Ezúttal 22 pontos hátrányból állt fel a DEAC

Az első félidő katasztrofális védekezésének köszönhetően sokáig úgy tűnt, hogy kiütéses győzelmet arat az Atomerőmű SE Debrecenben, ám a fordulás utáni csupaszív játékának köszönhetően végül 87-85-ös sikert aratott a DEAC.

Ellentétes előjelekkel várhatták a felek az összecsapást, hiszen a Debreceni Egyetem Kaposváron szenvedett vereséget szoros végjáték után, míg az ASE tíz pontos győzelmet aratott odahaza a Sopron ellen. A DEAC rossz szokásához híven ezúttal is beragadt a feldobás utáni percekben, az első hat pontot a vendégek jegyezték, ráadásul Clarance és Nicholsobn senkitől sem zavartatva zsákolt a gyűrűbe. Williamson triplájával a hazaiak is megkezdték a pontgyártást, majd Edwin és Drenovac is csatlakozott hozzá, ám a védelmi hibákat kihasználva a negyed derekán ismét megléptek a paksiak (7-14). A folytatásban sem zárt jól a hajdúságiak védelme, így a negyed utolsó percére kétszámjegyűre nőtt a különbség. A hajrá azonban egyértelműen a fehér-feketéké volt, előbb Drenovac, majd Tadics talált be kintről, de tíz perc játék után így is 28-23-as vendég vezetést mutatott az eredményjelző.

Kucsora nyolcméteres hármasával folytatódott a meccs a rövidszünet után, Nicholson ziccerével pedig ismét tíz volt közte. Mócsán és Tadics vezetésével közelített a DEAC, majd hatalmas dobópárbaj vette kezdetét, melyből egyik fél sem tudott igazán profitálni, így állandósult a különbség. A negyed felénél Wooten Jr két zsákolása után Mandics unta meg hamarabb a látottakat, időkérése alatt pedig heves gesztusokkal igyekezte jobb védekezésre bírni övéit (36-44). Ez sem hozta meg a kívánt áttörést, az ASE könyörtelenül kihasználta a puha debreceni védelem megingásait, folyamatosan növelve előnyüket két perccel a félidő előtt Nicholson hármasával átlépték az ötven dobott pontot. Itt még nem volt vége, a héten szerződtetett Knowles faulttal együtt szerzett kosara után Ihring az utolsó másodpercben küldött a helyére egy triplát, így Mócsán Bálinték komoly hátrányba kerültek a nagyszünetre (40-59).

Ott folytatta a Paks a játékot, ahol az első félidőt abbahagyta, Clarence hárompontosával nagyjából tíz másodpercre volt szükségük, hogy húsz fölé hízzon a differencia. Nem adta fel a DEAC, Mócsán triplájával megkezdték a felzárkózást, Buljevic és Williamson rendre eredményes volt a festékből, a csapatkapitány negyedik pontos kinti dobásával pedig újra éledeztek a debreceni remények (55-66). Krasovec időkérése után is lendületben maradt a hajdúságiak válogatott bedobója, újabb hármasával sikerült tízen belülre kerülni. A játékrész utolsó harmada is a cívisvárosiaké volt, az extázisban játszó Mócsán büntetői és Buljevic ziccere után már csak hat volt közte (67-73).

Drenovac és Buljevic kosarai indították a záró felvonást, Tadics büntetői után pedig valósággal felrobbant az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, hiszen 22 pontos hátrányból egyenlített a DEAC. Mócsán egypontosai után már a Mandics-csapat járt előrébb, majd hosszú idő után jött Clarance, aki egy 13-0-s hajdúsági rohanást tört meg (75-75). Drenovac sorozatban hat pontot szerzett, de nem esett össze az ASE, Clarence egy tempóval és egy zsákolással újra szorossá tette a végjátékot (81-79). Tadics büntetői után Ihring dolgozta le hátrányukat egyre, ám Mócsán szinte azonnal válaszolt egy hárompontossal, Buljevics hatalmas zsákolása után pedig nagyon közel került a győzelemhez a DEAC (87-82). Az utolsó percbe érve Clarence dobott hárompontost, ám egy elpuskázott támadást követően óriásit harcolva végül kivédekezte a mindent eldöntő támadást a Debrecen, így 22 pontos hátrányból fordítva végül óriási győzelmet aratott.

DEAC – Atomerőmű SE 87-85 (23-28, 17-31, 27-14, 20-12)

DEAC: Edwin 10, Hőgye, DRENOVAC 23/3, Williamson 9/3, BULJEVIC 12 csere: MÓCSÁN 24/15, Tadics 9/3, Neuwirth.

vezetőedző: Andjelko Mandics

ASE: IHRING 14/9, CLARANCE 22/6, Géringer 6/6, NICHOLSON 20/6, Wooten 5 csere: Knowles 6, Kovács 7/3, Kucsora 5/3, Dorogi, Kékesi.

vezetőedző: Sebastjan Krasovec

Andjelko Mandics: A fordulás utáni mindezidáig a legjobb húsz percünk volt, ellenben az első félidő az eddigi legrosszabb volt védekezés terén. Erre nincs válasz, hogy folyamatosan ez a forgatókönyv történik. Nyilván senki nem tud negyven percet azonos szinten játszani, de ilyen mélyre kerülnünk nem lenne szabad. Az utolsó két negyed az eddigi leghosszabb húsz perc volt az edzői karrierem során, viszont hatalmas tisztelet a csapat felé, hogy húsz feletti hátrányból is fel tudtak állni. Ez annak köszönhető, hogy jó döntéseket hoztunk, csapatként játszottunk, nem úgy, mint az első két etapban. Nagyon fontos ez a siker számunkra, megyünk tovább, remélem a jövőben stabilabb mérkőzéseket tudunk majd játszani.