Győzelmet ért a jó kezdés Oroszlányban

Nagyszerű kezdésének köszönhetően húszpontos sikert aratott a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A 19. fordulójában Oroszlányban. A találkozón hét debreceni is kétszámjegyű ponttermésig jutott, az önzetlen csapatjátéknak köszönhetőig pedig egy másodpercig sem forgott veszélyben a debreceniek győzelme.

Sérült centerük hiányában alacsony szerkezetben kezdtek a hazaiak, ennek megfelelően az első percekben a festékből igyekezett érvényesülni a Debreceni Egyetem csapata. Bár kissé lassan indult be a hajdúságiak szekere, Tóth palánk alatti játéka mellett Somogyi volt még nagyon aktív, így a negyedik percre sikerült 8-2-es vezetésre szert tenniük. A folytatásban ugyan kezdett magára találni az OSE, de Moody, majd Somogyi is betaláltak kintről, így időt is kért Sebastjan Krasovec (8-16). Az egyperces szünet sem törte meg a DEAC lendületét, agresszív védekezésükre alapozva összességében egy 17-0-s etapot produkáltak, így már a nyolcadik minutumban húsz volt közte. A negyed utolsó három pontját ugyan az oroszlányiak szerezték, de tíz perc után így is 11-28-at mutatott az eredményjelző.

A második felvonás eleje nem a védekezésről szólt, a hajdúságiaknál Molnár Márton használta ki nagyszerűen magassági fölényét a gyűrű közelében, a vendéglátók pedig elsősorban betörések után voltak eredményesek. Az Oroszlánynak kevesebb, mint négy perc kellett, hogy az első negyed ponttermését megduplázza, de a DEAC rohamaival továbbra sem tudtak mit kezdeni, így állandósulni látszott a differencia. A negyed derekán Moore talált be kintről, Guyton és Molnár kosarai után pedig már ismét húsz fölött volt a különbség, melyet a nagyszünetig sikerült is megtartani (31-51).

A fordulás után nehezen találták a ritmust a csapatok, Hines egy szerzett labda utáni zsákolással fújt ébresztőt. A folytatásban ugyan támadó oldalon Guyton vezésével nem volt gondja a hajdúságiaknak, védekezésben egyre könnyelműbbé váltak, Kovács Adrián egy időkéréssel fejezte ki nemtetszését. Jót tett a rövid fejmosás, Guyton közelről, Moore pedig a hárompontos vonalon túlról talált be, így hamar visszaállt a félidei különbség, sőt Tóth Ádám kettő plusz egyével tovább nyílt az olló (46-69). Bár hátul továbbra sem szakadtak meg a cívisvárosiak, önzetlen és legfőképp hatékony támadójátékuknak köszönhetően a harmadik negyedet is megnyerték, így az utolsó felvonás előtt már eldőlni látszott a találkozó (55-77).

Drenovac pillanataival indult az utolsó játékrész, kettő plusz egyes akciója után Molnár értékesített egy ziccert, majd a szerb kiscsatár volt újra eredményes, ezúttal távolról (60-85). A lényegi dolgok ezzel gyakorlatilag el is dőltek, a hátralévő bő nyolc perc már csak formalitás volt. A végére a száz pontot is sikerült átlépnie a Kovács-csapatnak, Hines volt az „elkövető” egy távolival, így ki is alakult a 101-81-es végeredmény. Megérdemelt győzelmével újra pozitívba fordult a DEAC mérlege, s bizakodva várhatják a sereghajtó Jászberény elleni jövőheti mérkőzéseket.

OSE Lions DEAC 81-100 (11-28, 20-23, 24-26, 26-24)

OSE: Abell 9/3, ANDERSON 22/6, Kucsora -, Bíró 4, MORGAN 20 csere: Bailey 12, Illés 10/6, Anda 2, Mucza 2.

DEAC: Moody 5/3, SOMOGYI 12/6, DRENOVAC 17/3, HINES 18/3, Tóth 10 csere: GUYTON 15/3, Molnár M. 12, Moore 12/6, Polyák -, Molnár D. -, Neuwirth -.

Kovács Adrián: A legutóbbi háromszoros hosszabbításos mérkőzésünk minden szempontból megterhelte a csapatot, jó volt látni, hogy talpra tudtunk állni és egy fontos győzelmet arattunk. Bő rotációval dolgoztunk, ami a folytatásban még sokat érhet, de összességében nagyon elégedett vagyok, örülök, hogy mindenki hozzá tudott tenni. Ennek kell lennie az útnak, mennünk kell rajta tovább, és bár nehéz meccsek következnek, fejben ott kell lennünk, és megnyerni őket.