Negyedik helyen zártuk a szezont

Hazai pályán is vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata a 3. helyért folytatott párharcban, így a Naturtex-SZTE Szedeák együttese szerezte meg a bronzérmet.

Új megbízott vezetőedzővel, de a régi célokért lépett pályára a Debreceni Egyetem együttese a bronzcsata második összecsapásán. Andjelko Mandics nem változtatott a legutóbbi kezdőötöshöz képest, a hajdúságiak ezúttal is a Moody-Somogyi-Drenovac-Hines-Tóth ötössel indították a mérkőzést, de a Szeged is az első találkozó magas szerkezetével állt fel a feldobáshoz.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, a hazaiaknál Drenovac, a vendégeknél pedig Govens volt nagyon aktív. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, a negyed derekán azonban Somogyi triplájával meglépett a DEAC (12-7). Ezt követően a szombati összecsapáson nagyot játszó egykori debreceni csapatkapitány, Bognár egy távolival és egy duplával kiegyenlített, két perccel később pedig Dickey büntetőjével -először a mérkőzésen- át is vette a vezetést a Szedeák (15-16). A folytatásban is potyogtak a kosarak, Moody sorozatban szerzett nyolc ponttal megérkezett a mérkőzésbe, de a Tisza-partiak agilis betöréseiknek köszönhetően tartották a lépést, így „csak” egypontos debreceni vezetéssel zárult a játékrész (28-27).

Keller hárompontosával indult a második tíz perc, de ezt követően mindkét oldalon kapkodóvá vált a játék, melyet a vendégek szakmai stábja unt meg hamarabb. Az időkérés után Tóth egy zsákolással kavarta fel az állóvizet, majd kihasználva Dickey és Bognár pihentetését ismét betalált közelről (32-30). Hines ugyan egy távolival tovább növelte a hajdúsági fórt, ám a Szeged egy 5-0-s rohanással szempillantás alatt fordított. Az agresszív védekezéseknek köszönhetően rengeteg büntető jellemezte a játékot, ennek köszönhetően szinte percenként változott a vezető kiléte. A nagyszünet előtti utolsó percekben Bognár és Brown vezérletével nagy hajrát indított a Szeged, s elléptek nyolc ponttal, de Hines triplájának köszönhetően 44-49-re zárkózott a DEAC.

A fordulás után két szegedi közelivel indult a játék, melyre Hines válaszolt egy távolival. Govens a folytatásban a félpályáról dobott dudaszós hármast a támadóidő lejártakor, Brown távolijával pedig kétszámjegyűre hízott a differencia (47-59). A negyed feléhez érkezve vendégektől Govens és Brown, a hazaiaktól pedig Hines jelentkezett egy kettő plusz egyes akcióval, így tovább nőtt a Tisza-partiak előnye, Andjelko Mandics magához is rendelte csapatát (52-67). Jót tett a rövid fejmosás, a játékrész hajrájában Moore középtávolijával tízen belülre zárkózott a DEAC, de a nagyot játszó Brown-nak köszönhetően újra magára talált a Szedeák, így 63-74-el zárult az etap.

Három és fél perc alatt egyetlen Drenovac kosár került be a jegyzőkönyvbe, a pontszegény időszak érthetően a még mindig magabiztos előnyben lévő vendégeknek kedvezett. Govens révén a vendégek is megkezdték a pontgyártást, de Moody távolijával és Tóth ziccerével tovább zárkózott a DEAC (70-77). Elképesztően nagyot küzdöttek a cívisvárosiak, a kőkemény védekezések mellett Moore és Moody is beszórtak egy-egy hármast, így két és fél perccel a vége előtt újra látótávolságon belülre kerültek (76-79). Hiába tettek meg mindent a győzelemért Somogyiék, ennél közelebb már nem tudtak kerülni, így a Szeged nyerte a mérkőzést és a párharcot, és szerezte meg a bronzérmet.

DEAC – Naturtex-SZTE Szedeák 82-90 (28-27, 16-22, 19-25, 25, 19-16)

DEAC: Moody 14/12, SOMOGYI 15/6, DRENOVAC 17/3, HINES 20/15, Tóth 9 csere: Molnár M. -, Moore 7/3 Polyák -, Neuwirth -.

megbízott vezetőedző: Andjelko Mandics

Szeged: GOVENS 27/6, BROWN 28/6, Dzdeletovics 3/3, BOGNÁR 10/6, DICKEY 13 csere: Kerpel-Fronius G. 2, Keller I. 3/3, Olasz 2, Kerpel-Fronius B. 2.

vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

A bronzéremért vívott párharcot ezzel a Szeged nyerte 2-0-ra. 

Anjdelko Mandics: – Nem voltunk mentálisan felkészülve erre a párharcra, és szűk rotációval dolgoztunk. A Szeged kétségkívül jobban akarta nálunk a bronzérmet, megérdemelten nyertek. Kikapni ki lehet, de nem mindegy, hogy hogyan. Nem tudtunk rendet tenni a fejekben, ennek okaira nem szeretnék részleteiben kitérni. Még egyszer gratulálok a Tisza-partiaknak.

Szrecsko Szekulovics: – Rengeteg érzelem dúl bennem, hiszen a szezon előtt senki sem számított arra, hogy ilyen előkelő helyen végezhetünk. Büszke vagyok az egész klubra és a játékosokra, az egész év során családként működtünk, és harcoltunk egymásért. A sok buktató ellenére is kitartottunk az idény végéig, ami bebizonyította, hogy ugyan kis csapat vagyunk, de óriási a szívünk.