Elsőre nem sikerült, 1-0 a ZTE javára

Vereséggel kezdte a Tippmix Férfi NB I. A rájátszását a DEAC kosárlabdacsapata Zalaegerszegen. A negyeddöntő első találkozóját a hazaiak az első perceket leszámítva végig kézben tartották, s végül megérdemelt 14 pontos sikert arattak.

Az alapszakasz végére bombaformába lendülő Zalaegerszeg otthonába látogatott a DEAC az egyik fél harmadik sikeréig tartó negyeddöntős párharc első mérkőzésén. Az egykori debreceni közönségkedvenc, Tóth Ádám ziccerével indult a mérkőzés, melyre volt csapattársa, Drenovac válaszolt rögtön egy középtávolival. Ikpe közelije után a két fiatal bedobó, Neuwirth és Szalay találtak be kintről, ám ezt követően a hajdúságiak három kosara is megválaszolatlanul maradt, így a negyed felére öt ponttal sikerült meglépniük (7-12). A folytatásban azonban pontatlanná vált a DEAC játéka, melyet a remek mezőnyszázalékkal dolgozó egerszegiek könyörtelenül megbüntettek, egy 14-2-es periódussal magabiztos előnyre tettek szert, melyet meg is tudtak tartani az etap végéig (23-16).

A rövidszünet után sem változott a játék képe, Keller és Osztojics dupláival hamar kétszámjegyűre nőtt a különbség, Andjelko Mandics jobbnak is látta kikérni első időkérését. Ez sem lassította le a vendéglátót, agresszív védekezésükre alapozva folyamatosan növelték fórjukat, az első debreceni kosárra több mint három percet kellett várni, de Szalay egy triplával szinte azonnal válaszolt Tadics kettő plusz egyes akciójára (35-19). A félidőhöz közeledve Mócsán kosarainak hála éledezett a DEAC, a csapatkapitány két kettes után emberről vágott be egy hármast, büntetőit követően pedig sikerült tízre zárkózni. A játékrész utolsó megmozdulásai Drenovac és Keller nevéhez fűződtek, egy-egy harcos betörés után végül 44-34-el mehettek az öltözőbe a felek.

A térfélcserét követően Buljevic szerezte meg első pontjait a mérkőzésen, két hazai kosasrat követően pedig Drenovac és Edwin révén újra benéztek tíz alá a fehér-feketék (48-40). A felzárkózási reményeket Ikpe oszlatta szét egy hárompontossal, Hicks és Ona Embo ziccerei után pedig Osztojics maradt bántóan üresen a gyűrű alatt, a 11-0-s hazai rohanás után így megint komoly bajban volt a DEAC (59-40). Edwin törte meg a közel négyperces debreceni kosárcsendet egy faulttal együtt bedobott hármassal, nemsokkal később pedig újra eredményes volt kintről, ennek ellenére ezt a negyedet is ZTE nyerte, így 15 pontos fórral várhatták a záró felvonást.

Az utolsó tíz percben sem tudta levetkőzni korábbi hibáit a Debreceni Egyetem, az eladott labdák és a ki nem kényszerített hibák továbbra is kísértették játékukat, így állandósult a különbség. Egy védekezésváltással utolsó nagy hajrába kezdett Andjelko Mandics együttese, Tadics betörései és Neuwirth hárompontosa után pedig sikerült is tízre zárkózni három perccel a vége előtt (81-71). Ennél közelebb azonban már nem sikerült kerülni, a Zalaegerszeg a mérkőzés összképét tekintve teljesen megérdemelt sikert aratott, így 1-0-ra vezet a három győzelemig tartó párharcban. Folytatás jövőhét kedden 18 óra 30 perctől az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Zalakerámia ZTE KK – DEAC 87-73 (23-16, 21-18, 22-17, 21-22)

ZTE: Paige, Hicks 6, Szalay 8/6, IKPE 17/9, TÓTH 14 csere: OSZTOJICS 17, Csátaljay 5/3, Keller 6, Ona Embo 7, Német 6, Csuti 1, Gyimesi.

vezetőedző: Matthias Zollner

DEAC: EDWIN 17/6, Neuwirth 6/6, Drenovac 10, Williamson 3/3, Buljevic 6 csere: Mócsán 13/3, Hőgye, TADICS 14/6, Garamvölgyi 2, Czermann 2, Várszegi, Hegedűs.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Rosszul reagáltuk le az ellenfél fizikális játékát, hiába készültünk rá, ezekből a szituációkból eladtunk 16 labdát. Voltak jó időszakok, de amikor visszajöttünk a mérkőzésbe, akkor mindig kaptunk egy-egy és elkerülhető kosarat. Azon leszünk, hogy kedden kiegyenlítsük a párharcot hazai pályán, de ezek biztosan nem fognak beleférni.