Így juthat be a rájátszásba a DEAC

Sorozatban harmadik lehetőségét is elpuskázta a rájátszásba jutásra a DEAC kosárlabdacsapata, miután hazai pályán egy utolsó másodperces kosárral vereséget szenvedett a Budapesti Honvédtól. Az alapszakasz utolsó fordulójára így meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek a hajdúságiak, ám továbbra is saját kezükben van a sorsuk.

Ahogyan azt a DEAC szurkolók az előző években már megszokhatták, ha eljön az alapszakasz hajrája, akkor újra megalakulhatnak az alkalmi matematika szakkörök, és elkezdődhet a szokásos számolgatás. A rájátszásba öt csapat már biztosan kvalifikálta magát, hiszen a Zalaegerszeg is csatlakozott a Falco-Alba-Szolnok trióhoz, akiket már nem lehet behozni a győzelmek számát tekintve, s bár a Sopront még több csapat is befoghatja, egyik mini-tabellából sem tudnak rosszul kijönni. A fennmaradó három helyre hat csapat pályázik még, a 12-13-as mérleggel álló DEAC mellett az egyaránt 11 győzelemmel rendelkező Pécs, Körmend, Oroszlány, Szeged és Honvéd juthat be a legjobb nyolcba.

A képlet első fele végtelen egyszerű, a DEAC-nak győznie kell az utolsó fordulóban Szegeden, és akkor biztosan az 5. vagy a 6. helyen végez az alapszakaszban, és kvalifikálja magát a playoffra. Vereség esetén ugyanakkor már a többi mérkőzéstől is függ a cívisvárosiak sorsa. Amennyiben kikapnak Mócsánék a Tisza-partján, úgy az Oroszlány-Sopron, Pécs-Körmend és Honvéd-ZTE mérkőzések kimenetelétől függ a sorsuk. A nyolc lehetséges kimenetel közül mindössze három kedvez számukra, mindháromban szerepel a Zalaegerszeg budapesti győzelme. Emellett vagy a Sopronnak nyernie kell Oroszlányban és/vagy a Körmendnek nyernie kell Pécsett.

Leegyszerűsítve a DEAC vereség esetén csak akkor jut be a rájátszásba, ha a ZTE nyer, valamint a Sopron és a Körmend közül legalább az egyik szintén győzelemmel zárja az alapszakaszt.

Tippmix Férfi NB I. A 26. forduló:

Arconic-Alba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

NKA Universitas Pécs – Egis Körmend

Budapesti Honvéd – Zalakerámia ZTE KK

Kométa Kaposvári KK – NHSZ Szolnoki Olajbányász

SZT-Szedeák – DEAC

Atomerőmű SE – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

MVM-OSE Lions – Sopron KC