Körmenden szakadt meg a győzelmi sorozat

Már Andjelko Mandiccsal sem veretlen a DEAC kosárlabdacsapata, miután tízpontos vereséget szenvedett a Tippmix Férfi NB I. A 23. fordulójában Körmenden.

Az előző bajnokit kisebb sérülés miatt kihagyó Djordje Drenovac visszatért a Debreceni Egyetem keretébe, de egyelőre még nem kapott lehetőséget a kezdők között, Andjelko Mandics a szegedi bajnokihoz hasonlóan a Govens, Neuwirth, Mócsán, Garamvölgyi, Tóth sort küldte fel a feldobáshoz. Govens hárompontosával indult a találkozó, de Omenaka és Durázi büntetőivel hamar fordított a házigazda. Mitchel kettő plusz egyes akciójára Mócsán még válaszolt egy triplával, de a nagy lendülettel játszó vasiak a negyed derekára nyolc ponttal megléptek (14-6). Mócsán újabb távolijával zárkózott a DEAC, majd bő öt percet követően az idő közben a padról beszálló Drenovac megszerezte az első debreceni kétpontost a mérkőzésen. Hiába közelítettek négy pontra is a hajdúságiak, a játékrészj hajrája a vasiaké volt, Chambers vezérletével pedig sikerült kétszámjegyűre tornázni a különbséget (24-14).

A folytatásban Scott vette magához a kezdeményezést, a tőle már megszokott középtávoli tepmpókból hármat is elsüllyesztett, majd egy szerzett labda után Drenovacot szolgálta ki, így Kocsis Tamás volt kénytelen időt kérni (26-23). Jót tett az egyperces szünet a hazaiaknak, a folytatásban stabilizálták a védekezésüket, Mitchell agilis támadójátékának köszönhetően pedig folyamatosan növelték fórjukat, sőt három perccel a nagyszünet előtt az amerikai zsákolásával kialakult az addigi legnagyobb különbség (38-27). A félidőből hátralévő időben próbálta menteni a menthetőt a DEAC, Govens és Mócsán büntetői után Tóth és Drenovac is beköszönt, de így is hatpontos hátrányban voltak kénytelenek az öltözőbe vonulni.

A második húsz percet is hasonlóan kezdték a felek, mint az elsőt, Govens kosara után a Körmend átvette az irányítást, átrohantak a hajdúságiakon, Mitchell zsákolását követően pedig hamar kétszámjegyűre hízott a differencia (54-43). Andjelko Mandics hívta magához övéit, rögtönzött fejmosása kishíján a körmendi tábort is túlharsogta. A folytatásban össze is kapták magukat a fekete mezesek, Govens és Drenovac is betalált kintről, így a játékrész felén túl sikerült újra ötre zárkózni (56-51). Sokáig állandósult a különbség, majd az etap hajrájában a Debrecenben három szezont is lehúzó Omenaka lépett elő, sorozatban szerzett öt pontjának köszönhetően 69-60-al fordulhattak az utolsó felvonásra a felek.

A negyedik negyed elején Polyák és Govens duplájával zárkóztak a cívisvárosiak, de ezúttal sem sikerült meglovagolni a jó kezdést, a vasiak Omenaka két hatalmas zsákolása után már újra tíz felett vezettek (77-66). Drenovac vezérletével hiába küzdött nagyot, és került többször is tízen belülre a DEAC, a tavalyi ezüstérmes minden felzárkózási kísérletet visszavert, s végül teljesen megérdemelt tíz pontos sikert aratott. A Debreceni Egytem ezzel elszenvedte első vereségét Andjelko Mandics irányításával, megszakadt a hat mérkőzés óta tartó győzelmi sorozat. Öröm az ürömben, hogy a különbségnek köszönhetően legalább az egymás elleni eredményben jobban állnak Polyákék, viszont a közvetlen riválisok győzelmének köszönhetően három fordulóval az alapszakasz vége előtt visszacsúsztak a 9. helyre, melyen minimum egyet még mindenképpen javítaniuk kell, ha ki szeretnék harcolni a rájátszást.

EGIS Körmend – DEAC 89 -79 (24-14, 19-23, 26-23, 20-19)

Körmend: CHAMBERS 15, MITCHELL 22/3, Edwards 11/3, Durázi 5, OMENAKA 15 csere: Adams 12/6, Ferencz, Cakarun 6, Takács 2, Doktor.

vezetőedző: Kocsis Tamás

DEAC: GOVENS 21/6, Neuwirth, Mócsán 12/6, Garamvölgyi, Tóth 4 csere: DRENOVAC 20/6, Taylor 7, Scott 8, Gáspár, Polyák 7/3.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Sok hibával játszottunk, rengeteg eladott labdánk volt, amit a Körmend könyörtelenül megbüntetett, sok gyorsindítást kaptunk, és hiába küzdöttünk becsülettel, az ellenfelünk egész egyszerűen jobb volt a mai napon. Az legalább pozitívum, hogy az egymás elleni eredményben jobbak tudtunk maradni, de a hátralévő bajnokikon sokkal kevesebb hibával kell játszanunk. Nem történt tragédia, van még hátra három mérkőzés az alapszakaszból, továbbra is az a célunk, hogy ezeken kiharcoljuk a rájátszásba jutást.