Esélyt sem hagyott a Szolnok

Tizenegy pontos vereséget szenvedett a DEAC-Tungsram hazai pályán a Szolnoki Olajbányász ellen. A második helyen álló vendégek végig kontrollálták a mérkőzést és nagyszerű védekezésüknek köszönhetően megérdemelt győzelmet arattak.

Djordje Drenovac kikerült a COVID protokoll alól, így Kovács Ákos kivételével a legerősebb összeállításában léphetett pályára a Debreceni Egyetem együttese. Jorgosz Vovorasz a győztes csapaton ne változtass elvet követve, a hétközi fordulóhoz hasonlóan a Hagins-Thames-Valerio-Bodon-Dzseletovics-Aska ötöst küldte fel a feldobáshoz.

A vendégek kezdték jobban a találkozót, Pallai és Cakarun kosaraival 5-0-ra léptek meg az első percekben. Három és fél percet kellett várni az első DEAC pontra, de hiába talált be Aska, Pongó hármasával tovább nőtt a különbség. A folytatásban sem tudott mit kezdeni a kőkemény szolnoki védekezéssel a házigazda, így a negyed derekán Vovorasz magához is hívta övéit (4-13).  Jót tett a rövid fejmosás, Dzseletovics vezetésével egy 6-0-s rohammal zárkóztak a hajdúságiak. A padról nagyszerűen szállt be Tóth és Neuwirth is, utóbbi hárompontosával zárult a játékrész, így két pontra sikerült zárkózni a negyed végére (18-20).

A második tíz perc kezdetén Drenovac büntetőivel egyenlített a DEAC, melyre három kosárral azonnal válaszolt az Olajbányász. Ahogyan azt várni lehetett, végig rendkívül fizikális játék folyt a pályán, a minimális vendég előny pedig állandósult. A folytatásban rengeteg második esélyt hagytak ellenfelüknek a cívisvárosiak, melyet ki is használt az Olajbányász, a Cakarun-Subotic duó vezetésével kialakult az addigi legnagyobb különbség (28-38). A negyed utolsó három percében mindössze egy Valerio-Bodon kosár született, így nyolcpontos szolnoki vezetéssel mehettek az öltözőbe a felek.

A második félidő kezdetén is rengeteg hibával játszott a DEAC, négy percig nem sikerült a gyűrűbe találniuk, így tovább nőtt a különbség (30-44). Hagins egy duplával, Thames pedig egy triplával fújt ébresztőt, de igazán ez után sem sikerült elkapni a fonalat, érezhetően a vendégek akarata érvényesült. A fordulás után is a padról érkező Tóth egy középtávolival és egy kettő plusz egyes akcióval jelentkezett, de a piros mezesek kőkemény védekezésüknek köszönhetően tartották előnyüket. Rendkívül feszültté vált a találkozó, a hazaiak két technikai hibát is kaptak, így harminc perc játék után nagyon nehéz helyzetbe kerültek (46-60).

A záró felvonásban Pongó tempójára válaszolt Hagins egy szép betörés után, de a szokatlanul kemény védekezéseknek köszönhetően mindkét oldalon elsősorban az ítéletek megkérdőjelezéséről szólt a játék. Cummings hatalmas zsákolására Polyák válaszolt kintről, de továbbra sem volt igazi átütőerő a debreceniek támadásaiban, így öt perccel a vége előtt gyakorlatilag el is dőlt a találkozó (52-70). Hiába küzdöttek becsülettel Tóth Ádámék, ezen a napon nem volt ellenszer a Szolnokra, akik végül 62-74-es megérdemelt győzelmet arattak, megszakítva ezzel a DAEC öt mérkőzés óta tartó győzelmi sorozatát.

DEAC-Tungsram – Szolnoki Olajbányász 63-74 (18-20, 12-18, 16-22, 17-14)

DEAC: HAGINS 11/3, Thames 6/3, Valerio-Bodon 2, Dzseletovics 4, Aska 4 csere: TÓTH 18, Neuwirth 3/3, Drenovac 11, Polyák 4/3, Kerpel-Fronius -.

vezetőedző: Jorgosz Vovorasz

Szolnok: PONGÓ 11/6, Pallai 3/3, Cummings 7, SZUBOTICS 12, CAKARUN 17 csere: Solano 10/3, Taiwo 4, Badzim 3/3, Kovács 2, Zsíros 2, Rudner -.

vezetőedző: Gasper Potocnik

Jorgosz Vovorasz: Gratulálok a Szolnoknak, rendkívül fizikálisan játszottak, a védekezésben nagyon kemények voltak, a statisztika is ezt mutatja, hogy jól kényszerítettek minket olyan helyzetekbe, amiket nem biztos, hogy el kellett volna vállalnunk. A mai a mérkőzésből rengeteget lehet tanulni, egy ilyen csapattal szemben fel kell vennünk nekünk is a versenyt, és fejlődnünk kell a fizikalitás és agresszivitás terén.