Mócsán Bálint számára megtiszteltetés a csapatkapitányi poszt

A felkészülés feléhez érkezett a DEAC kosárlabdacsapata, hiszen a szeptember 29-i bajnoki rajtig még bő három hét van hátra. Az alapozásról, az eddig lejátszott edzőmérkőzésekről és a keret összetételéről az együttes új csapatkapitányát, Mócsán Bálintot kérdeztük. 

Az előző szezon végét egy kisebb sérülés miatt kénytelen voltál kiülni. Hogy vagy most? Százszázalékos állapotban kezdted meg a felkészülést?

-A szezon vége felé egy húzódással küszködtem, és bár sokáig játszottam is vele, biztonsági okokból a csapattal közösen úgy döntöttünk, hogy végül nem lépek pályára utolsó néhány bajnokin. Szerencsére most már minden rendben van, a felkészülést már az elejétől maximális erőbedobással végzem, ezt szeretném is fenntartani, így külön munkát is végzek a gyógytornászunkkal és az erőnléti edzőnkkel. Tavaly egy hosszabb sérülésből tértem vissza, úgyhogy most mindent annak rendeltem alá, hogy egészséges legyek a teljes idényben.

Polyák László távozását követően megüresedett a csapatkapitányi poszt, melyre végül téged nevezett ki Andjelko Mandics.

-Felnőtt csapatban eddig ez az első alkalom, hogy ilyen elismerés ért, nagy megtiszteltetés ez számomra, főleg úgy, hogy a vezetőedzőnk bízott meg ezzel a feladattal, igyekszem a legjobb tudásom szerint betölteni ezt a felelősségteljes posztot. Ez nem elsősorban vezető szerepet jelent számomra, inkább kapocs szeretnék lenni a szakmai stáb és a játékosok között, annak érdekében, hogy a lehető legsikeresebbek legyünk közösen.

A keret összetételét tekintve a csapaton belül is várhat rád egyfajta közvetítő szerep.

-Igen, rengeteg fiatal játékosunk van, mely sok munkával azt gondolom, hogy az erényünkké is válhat, hiszen az az energia és lendület, amit ők a játékba tudnak hozni, megfelelő keretek között nagyon sokat segíthet majd. A koromból fakadóan igyekszem majd az rutinosabb és a fiatalabb játékosok között is kapocs lenni, s mivel több évet játszottam külföldön, ezért a légiósok és a hazai játákosok között is szeretném betölteni ezt a szerepet.

Az elmúlt héten három edzőmérkőzést is játszottatok, hogyan láttad belülről ezeket?

-Mivel most kezdtük meg a felkészülés negyedik hetét, ezért messzemenő következtetéseket ebből nem lehet leszűrni. A Temesvár elleni első meccsünk nagyon bíztató volt, de a szlovákiai felkészülési tornán azért már kiütköztek a hibák, ami szerintem ebben a szakaszban természetes. Szükség is van arra, hogy lássuk, hogy mi az amiben javulnunk kell, hiszen úgy is csak az számít, hogy a bajnokságban hogyan szereplünk. Teljes kerettel egyelőre még nem tudtunk pályára lépni, de remélem, hogy ez a közeljövőben meg tud valósulni, és akkor a szeptember végi kezdésre egy összeszokott és felkészült csapatot láthat majd a közönség.

Hogy látod, mi lehet a legnagyobb erőssége ennek a csapatnak?

-Szerintem nagyon jó a fiatal és a rutinos játékosok aránya a keretben, bízom benne, hogy ez egy olyan egyveleget ad majd ki, amivel sikeresek lehetünk a szezonban. Szeretném, ha nagy energiával játszanánk, és ezeket megfelelően tudnánk menedzselni, hogy a jó helyen és időben tudjon hasznosulni. Szeretném, ha egy megalkuvást nem tűrő, végletekig küzdő csapat épülne ki, aki mindenki számára kellemetlen ellenfél tud lenni.