Hoztuk a kötelezőt, megvan a pályaelőny

Tizenhatpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A alapszakaszának zárófordulójában a PVSK-VEOLIA ellen. Mivel a Szeged is győzni tudott Szolnokon, így maradt a negyedik helyen a Kovács-csapat, s az Alba Fehérvárral vívhat majd három győzelemig tartó párharcot a negyeddöntőben.

Egy helyen változtatott Kovács Adrián az elmúlt időszakban használt kezdőötösén, Moody, Somogyi, Hines és Tóth mellett ezúttal a csapatkapitány Polyák is ott volt a feldobásnál. A nemrégiben a DEAC-hoz újabb két évre aláíró Tóth Ádám szerezte a hazaiak első hét pontját, de a pécsiek Budimir révén tartották a lépést. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, ám Somogyi kettő plusz egyes akcióját követően egy 10-0-s etapot produkálva a negyed derekára meglépett a házigazda (19-11). Molnár Márton ziccerével már kétszámjegyű volt a különbség, s bár a játékrész hajrájára kissé pontatlanná váltak a hajdúságiak így is sikerült megtartani tízpontos előnyüket.

A rövidszünet után Guyton csent labdát egy könnyű ziccerért, de a védekezés a következő percekben hagyott némi kívánni valót maga után, Kovács Adrián időt is kért (32-26). Tóth Ádám egy kettő plusz eggyel fújt ébresztőt, majd Moody a mérkőzésen először adott magáról életjeleket, fél percen belül két hárompontossal jelentkezett, így már Dragan Alekszics volt kénytelen magához hívni övéit (41-29). A félidő utolsó perceit ismét megnyomta a Debreceni Egyetem alakulata, előbb Moore talált be kintről, majd Somogyi a dudaszó pillanatában értékesített egy hármast, így 50-33-al zárták a csapatok az első húsz percet.

A fordulás után a vendégek szempillantás alatt tízen belülre kerültek, nyolc egymást követő pécsi pont után 50-41 volt az állás. Nem esett pánikba a DEAC, Tóth két közelije révén megkezdték a pontgyártást, majd jóval agresszívabb védekezést mutatva szép lassan ismét elléptek, Guyton tripláját követően pedig már újra magabiztos fórban voltak (63-47). A cívisvárosiak uralták a játékot, Moody a kezdőkörből is betalált, Drenovac pedig egy zsákolással ugrasztotta talpra a kispadot. A pécsieknél is nagyszerűen járt a labda, ötletes játékuknak köszönhetően pedig sikerült is megnyerniük a negyedet, de jelentősen így sem tudtak közelebb kerülni (74-59).

A folytatásban is nagy lendülettel játszott a Kovács-csapat, az első félidőben önmagához képest haloványabb teljesítményt nyújtó Drenovac pedig a végére nagyon elkapta a fonalat. A szerb klasszis hármasával már húsz felett volt a különbség, Moody újabb távolija után pedig végleg eldőlt a találkozó (89-68). A végére ugyan sikerült valamelyest kozmetikáznia a pécsieknek, de így is megérdemelt, 96-80-as debreceni győzelem született. A biztos győzelem tudatában fél szemmel már a Szeged szolnoki vendégjátékát kellett figyelni. Az alapszakaszgyőztes Olajbányász némi meglepetésre sima vereséget szenvedett a zárófordulóban, így a DEAC a negyedik helyen zárta az alapszakaszt. A Magyar Kupa nyolcasdöntője után a Debreceni Egyetem a rájátszásban az Alba Fehérvár együttesével találkozik majd a rájátszás első körében.

DEAC – PVSK-VEOLIA 96-80 (26–16, 24–17, 24–26, 22–21)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Benczur, Györfy, Sörlei
DEAC: MOODY 12/12, Somogyi 10/3, Polyák 8/6, Hines 4, TÓTH Á. 16. Csere: DRENOVAC 20/12, GUYTON 16/6, Molnár M. 4, Moore 3/3, Molnár D. 3/3, Asszú.
Vezetőedző: Kovács Adrián

PÉCS: RUJÁK A. 11, Carev, Funderburk 17/6, Budimir 8, BRKICS 17. Csere: Lewis 10, Krivacsevics 7, Demeter 4, Dragasevics 3/3, Hőgye 3.

Edző: Dragan Alekszics

Az eredmény alakulása. 3. perc: 9–11. 6. p.: 19–11 12. p.: 28–18. 16.p.: 41–29. 20.p.: 41–33. 22. p.: 50–41. 27. p.: 66–49. 33.p.: 78–61. 36.p. 89–68.

Kovács Adrián: – Mindenképpen szerettük volna győzelemmel zárni az alapszakaszt, hiszen a rájátszás szempontjából ennek a találkozónak nagy tétje volt. Mi megtettünk minden tőlünk telhetőt, és elsődleges célunkat el is értük, azaz pályaelőnnyel kerültünk a legjobb nyolc közé. Innentől kezdve teljes gőzzel a Magyar Kupa negyeddöntőjére koncentrálunk. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy történelmet írjunk.

Dragan Alekszics: – A bajnokság egyik legjobb csapatához látogattunk, úgyhogy tudtuk, hogy keveset hibázhatunk, ha jó eredményt szeretnénk elérni. Ezzel szemben sok büntető és ziccer kimaradt, amit ellenfelünk rendre kosárral büntetett meg. Ha ezekből több bemegy, talán másként is alakulhatott volna a mérkőzés végkimenetele, azonban összességében megérdemelt hazai siker született.