Megint a harmadik negyedben robbantott, sorozatban három sikernél a DEAC

Tizenhárom pontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 8. fordulójában a Sopron KC felett. Andjelko Mandics együttese a félidőben ezúttal is hátrányban volt, ám a térfélcsere után mutatott parádés dobóteljesítménynek köszönhetően végül magabiztosan nyerték meg sorozatban harmadik találkozójukat.

Két győzelmet követően újra hazai pályán szerepelt a DEAC kosárlabdacsapata, a jó eredmények a nézőszámon is meglátszottak, s bár sokan a DVSC női csapatának bl-mérkőzése miatt sokan csak a feldobás után értek ki, szépen megteltek az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok lelátói. Az egykoron Debrecenben is megforduló Molnár Márton kosarával indult a mérkőzés, melyre Hőgye válaszolt egy távolival és egy ziccerrel, Drenovac és Buljevic közelijei után pedig már időt is kértek a vendégek (9-2). A folytatásban Nichols és Drenovac külön párbaját láthatta a nagyérdemű, előbbi hét, utóbbi hat egységnyivel gazdagította csapata ponttermését. A negyed utolsó harmadában azonban egyértelműen soproniak akarata érvényesült, Archibald vezetésével egy 11-0-t produkáltak, így három pontos fórral zárták az etapot (17-20).

A két U20-as válogatott, Csendes és Ságodi pontjai nyitották a második tíz percet, majd Nichols hárompontosával tovább nőtt a különbség (19-26). A folytatásban állandósult a differencia, Edwin hiába jegyzett két kettő plusz egyes akciót, a Sopron agilis hátvédei révén átrohant a szokottnál jóval puhább debreceni védelmen. A vendégek egyértelműen jobban funkcionáltak a héten elküldött amerikai centerük nélkül, melyre Andjelko Mandics alacsony szerkezettel válaszolt, Williamson kosaraival sikerült is kettőre zárkózni. A félidőt végül Griffin zsákolása zárta, így a nagyszünetben 35-40-et mutatott az eredményjelző.

A térfélcsere után Edwin javított az első húsz perc tíz százalékos (!) triplamutatóján, Drenovac és Buljevic zsákolásai után pedig Mócsán is betalált kétszer kintről, így hosszú idő után ismét átvette a vezetést a DEAC (51-49). Hiába kért időt Bors Miklós, tovább tartott a debreceni triplaeső, Williamson után Mócsán és Edwin köszönt be újra, melynek köszönhetően hatból hat távolival zárták a negyedet a cívisvárosiak. Ezzel még nem volt vége a hazai rohamoknak, Williamson és Drenovac pontjaival a záró felvonásra kétszámjegyűre nőtt a hajdúsági fór (68-56).

A folytatásban sem tudott sokáig hibázni kintről a DEAC, Drenovac két hármasa után Buckles is eredményes volt, mellyel egész egyszerűen nem tudta tartani a lépést az SKC (79-64). Bár a védekezés hagyott némi kívánnivalót maga után, Mócsánék ezúttal támadó oldalon alkodtak maradandót, s a szezon során először átlépve a 80 pontot végül 86-73 arányban diadalmaskodtak. A Debreceni Egyetem ezzel sorozatban harmadik sikerét szerezte meg a bajnokságban, így bizakodva várhatják a Szombathely és a Zalaegerszeg elleni idegenbeli túrákat.

DEAC – Sopron KC 86-73 (17-20, 18-20, 33-16, 18-17)

DEAC: EDWIN 20/6, Hőgye 5/3, DRENOVAC 16/6, WILLIAMSON 15/3, Buljevic 9 csere: MÓCSÁN 11/9, Ságodi 4, Buckles 6/3, Várszegi, Czermann, Hegedűs.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Sopron: Nichols 14/6, Meszlényi, GRIFFIN 18/6, Da Silva 8, MOLNÁR 12 csere: ARCHIBALD 18/9, Csendes 3/3, Sitku, Schöll, Fazekas.

vezetőedző: Bors Miklós

Andjelko Mandics: Az első öt percben a megfelelő hatásfokon játszottunk, azonban ezt követően megálltunk, míg a Sopron feljavult. A sok ki nem kényszerített hiba és csapnivaló dobóforma ellenére minimális hátrányban zártuk az első félidőt, a térfélcsere után pedig végre távolról is betaláltunk. A soproniak a Kaposvár ellen korábban bebizonyították, hogy lehetetlen helyzetből is képesek visszakapaszkodni, amit mindenképp igyekeztünk elkerülni. Bár fordítaniuk ezúttal nem sikerült, az utolsó percekben látottakkal nem vagyok feltétlenül elégedett. Ezzel együtt annak örülök, hogy a hullámvölgyeink egyre rövidebbek, amit a sorozatban aratott három diadal is igazol.