Feszült mérkőzésen tört meg a rossz sorozat

Tizenegy pontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a bombaformában lévő Szolnoki Olajbányász felett. A rendkívül fizikális és indulatoktól sem mentes találkozón a vendégek végig futottak az eredmény után, de a hajdúságiaknak minden felzárkózási kísérletet sikerült visszaverniük.

Mindkét gárda egy komoly szériával a háta mögött érkezett a 15. fordulóba, de míg a DEAC négy vereséget, addig a Szolnok hat győzelmet szerzett sorozatban. Elképesztően nagy iramban kezdtek a felek, szinte az összes támadásból kosár született, így a három perc elteltével 9-9-et mutatott az eredményjelző. A folytatásban Polyák villant meg, egy ritkán látható három plusz egyes akció után Tóth nagyszerű passzát váltotta kosárra közelről. Cakarun ugyan mindent megtett, hogy ne szakadjon le az Olaj, de Drenovac dudaszós hármasa után Potocsnik mester jobbnak látta magához hívni övéit (23-15). Hines büntetőivel már tíz is volt közte, de negyed hajrájában Badzim pontos dobásaival hatra zárkóztak a vendégek.

A horvát dobógép hármasával indult a második játékrész, melyre Molnár Márton válaszolt egy kettő plusz eggyel. Férfias harc folyt a pályán, a játékosok nem mentek a szomszédba egy kis keménységért, de sokáig ez sem hozott változást, állandósult a minimális debreceni vezetés. A játékvezetők igyekeztek még a sportszerűség határain belül tartani az összecsapást, de a renget személyihiba mindkét oldalon indulatokat váltott ki. A félidőhöz közeledve Drenovac büntetőivel újra kétszámjegyűre hízott a differencia, de így sem a játék volt reflektorfényben, hanem a sporttársak. Egy kétes szituáció után Kovács Adriánt második technikai hibával kiküldték, majd három büntetőt dobhatott a Szolnok, így 45-38-al mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után lehiggadtak a kedélyek, a DEAC elsősorban Drenovac betöréseire, míg a Tisza-partiak Cakarun palánk alatti játékára alapoztak. Az Olajbányász a negyed derekán elkapta a fonalat, Pongó triplája után egyre zárkóztak, Andjelko Mandics időt is kért (53-52). Kovács büntetőjével hosszú idő után újra egyenlő volt az állás, melyre Drenovac és Guyton válaszolt öt ponttal. Nem akartak leszakadni Pongóék, az irányító hármasa után mindkét együttes 58 egységnél tartott. A negyedet a három faultja miatt addig pihentetett Tóth büntetői zárták, így minimális hazai fórral kezdődhetett a záró felvonás.

A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, ez elsősorban a kemény védekezéseknek volt köszönhető. Drenovac labdaszerzése után Subotic állította meg szabálytalanul, a személyi hiba után ő is megkapta második technikaiját, így ő is elhagyni kényszerült a parkettát. Újra magára talált a Debreceni Egyetem alakulata, Tóth ziccere után lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak (69-62). Hogy ne nyugodhassanak meg a hazaiak, egy ártatlan szituáció után Moore is megkapta második technikai hibáját, így csatlakozhatott vezetőedzőjéhez az öltözőben. Ez sem törte meg a Tóthékat, a center duplája után három perccel az órán már nyolc volt közte (74-66). Innentől kezdve már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést a DEAC, így egy nagyon fontos győzelemmel törték meg négy meccs óta tartó rossz sorozatukat.

DEACSZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ  82-71 (27–21, 18–17, 15–20, 22–13)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Praksch, Goda, Nagy.
DEAC: Moore 7/3, Somogyi 11/9, POLYÁK 19/3, DRENOVAC 16/6, Tóth Á. 7. Csere: MOLNÁR M. 9, Hines 8, Guyton 5/3, Molnár D.
Edző: Kovács Adrián

SZOLNOK: WARNER 15, Kovács P. 1, Pallai 2, CAKARUN 18, Subotic 5.
Csere: BADZIM 16/9, Pongó M. 10/6, Juhos 4/3, Rudner, Zsíros, Taiwo.

Edző: Gasper Potocnik

Kiállítva: Kovács Adrián (vezetőedző, 19. perc) Moore (25. perc) illetve Szubotics (36. perc)
Az eredmény alakulása. 3. perc: 9–9. 9. p.: 25–15 15. p.: 34–30. 19.p.: 43–32. 25.p.: 53–53. 32.p.: 60–60. 35. p.: 69–62. 38.p.: 74–66.

Kovács Adrián: – Elnézést kérek a klubtól és a szurkolóktól, sose jó, ha egy edző cserben hagyja a csapatát. A fiúknak jár a gratuláció, negyven percig küzdöttek, minden labdáért vetődtek, és végre azt az intenzitást hozták, amit elvárok tőlük. Hiszem, hogy ez az igazi arcunk, és hogy az előző mérkőzések során mutatott formánk csak egy rossz álom volt, amiből sikerült felébrednünk. Nagy potenciál rejlik az együttesünkben, és ezt be tudtuk bizonyítani. Kellemes ünnepeket kívánok.

Gasper Potocnik: – Tudtuk, hogy a DEAC számára a mai mérkőzés élet-halál kérdése, ők így is léptek pályára, mi viszont beragadtunk. Az egész találkozó során nem találtuk a ritmusunkat, és túl sokat hibáztuk. A hazaiak a második félidőben kihasználták védekezésbeli hiányosságainkat, és végül felénk kerekedtek.