Kár a rossz kezdésért, 1-0 a Szolnoknak

Tízpontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata Szolnokon, ám ennek ellenére emelt fővel távozhatott a Tiszaligetből a rengeteg fiatal játékosát bevető Mandics-csapat.

Az alapszakasz második helyén végző, ám a negyeddöntőben némi meglepetésre a Körmend ellen alulmaradó Szolnoki Olajbányászhoz látogatott a Debreceni Egyetem alakulata az 5. helyért kiírt párharc első mérkőzésén. Az alapszakasz összecsapásaihoz képest teljesen más kerettel állt fel mindkét csapat, köszönhetően a távozó légiósoknak és sérült játékosoknak.

Kovács hárompontosával a DEAC szerezte meg a vezetést, melyre Lukács válaszolt azonnal a sarokból, majd Révész és Szubotics használt ki egy-egy védekezési hibát. Drenovac ugyan büntetőből megkezdte a pontgyártást, de a hazaiak szerb centere újra bántóan üresen maradt a gyűrű alatt, így Andjelko Mandics jobbnak látta három perc után elhasználni első időkérését (9-4). A folytatásban Tóth Ádámot igyekeztek megtalálni a hajdúságiak, de hiába szerzett a center két kosarat a gyűrű alól, a vendéglátók lendületben maradtak, s Vincze távolijával kétszámjegyűre növelték előnyüket (19-8). A negyed végéhez közeledve jól szálltak be a debreceni fiatalok, Gáspár és Kenéz is eredményes volt, ám a védekezést továbbra sem sikerült összerakni, így Pongó hármasának köszönhetően 27-16-al zárult a játékrész.

A második tíz percet egy 10-2-es futással kezdte az Olajbányász, így hamar komoly bajba került a DEAC (37-18). Mandics mester húzott egy váratlant, s Drenovac mellé négy U23-as korú játékost küldött fel, Balázsi kettő plusz egyével és Kenéz ziccerével sikerült is egyből zárkózni. Öröm volt nézni a fiatalok lelkesedését, mindkét oldalon hatalmasat küzdöttek, Ságodi hárompontos akciója után pedig tovább olvadt a különbség (42-30). A félidő utolsó perceiben kissé leült a játék, egyedül Révész tudott eredményes lenni, de a negyed második fele így is bíztató volt debreceni szempontból.

A térfélcserét követően Gavin, és Polyák is betalált kintről, majd Szubotics pontjaira válaszolt Drenovac és Govens. A mérkőzés színvonala ugyan hagyott némi kívánnivalót maga után, de azért szép kosarakból sem volt hiány, a félidei különbségen egyik csapat sem tudott jelentősen változtatni. Mindkét szakmai stáb bátran nyúlt a fiatalokhoz, a fehér-feketéknél pedig megszerezte élete elő NB I. A-csoportos kosarát Fábián Szabolcs. A negyedet Drenovac hárompontosa zárta, így a harmadik felvonást megnyerte a DEAC, de az utolsó tíz percre még mindig 11 pontos volt a hátrányuk (65-54).

A záró etap kezdetén a szerb kiscsatár duplájával benézetek tíz alá a vendégek, de Gavin révén azonnal válaszoltak a Tisza-partiak, majd két perccel később Govens és Durham is eljátszotta ezt a forgatókönyvet. Sokáig egyik csapat sem tudott két mezőnykosarat dobni egymás után, de négy és fél perccel a vége előtt Govensnek ez sikerült, így halvány reménye még maradt a DEAC-nak a végjátékra (71-62). Két kosárral hamar rendezte a sorokat a házigazda, így a végjátékban ismét jöhetett egy színtiszta fiatal ötös. Az akadémisták ezúttal sem ijedtek meg a saját árnyékuktól és legfőképpen az ellenféltől, Balázsi triplája után Czermann is megszerezte pályafutása első kosarát a legmagasabb osztályban, így mind a 8 (!) U23-as korú játékos ponttal fejezte be a mérkőzést. 81-71-es sikerének köszönhetően 1-0-ra vezet a Szolnok a két győzelemig tartó párharcban, folytatás pénteken Debrecenben.

Szolnoki Olajbányász – DEAC 81-71 (27-16, 17-14, 21-24, 16-17)

Szolnok: Durham 5/3, Gavin 10/3, LUKÁCS 14/3, SZUBOTICS 24/12, RÉVÉSZ 14/3 csere: Pongó 10/6, Arabo 2, Vincze 5/3, Gilszki, Sebők.

vezetőedző: Szarvas Gábor

DEAC: GOVENS 13/3, Polyák 5/3, DRENOVAC 19/3, KOVÁCS 7/3, Tóth 4 csere: Gáspár 2, Kenéz 4, Neuwirth 2, Ságodi 3, BALÁZSI 8/3, Fábián 2, Czermann 2.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: A meccs elején nagyon pontatlanok voltunk, sorra maradtak ki a ziccereink, az ellentámadásokból pedig rendre hármasokat kaptunk. Ez volt a döntő, ugyanakkor a második félidővel már teljes mértékben elégedett vagyok, mindenki tudott élni a lehetőséggel, és minden játékosunk pontot is dobott, ami bíztató a jövőre nézve. Pénteken jobb teljesítményre lesz szükségünk, de megpróbáljuk visszahozni a párharcot Szolnokra.