Emberfelettit küzdve nyertünk Szegeden

Kétpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az NBI-ben eddig a legtöbb sikert számláló Szeged otthonában. A meglehetősen foghíjas kerettel érkező cívisvárosiak négy másodperccel a vége előtt szerezték meg a győztes kosarat Djordje Drenovac jóvoltából.

Nem a legjobb előjelekkel várhatta a mérkőzést a Debreceni Egyetem kosárlabdacsapata, hiszen négy meghatározó embere nélkül volt kénytelen elutazni Szegedre. A kezdőötös papíron még mindig nagyon erősnek ígérkezett, ugyanakkor Kovács Adriánnak nem sokat kellett törnie a fejét, hogy hogyan tartsa be az U23-as szabályt, hiszen a padon kizárólag fiatalok várakoztak a bevetésre.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, két perc elteltével már 7-7-et mutatott az eredményjelző. A folytatásban sem a védekezésről szólt az összecsapás, de továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, debreceni részről leginkább Tóth és Moody voltak aktívak. Ezt követően Somogyi pillanatai következtek, a fiatal hátvéd egymás után két távolit is értékesített, majd Drenovac szerezte meg első két kosarát (21-22). Hiába vették vissza a vezetést a vendéglátók egy hármassal, Moody triplája és Tóth büntetője után kétpontos DEAC vezetéssel zárult a játékrész.

A folytatásban Keller Iván szerezte meg a Szegednek újra a vezetést, de Tóth nem hagyta leszakadni övéit (31-29). Érezhető volt a hajúságiak szűk rotációja, mely nem csak a pontok elosztásán, de a szokottnál jóval óvatosabb védekezésen is meglátszott. A negyed feléhez érkezve a Moody-Hines duó robbantott, s egy 8-0-s futással újra fordítottak, Szekulovics mester időt is kért (36-42). A félidőhöz közeledve Tóth Ádám kapta meg harmadik hibáját, mely érthetően érzékenyen érintette a hajdúságiakat, de a fórból így is sikerült egy pontot megtartani a nagyszünetig (44-45).

A faultproblémák miatt mindkét együttes klasszikus center nélkül tért vissza a pályára, melynek köszönhetően egy egyszerű, ám jóval gyorsabb kosárlabdát láthatott a nagyérdemű. Moody és Govens igazi vezérei voltak csapataiknak, élményszámba ment kettejük csatája. A negyed feléig tartotta minimális előnyét a DEAC, majd a hazaiak amerikai irányítója egy távolival fordítani tudott, Kovács Adrián időt is kért (60-59). A visszatérő Tóthal újra volt mélysége a debreceni támadásoknak, melynek meg is lett a gyümölcse, hiába lendült bele Brown is hazai oldalon, végül 71-69-es debreceni vezetéssel zárult a harmadik tíz perc. A szakmai stábnak „csak” a rengeteg kihagyott büntető miatt fájhatott a feje.

A záró felvonás kezdetén is felváltva estek a kosarak, Brown ezúttal Dreanovacban talált emberére. Hiába vezetett Molnár Dániel ziccerével már öttel is a DEAC a Szeged egy 7-0-s futással szempillantás alatt fordított (82-80). Moody triplájára Govens is válaszolt eggyel, ám Drenovac ziccere után három perccel a vége előtt megint döntetlen volt az állás (85-85). A Szeged kétszer is megszerezte a vezetést, ám Drenovac mindkétszer egyenlíteni tudott, így hatvan másodperccel a vége előtt még semmi sem dőlt el (90-90). A hajdúságiak ezt követően kivédekezték a szegedi rohamokat, sőt a szerb bedobó 4 másodperccel a vége előtt Somogyi nagyszerű passza után eldöntötte a mérkőzést. A hátralévő időben a már nem érkezett válasz, így a DEAC tartalékosan is győzni tudott a bomba formában lévő Szedeák otthonában.

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC 90-92 (24-26, 20-19, 25-26, 21-21)

Szedeák: GOVENS 35/12, Kerpel-Fronius B. 2, BROWN 28/3, Mayer 4, Dickey 6 csere: KELLER 14/6, Kerpel-Fronius G. 1, Olasz -.

vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

DEAC: MOODY 30/21, SOMOGYI 10/6, DRENOVAC 23/6, Hines 10/6, TÓTH 16 csere: Kovács 1, Molnár D. 2, Asszú.

vezetőedző: Kovács Adrián

Kovács Adrián: Büszke vagyok a csapatomra, ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt. Tisztában voltunk a mérkőzés előtt, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy nyerni tudjunk, az volt a kulcs, hogy a srácok ezeket fegyelmezetten és okosan játszva be is tartották. Ezt a győzelmet szeretném a csapattól ezúttal távóllévőknek ajánlani, már nagyon várjuk őket vissza a pályára.