Lassú kezdés után magabiztos győzelem

16 pontos győzelmet aratott hazai pályán a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 6. fordulójában a Kométa Kaposvári KK felett. Andjelko Mandics együttese az első negyedben alaposan ráijesztett szurkolóira, ám ezt követően feljavult a védekezésük, s végül magabiztosan verték ellenfelüket.

Mindkét együttes egy fájó vereség után várhatta a bajnokság 6. fordulóját, hiszen a DEAC az újonc NKA otthonában szenvedett nem várt vereséget, míg a Kaposvár a rendes játékidő utolsó két percében leadott 11 pontos előnynek köszönhetően kapott ki odahaza a Soprontól. A találkozó eleje Buljevics és Ronald Jackson külön párbajáról szólt, a két légiós felváltva dobálta a pontokat, így egyik fél sem tudott meglépni. 7-6-os debreceni vezetésnél Edwin robogott végig a pályán, ám az üres zsákolása végül kimaradt, melynek köszönhetően az egész csapat teljesen megtorpant. A vendégek egy 13-0-s rohanással hagyták faképnél a hajdúságiakat, így a negyed végére hiába állt össze a DEAC támadójátéka, a Kaposvár kétszámjegyű fórral zárta az első tíz percet (17-29).

A folytatásban az elmúlt meccset betegség miatt kihagyó Mócsán Bálint hozta be övéit tízen belülre egy triplával, Buljevics közelije után pedig már Váradi Kornél látta jobbnak egy időkéréssel megtörni a hazaiak lendületét. Jót tett a rövid fejmosás a delfineknek, Krnjajski vezetésével ismét egy nagyszerű periódust produkáltak, tíz egymást követő kaposvári pont maradt válasz nélkül, így már Mandics volt kénytelen magához hívni övéit (22-37). Feljavult a cívisvárosiak védekezése, melynek köszönhetően rendre könnyű kosarakat tudtak szerezni, egy 9-0-s futás után újra visszajöttek a mérkőzésbe. A félidő utolsó perceiben is a DEAC dominált, a vendégek továbbra sem tudtak mit kezdeni Ságodiék agresszív védelmével, így a nagyszünetre három egységnyire olvadt a tetemes somogyi fór (38-41).

A második félidőt is Jackson és Buljevics kosarai nyitották, ám a folytatásban ezúttal a hazaiak tudtak ritmust váltani, a horvát center kosarával pedig a negyed feléhez érve hosszú idő után sikerült újra átvenniük a vezetést (46-45). Nem elégedtek meg ennyivel Mócsánék, fokozatosan növelték előnyüket, a csapatkapitány távolija és Buljevics ziccere után már nyolc volt közte. A kaposváriak átmenetileg stabilizálták játékukat, ám a negyed vége ismét a fekete-fehéreké volt, Drenovac utolsó másodperces kosarának köszönhetően pedig kialakult az addigi legnagyobb hazai vezetés (61-51).

 A záró felvonás kezdetén Williamson volt eredményes a festékből, majd Buckles zsákolt hatalmasat egy gyorsindítás végén. Bár attól ezúttal sem kellett tartani, hogy a DEAC pontrekordokat dönt a találkozón, az első negyed átjáróháza után nagyon összeállt a védelem, a negyedik negyedben az első somogyi kosárra közel négy percet kellett várni (67-53). Magabiztos vezetése tudatában teljesen felszabadult játékot mutatott be a Debreceni Egyetem, és Váradi Kornél együttesében sem volt meg a kellő átütőerő, beszédes, hogy az első negyed ponttermését csak a 39. percre tudták megduplázni. A vége 77-61 arányú hazai győzelem lett, így a DEAC hat fordulót követően ötvenszázalékos mérleggel a nyolcadik helyen áll a bajnokságban.

DEAC – Kométa Kaposvári KK 77-61 (12-29, 21-12, 23-10, 16-10)

DEAC: Edwin 8, Hőgye, DRENOVAC 15, WILLIAMSON 15, BULJEVIC 19 csere: Ságodi, Czermann 4, Mócsán 8/6, Buckles 8/3, Csizmadia, Hegedűs.

vezetőedző: Andjelko Mandics

KKK: Jackson D. 2, Abell 13, Paár 4, JACKSON R. 17, Koprivica 12 csere: KRNJAJSKI 8, Halmai 2, Fazekas 3, Puska, Bogdán, Antalics, Szőke.

vezetőedző: Váradi Kornél

Andjelko Mandics: Gratulálok mindkét csapatnak, a Kaposvár jobb volt az első negyedben, mi álmosan és dekoncentráltan kezdtük a mérkőzést. A folytatás során viszont úgy játszottunk, ahogy kellene, jó döntéseket hoztunk és agresszívan léptünk fel. Megmutattunk, hogy ilyen hozzáállással és energiákkal is tudunk kosárlabdázni, így sikerült tizenöt pontos hátrányból is felállni, stabilabbnak kell lennünk a következő mérkőzéseken.