Drámai csatában véreztünk el Kaposvárott

Elképesztő küzdelemben, hosszabbítás után 96-91-re alulmaradt a DEAC-Tungsram kosárlabdacsapata Kaposvárott a Tippmix Férfi NBI/A csoport hetedik fordulójában. Milenko Topics együttese tizenhárom pontos hátrányt tüntetett el a negyedik negyedben, de a túlórára elfogyott a két kulcsembert is nélkülöző debreceniek energiája.

Bajlós előjelekkel, Djordje Drenovac és Tóth Ádám nélkül vágott neki kaposvári vendégszereplésének a DEAC-Tungsram csapata. Szerb bedobónk a hét folyamán edzés közben szenvedett kézsérülést, míg centerünk lovaglóizma húzódott meg. Tóth helyét a kezdőötösben Ivan Aska foglalta el, a többi helyen viszont nem történt változás az Egis Körmend elleni összecsapáshoz képest.

Egy 5-0-s szériával rajtolt a Kaposvár, Wayne Martin dupláját Plézer Gábor hármasa követte. A DEAC oldalán Valerio-Bodon szintén a triplavonalon túlról talált be, majd kisvártatva Thames is feliratkozott a pontszerzők közé. Az első nagyobb futást a hazaiak vitték véghez, Heindlein távolija után 15-7-re megléptek a kék-fehérek. A mieink ekkor főként Dzseletovics eredményességére építve tartották a lépést vendéglátójukkal, a nyolcadik percben már csak egy egység volt a hazaiak előnye. (19-18) A gólzáporos nyitófelvonás végén a fiatal Neuwirth is bejelentkezett egy távolival, de így is a somogyiak várhatták kedvezőbb helyzetből a folytatást. (27-25)

A pihenőt követően Lapornik egalizált, majd Dzseletovics révén fordítottak a hajdúságiak. (27-29) Teljesen fej-fej mellett haladtak a felek, szinte támadásról támadásra változott a vezető gárda kiléte. Hillard hármasa után úgy tűnt, hogy a KKK zárhatja vezetéssel a félidőt, de Xavier Thames dudaszóra becsapódó bombája egycsapásra lehűtötte a kedélyeket a Kaposvár Arénában. (41-43)

A váltakozó tendencia a fordulás után is jellemző maradt, azonban a harmadik játékrész derekán feljebb kapcsolták a sebességet a vendéglátók, és egy 17-2-es rohammal állva hagyták a cívisvárosiakat. (65-52) A borzalmas sorozatot végül Dzseletovicsnak sikerült megtörnie, némileg kozmetikázva az álláson a 24-14-re elbukott etap végeztével. (65-57)

A negyedik negyedben aztán mindent egy lapra feltéve igyekezett eltüntetni a különbséget a DEAC, leginkább Thames remeklésének köszönhetően hamarosan újfent nyílt lett a csata. Öt perccel a lefújás előtt Aska ziccerével hosszú idő után ismét a Topics-legények álltak jobban (72-73), de a házigazdáknak erre is volt válaszuk. A végjáték lélegzetelállító dobópárbaja nem hozott döntést, Dzseletovics tripláját Ford viszonozta, jöhetett a ráadás. (84-84)

A hosszabbításra visszaesett a színvonal, a fáradtság sok pontatlanságot szült mindkét oldalon. 90-90-nél Hillard palánkos triplája megrendítő felütésként érte a debrecenieket, a következő akcióból pedig Ford a kegyelemdöfést is bevitte. Thames büntetője már csak a szépítésre volt elegendő, így a találkozó a Kaposvár 96-91-es győzelmével zárult.

Kaposvári KK – DEAC-Tungsram 96-91 – hosszabbítás után (27-25, 14-18, 24-14, 19-27, 12-7)

DEAC: THAMES 30/12, Polyák 2, Valerio-Bodon 5/3, DZSELETOVICS 19/6, ASKA 18.
Csere: Lapornik 13/3, Kerpel-Fronius G. -, Kovács 1, Neuwirth 3/3.
Vezetőedző: Milenko Topics

Milenko Topics: – Nagyon kemény mérkőzést vívtunk. Megéreztük két kulcsjátékosunk hiányát. Ennek ellenére megvolt az esélyünk a győzelemre, de az ellenfél nagyon nehéz dobásokat értékesített a találkozó végén és kicsikarta a győzelmet.