerződtetése mellett döntöttek.

A szlovén tréner szülőhazájában kezdett edzősködni, a 90-es évek második felében több utánpótlásbajnoki címet is nyert a Jezica csapatával. Karrierje Lengyelországban teljesedett ki, 2003-ban lett az Anwil Wloclawek segédezdője, rögtön az első szezonban története első bajnoki címéhez segítette a klubot. 2007-ben az Asseco Prokom Gdynia másodedzője lett, a lengyel sztárcsapatnál töltött négy szezonja alatt négy bajnokicímet és egy kupagyőzelmet szereztek, az Euroligában pedig 2009-ben a legjobb tizenhat, míg 2010-ben a legjobb nyolc közé kerültek.

Vezetőedzőként az AZS Koszalin (2011-12), a Start Gdynia (2012-13) és az Asseco Gdynia (2013-15) gárdáinál dolgozott, míg nem a Start Lubinhoz került. Legutóbbi állomásán öt szezont töltött, melyek közül az ezüstéremmel végződő 2019-20-as sikerült a legjobban, melynek köszönhetően a Bajnokok Ligájában is indulhattak.

A DEAC újdonsült vezetőedzője pénteken már meg is érkezett Debrecenbe, ahol a klubvezetéssel egyeztetve megkezdik a keret kialakítását a következő szezonra. A Debreceni Egyetem alakulatánál jelenleg Tóth Ádám, Polyák László, Djordje Drenovac, Neuwirth Bence, Kovács Ákos, Gáspár Mátyás, Balázsi Soma és Ságodi Róbert rendelkeznek a 2022-23-as kiírásra is érvényes szerződéssel.