Ismét a DEAC-nak kedvezett a túlóra

Újabb parádés győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata, a Tippmix Férfi NB I. A 21. fordulójában hosszabbításban fektette két vállra a tabella harmadik helyén álló Zalaegerszeget. Andjelko Mandics együttese az elmúlt héthez hasonlóan ezúttal is kétszámjegyű hátrányt dolgozott le az utolsó negyedben, a ráadás utolsó percében pedig Mike Scott kosara döntött.

Nem sok ideje volt kipihenni a hétvégi Oroszlány ellen kétszeres hosszabbítás után megnyert bajnoki fáradalmait a Debreceni Egyetem alakulatának, hiszen a válogatott szünet előtti utolsó hétközi bajnokin az utolsó kilenc mérkőzéséből nyolcat megnyerő Zalaegerszeg látogatott az Oláh Gábor utcára. Andjelko Mandics reagálva az ellenfél szerkezetére változtatott legutóbbi kezdőötösén, s „fiatal poszton” ezúttal Gáspár Mátyásnak szavazott bizalmat.

A DEAC színeiben a 100. bajnokiját játszó Tóth Ádám kosarával indult a találkozó, melyre nyolc vendég pont érkezett válaszul, így Andjelko Mandics két perc elteltével kénytelen volt időt kérni. Sokáig pontatlanok voltak a cívisvárosi támadások, de a negyed derekán éledezni kezdtek a hazaiak, Govens vezetésével folyamatosan faragtak hátrányukból, sőt Gáspár triplájával már a vezetést is sikerült átvenniük (14-12). A folytatásban felváltva estek a kosarak, debreceni részről Tóth, majd a helyére beálló Taylor is hatalmasat zsákolt, Polyák triplájának köszönhetően pedig 21-20-al zárult az első tíz perc.

A második negyedet is a ZTE kezdte jobban, Polster hármasával és Osztojics közelijével újra átvették a vezetést. Polyák révén közelített a DEAC, de O’reilly is betalált kintről, így a játékrész feléhez érve tovább nőtt a különbség (23-28). Scott révén ugyan sikerült egy pontra zárkózni, de a támadásokban nem volt meg a kellő átütőerő, így a kékmezesek tartották minimális fórjukat. A nagyszünethez közeledve Gáspár egy ziccerrel egyre hozta fel övéit, sőt az utolsó minutumban Govens triplájával újra döntetlen volt az állás. A félidő utolsó momentuma azonban Osztojics nevéhez fűződik, a magasember félhorga után 34-36-al mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után Mócsán egyenlített, de ezúttal sem sikerült átlendülni a holtponton, két vendég triplát követően újra az egerszegiek voltak előnyben (36-42). Továbbra is rendkívül fizikális kosárlabdát hozott az összecsapás, mely a DEAC-ból szemmel láthatóan nagyszerűen felkészülő vendégeknek kedvezett inkább. Mandics sűrű cserékkel igyekezett felpörgetni övéit, de a pontos távoli dobásokkal operáló vendégek Trice hármasával kétszámjegyűre növelték előnyüket. A negyed hajrájában Rakicsevics triplájával már 14 is volt közte, így Scott középtávolija ellenére is komoly bajban voltak a záró felvonás előtt a fehér-feketék (48-60).

A Debreceni Egyetem hatalmas energiákkal kezdte az utolsó tíz percet, Drenovac kettese után Mócsán volt pontos kintről, a szerb kiscsatár bődületes zsákolása után pedig azonnal időt is kértek a vendégek (55-60). Osztojics közelije után Mócsán lépett elő, előbb faulttal együtt értékesített egy hármast, újabb távolija után pedig hosszú idő után ismét döntetlen volt az állás (62-62). A debreceni bedobó védő oldalon is aktív volt szerzett labdáját Scott fejezte be leindításból, így már a fehérmezeseknél volt az előny. Nem adta fel ZTE, Osztojics zsákolásával két perccel a vége előtt egyenlítettek, ám az extázisban játszó Mócsán triplájával ismét meglépett a DEAC (69-66). A vendégek centerének büntetőivel közelítettek a vendégek, sőt egy elhibázott debreceni tábadás után Trice hármasával fél perccel az órán fordítottak (69-71). Govens egyenlített egy betörés után, s mivel a rendes játékidő utolsó támadását elhibázta Trice, így a hétvégéhez hasonlóan nem született döntés negyven percet követően.

A ráadást Drenovac kettese indította, majd O’Reilly és Mócsán küldte helyére mindkét büntetőjét (75-73). Trice egyenlített egy tempóval, de Mócsán duplájára Osztojics csak egy büntetővel válaszolt, így három perccel a vége előtt eggyel ment a DEAC (77-76). Hiába talált be Govens, nem sokkal később Keller Iván dobott be egy hármast így még semmi sem dőlt el (79-79). Scott középtávolija után újra a Debrecen járt előrébb, de fél perccel a vége előtt Rakicsevics ismét egyenlített. Az egész mérkőzésen halványabb teljesítményt nyújtó Scott végül nyerőembernek bizonyult, a két ponttal záródó betörése után az utolsó egerszegi próbálkozást kiimádkozták a cívisvárosiak, így ezúttal 45 perc is elég volt a győzelemhez.

DEAC – Zalakerámia ZTE KK 83-81 (21-20, 13-16, 14-24, 23-11, 12-10)

DEAC: GOVENS 17/3, MÓCSÁN 24/15, Drenovac 9/3, Gáspár 5/3, Tóth 4 csere: Taylor 4, Scott 10, Polyák 7/3, Neuwirth.

vezetőedző: Andjelko Mandics

ZTE: TRICE 21/9, O’Reilly 7/3, Rakicsevics 14/6, Smith 6, Csuti 2 csere: OSZTOJICS 17, Keller 6/6, Zsíros 5/3, Polster 3/3, Németh.

vezetőedző: Sebastjan Krasovec

Andjelko Mandics: Izgalmas mérkőzés volt, gratulálok a srácoknak, a karakterünk az rendben van. Ez az ötödik győzelmünk zsinórban, ami nagy teljesítmény, főleg, hogy ez a tabella élén álló csapatok ellen sikerült. Idegesek voltunk végig, türelmetlenül játszottunk, megengedtük a ZTE-nek, hogy elkapja a ritmust, de nem adtuk fel. Mindig azt mondom, hogy kikapni ki lehet, de nem mindegy hogyan. Túl sok üres perc van a játékban, amit csökkentenünk kell, és ezt az energikus játékot kell az elejétől képviselnünk, mint az utolsó negyedben. Jó úton haladunk, de továbbra is nehéz helyzetben vagyunk, van most pár nap pihenőnk, de utána tovább dolgozunk, nehéz sorozat vár még ránk. Köszönöm a szurkolóknak a támogatást, legközelebb megpróbálunk kevésbé stresszes mérkőzést játszani.