Hónapról-hónapra: fókuszban a történelmi kosárszezon – április

A mögöttünk álló évadban történelmi szezont futott a DEAC kosárlabdacsapata, hiszen mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában fennállása eddigi legjobb eredményét érte el a szakosztály. Visszatekintő sorozatunkban a 2020-21-es idény legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel, ezúttal áprilisig utazunk vissza az időben. Az egyik legmozgalmasabb hónapban csapatunk ezüstérmet szerzett a Magyar Kupában, majd 0-2-ről fordítva az NBI-ben tíz éve nem látott brvúrt hajtott végre az Alba Fehérvár kiverésével. A sportsikerek mellett vidám pillanatokban sem volt hiány, hiszen Becsky István szakosztályvezető közreműködésével ekkor követtük el Polyák László ellen “aljas” áprilisi tréfánkat. 

Korábbi részek:

1. rész – augusztus

2. rész: szeptember

3. rész: október

4. rész: november

5. rész: december

6. rész: január 

7. rész: február

8. rész: március

Nehéz hónap várt a Debreceni Egyetem alakulatára, hiszen a COVID-helyzetnek köszönhetően ezúttal rendhagyó módon az alapszakasz végén rendezték a Zsíros Tibor Magyar Kupa döntőt, majd egy héttel később már a playoff-ban volt érdekelt a csapat. A nagy megmérettetések előtt azonban egy azóta már legendássá váló áprilisi tréfával kezdtük a hónapot, a szenvedő fél csapatkapitányunk, Polyák László volt.

Néhány nappal később már újra a kosárlabdáé volt a főszerep, a Ludovika Arénában megrendezésre kerülő Magyar Kupa negyeddöntőjében az alapszakaszt harmadik helyén végző Naturtex-SZTE Szedeák várt Kovács Adrián taníványaira. A várakozásoknak megfelelően a Tisza-partiak rendkívül kemény ellenfélnek bizonyultak, ám a gyenge kezdés után átvették az irányítást a mieink, és Drenovac vezérletével végül magabiztos győzelmet arattak. Az elődöntőben még egy lapáttal rá tudtak tenni Tóth Ádámék, és a szezon egyik leghatékonyabb játékával 102-74-re kiütötték az EGIS Körmend együttesét. A vasárnapi fináléban a később a bajnoki címet is begyüjtő Falco várt a DEAC-ra, s bár közel húszpontos hátrányból sikerült a negyedik negyedben fordítani, végül a sárga-feketék örülhettek történetük első kupagyőzelmének. A mérkőzéseket ugyan zárt kapuk mögött rendezték, a SEYU alkalmazáson keresztül rengetegen buzdították a csapatot a kivetítőkön keresztül.

Áprilisban egy jótékonységi kezdeményezést is indítottunk egy édesapa nélkül maradt debreceni család megsegítésére. A játékosok által alárírt kosárlabda végül 250.000 Forintért kelt el a közösségi médiában meghirdetett licitünkön, de a rengetek felajánlásnak köszönhetően közel másfélmillió Forint gyűlt össze.

A kupadöntő után egy héttel története első rájátszását kezdhette meg a DEAC kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár ellen. A játékosoknak nem volt sok ideje kipihenni a Magyar Kupa fáradalmait, és a három ponttal elvesztett döntő érezhetően mentálisan is megtörte a társaságot. Az első két találkozón korán nagy bajba került Kovács Adrián együttese, az első mérkőzésen rögtön elbukták a pályaelőnyt, majd néhány nappal később fehérvári vereségüknek köszönhetően már a kiesés szélére kerültek.

A magyar első osztályban tíz éve nem volt arra példa, hogy egy csapat 2-0-s hátrányból fordítson, de a története első rájátszás párharcát vívó Debreceni Egyetemnek ez a barvúr is sikerült. Az Oláh Gábor utcán egy magabiztos sikerrel szépítettek Somogyiék, majd a negyedik mérkőzésen Djordje Drenovac fantasztikus teljesítményének köszönhetően kiegyenlítettek.

A mindent eldöntő összecsapás előtt sokan már sima debreceni győzelmet vizionáltak, de nem így történt. Forray Gábor együttese a sérülések ellenére nagyon felszívta magát, és egy igazi parázs küzdelemmé vált az ötödik felvonás, melyen szinte percenként változott a vezető kiléte. Fél perccel a vége előtt még az Alba vezetett, ám ekkor az egész mérkőzésen parádésan játszó Ronald Moore lépett elő, és gyakorlatilag egymaga eldöntötte a mérkőzést. 88-85-ös sikerével az elődöntőbe jutott a DEAC, ahol az alapszakaszgyőztes Szolnoki Olajbányász várt rájuk.