Hatpontos győzelem a zárt kapus rangadón

Fordulatos mérkőzésen 86-80-as győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A alapszakaszának 21. fordulójában. Kovács Adrián együttese kecskeméti sikerével már sorozatban öt győzelemnél jár a bajnokságban.

A KTE vezetősége a találkozó előtt néhány órával jelentette be, hogy a 100 főnél több embert érintő rendezvényekkel kapcsolatos kormányrendelet értelmében a találkozó zárt kapus lesz. Manigat tripláival indult a találkozó, a kanadai hátvéd az első két támadást is pontosan fejezte be. Hiába jött Djuraszovics hármasa, Drenovac két kosárral válaszolt, így két és fél perc után már 11-3-ra vezetett a DEAC. Bár ezt követően a hazaiak is felébredtek, a Bognár és Moody hárompontosaival tartották előnyüket a hajdúságiak, akik szokatlanul sok távoli kísérettel operáltak. Polyák Lászlóék egészen elképesztően tüzeltek az első negyedben, 13 hárompontosukból 8 beesett, így 22-31-el zárták a játékrészt.

A második tíz percet egy 5-0-s rohanással kezdte a KTE, Kovács Adrián azonnal időt is kért. Hiába értékesített Tóth Ádám egy közelit, Wittmannék továbbra is lendületben maradtak, jóval agresszívabban védekeztek, s Miliszavljevics távolijával a negyed derekán sikerült is egyenlíteniük (35-35). Ezt követően újra magára talált a Kovács-csapat, Manigat és Harrison szerzett szép kosarakat, így állandósult a minimális debreceni fór. A félidő utolsó jelenete is a cívisvárosiaké volt, Moody egy labdaszerzést követően -rá jellemző módon- szép zsákolással fejezte be az akciót (45-49).

A nagyszünet után a Kecskemét jött ki motiváltabban az öltözőből, Kucsera hármasával és Wittmann duplájával a mérkőzés során először átvették a vezetést. Sokáig nem találta a ritmust a DEAC, ráadással a lepattanókkal is hadilábon álltak, a három személyivel rendelkező Tóth hiányában pedig uralta a festéket a házigazda. A negyed második felében valamelyest magukra találtak Bognárék, sőt Manigat kettő plusz egyes akciójával már újra náluk volt az előny (62-63). Az utolsó megmozdulás végül Miliszavljevics nevéhez fűződött, a játékos szép betörése után kétpontos vezetéssel várhatták a záró felvonást.

A negyedik negyed kezdetén Drenovac volt nagyon aktív, a szerb játékos három közelit -közte egy zsákolást- is értékesített, így négy perc után újra egyenlő volt az állás, sőt Moody gyorsindítását követően már 72-74 állt a táblán. A folytatásban Manigat majd Moody is behintett egy-egy hármast, Forray Gábor magához is hívta övéit (74-80). Karahozics zsákolásával indította meg a hajrát a KTE, de Moody közelijével két perccel a vége előtt még mindig hat volt közte. Bár Wittmannék mindent megtettek a felzárkózás érdekében, a hajdúságiak a végjátékban is higgadtak tudtak maradni, s teljesen megérdemelt 86-80 arányú győzelmet arattak.

Kovács Adrián együttese ezzel már sorozatban öt győzelemnél jár, s bizakodva várhatja a -szintén zárt kapus- Alba Fehérvár elleni hazai bajnokit.

KTE-Duna Aszfalt – DEAC 80-86 (22-31, 23-18, 22-16, 13-21)

KTE: WITTMANN 21/6, Kucsera 3/3, Miliszavjevics 11/6, DJURASZOVICS 19/6, KARAHOZICS 16 csere: Derasimovics 4, Révész 6, Lewis -.

edző: Forray Gábor

DEAC: MOODY 16/6, MANIGAT 20/12, DRENOVAC 15/3, Bognár 10, Tóth Á. 3 csere: Milosevics 7/3, Harrison 6, Omenaka -, Polyák 6/6, Somogyi 3/3.

edző: Kovács Adrián

Kovács Adrián: A mérkőzés elején nagy energiákat mozgósítottunk védekezésben, ami megalapozta a támadásainkat is, jó ritmusban kosárlabdáztunk. A folytatásban jött egy hosszabb szakasz, ahol nem tudtunk hátul úgy teljesíteni, ahogy szerettünk volna, és így sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az utolsó negyedben szerencsére újra magunkra találtunk, le tudtuk védeni azokat a szituációkat, amikben a Kecskemét nagyon erős, és végül egy nagyon fontos és értékes győzelmet arattunk.