Magabiztos siker az évnyitón

Kiütéses győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az új év első bajnoki mérkőzésén a Kaposvár felett. Kovács Adrián együttese az első percek után kezébe vette az irányítást, és a játék összes elemében jobbnak bizonyulva végül 41 ponttal diadalmaskodott.

A feldobás után nem érződött a vendégeken, hogy két napja még Szombathelyen volt bajnokijuk, Curry vezetésével tartották a lépést a cívisvárosiakkal. A negyed derekán ritmust váltott a Kovács-csapat, Drenovac előbb egy zsákolással jelentkezett, Guyton hárompontosa után pedig már magabiztos előnyben voltak (17-9). Ronald Moore a képességeihez mérten gyengébb bemutatkozást követően ezúttal már igyekezett eloszlatni a vele kapcsolatos kételyeket, nagyszerűen mozgatta társait, a negyed derekán már 11 pontnál járt. Vezérletével egy 17-2-s futást produkált a DEAC, a kaposváriak pedig már hamar komoly bajban voltak (27-11). A játékrész végén sem lassítottak Somogyiék, agresszív védekezésük mellett ezúttal a dobásaik is ültek, így tíz perc elteltével már húsz pont volt a két csapat között.

A folytatásban sem változott a játék képe, Hines, majd Polyák is elsüllyesztett egy-egy távolit, Nikola Lazics második idejét is kénytelen volt kikérni (39-13). A rövid fejmosás után egy 8-0-s szériával zárkóztak a vendégek, de feltámadásuk tiszavirág életűnek bizonyult, a DEAC továbbra is magabiztosan kosárlabdázott. Moore és Drenovac megállíthatatlan volt, de a nagy különbség elsősorban a már-már tökéletes védekezésnek volt köszönhető. A félidőhöz közeledve már harminc felé is hízott a differencia, de féltávnál végül „csak” 55-28-at mutatott az eredményjelző.

A fordulás után is tovább robogott a DEAC, egyedül Moore kisebb bokasérülése adhatott némi aggodalomra okot, elővigyázatosságból a hátralévő időt már kiülte az amerikai irányító. A különbség folyamatosan nőtt és látványos hazai megoldásokból sem volt hiány. A Kaposvár érezhetően jóval fásultabban mozgott a megszokottnál, de ez Polyákékat cseppet sem érdekelte, a harmadik negyedet is tíz ponttal megnyerve tovább nyílt az olló (75-38). A záró felvonás Neuwirth hármasával indult, de a hátralévő idő már csak formalitás volt mindkét fél számára, ez a játék minőségén is meglátszott. A vége 90-49-es debreceni győzelem lett, s bár messzemenő következtetéseket nem szabad levonni az eredményből, a kiváló évkezdés után a Debreceni Egyetem alakulata bizakodva várhatják a hétvégi Körmend elleni idegenbeli rangadót.

DEACKAPOSVÁRI KK  90-49 (33–13, 22–15, 20–10, 15–11)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Földházi, Csabai-Kaskötő, Győrffy
DEAC: MOORE 16/9, SOMOGYI 5, GUYTON 17/9, DRENOVAC 15, Tóth Á. 2. Csere: Hines 13/3, Polyák 11/3, Molnár M. 8, Neuwirth 3/3.
Edző: Kovács Adrián

KAPOSVÁR: Curry 7/3, Krnjajski 4, MILISZAVLJEVICS 18/3, Rivers 10, Jukic 2. Csere: Baki 3/3, Bogdán 3/3, Révész 2.

Edző: Nikola Lazics

Kipontozódott: Jukic (38.p), Miliszavljevics (40.p.)
Az eredmény alakulása. 3. perc: 10–9. 8. p.: 27–11 13. p.: 39–13. 16.p.: 41–21. 19.p.: 53–23. 26.p.: 63–35. 32. p.: 78–40. 38.p.: 86–45.

Kovács Adrián: – Jól felkészültünk az ellenfélből, és betartottuk, amiket megbeszéltünk. Limitálni tudtuk a Kaposvár erősségeit, agresszívak voltunk védekezésben, kevés második esélyt engedélyeztünk számukra. Mindenki kivette a részét a győzelemből, büszke vagyok a csapatomra.

Nikola Lazics: – Nem voltunk egyszerű helyzetben, hiszen negyvennyolc órával ezelőtt még Szombathelyen játszottunk. Ez persze legkevésbé sem mentség a mai teljesítményünkre, nem tudtunk alkalmazkodni a DEAC stílusához, akik sokkal keményebben kosárlabdáztak, és teljes mértékben megérdemelt sikert arattak.