Moody-show, kiegyenlített a DEAC

Nyolcpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A elődöntőjének második mérkőzésén, ezzel 1-1-re módosította a párharc állását. A Szolnoki Olajbányász többször is tetemes hátrányból jött vissza a mérkőzésbe, ám Stefan Moody-ra ezúttal nem volt ellenszerük.

Október 10. után először rendeztek nézők előtt kosárlabdamérkőzést Debrecenben, az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok lelátóin közel félház gyűlt össze. Három nappal az elődöntő első mérkőzése után újra összecsaptak a csapatok, a debreceniek keretéből továbbra is hiányzott az orrtörést szenvedő csapatkapitány, Polyák László.

Két hatalmas zsákolással indult a találkozó, Tóth centerezése után Moody csent labdát, és elemi erővel a gyűrűbe húzta azt. A folytatásban rendkívül koncentráltan kosárlabdázott a DEAC, az amerikai irányító távolija után pedig már a vendégek voltak kénytelenek kikérni első időkérésüket (11-2).  Drenovac kettesével négy perc után már kétszámjegyű volt a differencia, a Szolnok pedig a folytatásban sem találta a ritmust. Elképesztő iramot diktáltak a hazaiak a Moody-Drenovac duó megállíthatatlan, a védekezés pedig szinte tökéletes volt (22-6). Nyolc percet kellett várni az első szolnoki mezőnykosárra, s mint később kiderült, ez volt az egyetlenegy az első tíz perc során, így tizenkétpontos cívisvárosi vezetéssel zárult a játékrész.

A folytatásban is lendületben maradt a házigazda, ezúttal Guyton lépett előre támadó oldalon, így tovább nyílt az olló (32-14). Cakarun vezérletével kezdte meg a felzárkózást az Olajbányász, érezhetően szorítottak a védekezésükön, Kovács labdaszerzése után pedig három perccel a nagyszünet előtt sikerült tízre zárkózniuk (35-25). Kovács Adrián időkérése után is vendégek akarata szerint alakult a játék, Szubotics dupláival hatra zárkóztak. A félidő utolsó percére felébredt a DEAC, Somogyi egy hárompontossal törte meg a közel ötperces hajdúsági kosárcsendet, Tóth büntetőjével pedig visszaállt a tízpontos különbség.

A fordulás után Moody szerzett labdát a bedobásból, melyet Somogyi váltott kosárra. Hiába dolgozott nagyszerűen a palánk alatt Cakarun, Moody nagyon elemében volt, két triplájának köszönhetően biztosan tartotta előnyét a DEAC (47-35). A negyed derekán újra ritmust váltott a DEAC, egy 13-4-es rohanásnak köszönhetően kialakult a találkozó addigi legnagyobb különbsége (60-41). Nem adta fel a Szolnok, a játékrész utolsó fél percében Zsíros két hárompontosával 13 egységnyire zárkóztak, így a záró felvonásra még nem dőlt el semmi.

Bazdim hárompontosaival egy 8-2-es rohammal kezdte az utolsó negyedet a Szolnok, így hosszú idő után egyszámjegyűre csökkent a debreceniek fórja, Kovács Adrián időt is kért (69-61). A folytatásban Gibson is bevágott két távolit, a hajdúságiaknál Moody agresszív betöréseivel szállította a pontokat. Négy perccel a vége előtt egy két véleményes fújás következtében paprikás lett a hangulat, Warner ziccere után pedig már csak kettő volt közte (77-75). Moody egy kettő plusz egyes akcióval fújt ébresztőt, de az Olaj két gyors kosárral egyre zárkózott. Moody büntetői után Moore dobott fontos hárompontost, majd egy vendég kosárra Tóth válaszolt, így egy perccel a vége előtt hat volt közte (87-81). Nagyot küzdöttek a vendégek, de minden kosarukra volt válasza a Debreceni Egyetem alakulatának, így végül megérdemelt, nyolc pontos hazai siker született. A párharc pénteken, az Olajbányász otthonában folytatódik.

Tippmix Férfi NBI/A elődöntő, 2. mérkőzés

DEAC – Szolnoki Olajbányász 94-86 (22-10, 17-19, 27-24, 28-33)

DEAC: MOODY 36/15, SOMOGYI 10/6, Drenovac 14/3, TÓTH 13 csere: Guyton 8/6, Moore 9/9, Molnár M. 2.

vezetőedző: Kovács Adrián

Szolnok: Warner 14, Kovács 2, BADZIM 19/6, CAKARUN 22, Szubotics 8 csere: Pongó 2, GIBSON 11/9, Juhos 2, Zsíros 6/6.

vezetőedző: Gasper Potocnik

Az egyik fél harmadik győzeleméig tartó párharcának állása 1-1.

Kovács Adrián: Igazi hullámvasút volt számunkra ez a mérkőzés. Remekül kezdtünk, agresszív védekezésünk által sok könnyű kosárhoz jutottunk a korai szakaszban. A nagy energiák mozgósításában elfáradtunk, így többször is közel engedtük magunkhoz ellenfelünket. Faultproblémáink miatt beszűkült a rotációnk, így ez is közre játszott abban, hogy kiélezett lett a végjáték. Szeretném kiemelni Stefan Moody-t, aki végig vezére volt a csapatnak, és Somogyi Ádámot, aki fiatal korát meghazudtolóan teljesített a kulcsszituációkban. Köszönjük a közönségünk buzdítását, hatodik emberként kiváló hangulatot teremtettek a csarnokban.