Nem sok hiányzott Szolnokon

Egypontos vereséget szenvedett a DEAC-Tungsram kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NBI A. 4. fordulójában Szolnokon. A rendkívül hullámzó összecsapáson végig meg volt az esélye a győzelemre a Debreceni Egyetem alakulatának, ám az utolsó percben az Olajbányász koncentrált jobban.

A bajnokságot három győzelemmel kezdő debreceniek az előző kiírás ezüstérmeséhez, a Szolnoki Olajbányászhoz látogattak a hétközi forduló rangadóján. Badzim hárompontosával indult a találkozó, melyre Tóth három büntetőjével és Thames triplájával válaszolt a DEAC. A folytatásban felváltva estek a kosarak, de a várakozásoknak megfelelően mindkét gárda igyekezett kontrollált játékot játszani. A negyed derekán a padról nagyszerűen beszálló Aska szerzett két kosarat, de Rogics hárompontosával tartotta a lépést a házigazda (14-14). A debreceniek centere a folytatásban is nagyon aktív volt, de hiába léptek meg négy ponttal a hajdúságiak, Kovács két távolijával a negyed hajrájában egyenlített az Olajbányász. A játékrészt végül Drenovac büntetője zárta, így 22-21-es vendég vezetéssel mehettek az első rövidszünetre a csapatok.

Taiwo zsákolásával hamar fordított a Szolnok, Cummings hármasával pedig már ők voltak négypontos előnyben. Tóth Ádám két közelivel szempillantás alatt egalizált, ám egy rossz lépés után Milenko Topics kénytelen volt őt lecserélni (26-26). Szerencsére nem volt nagy a baj, de a magasember a félidőig már nem lépett pályára. A negyed felénél két gyorsindítással újra meglépett a Szolnok, de nem hagyta annyiban a DEAC-Tungsram, két perccel később Dzeletovics szép passzával már újra a cívisvárosiak vezettek (34-36). Az Olajbányászlak erre is volt válasza, a félidő utolsó perceit nagyon megnyomták, 9-1-es rohanásuknak köszönhetően pedig hatpontos fórral vonulhattak az öltözőbe.

A fordulás után Cummings duplájával és Zsíros hárompontosával hamar kétszámjegyűre hízott a differencia, de nem omlott össze a DEAC, Tóth révén megkezdték a felzárkózást. Lapornik és Thames is értékesített egy-egy ziccert, Drenovac elképesztően messziről bedobott hármasa és szép betörése után már csak kettő volt közte, Potocsnik volt kénytelen időt kérni (50-48). Meg is tört Polyákék lendülete, Rogics vezetésével újra magára talált a házigazda, a kőkemény védekezésüknek hála pedig négy perc alatt csak egy debreceni kosár született, így 59-50-et mutatott az eredményjelző a záró felvonás előtt.

Az utolsó tíz percet Lapornik hármasa nyitotta, melyre Kovács válaszolt rögtön egy duplával. Topics magas szerkezetre váltott, az előző fordulókban alig-alig látott Tóth-Aska duót egyszerre küldte bevetésre, mely érezhetően jó döntésnek bizonyult. Thames kosaraival egy pontra zárkózott a DEAC, melyre még Pongó válaszolt egy hármassal, de Drenovac egymás után szerzett két triplájával hosszú idő után újra a vendégeknél volt az előny (64-66). Szubotics vette hátára a Szolnokot, debreceni részről pedig Thames volt nagyon aktív, így szinte percenként változott a vezető kiléte. Másfél perccel a vége előtt Kovács értékesítette büntetőit, melyre Dzseletovics válaszolt egy triplával, így hatvan másodperccel az órán még semmi sem dőlt el (76-75). A következő támadásból Cakarun nehéz középtávolija utat talált a gyűrűbe, majd egy elhibázott debreceni támadás után Rogics is bedobta egyik büntetőjét, így hiába Lapornik utolsó másodperces hármasa, a találkozót végül egy ponttal a Tisza-partiak nyerték.

Szolnoki Olajbányász – DEAC-Tungsram 79-78 (21-22, 22-15, 16-13, 20-28)

Szolnok: ROGICS 15/6, Badzim 8/3, Rudner -, SZUBOTICS 16/6, Taiwo 2 csere: Cakarun 9, Pallai 2, Zsíros 3/3, KOVÁCS 10/6, Cummings 9/3, Pongó 5/3.

vezetőedző: Gasper Potocsnik

DEAC: THAMES 16/6, Polyák -, Valerio-Bodon 3, Dzseletovics 6/3, Tóth 11 csere: ASKA 13, Lapornik 10/6, DRENOVAC 18/9, Kerpel-Fronius 2.

vezetőedző: Milenko Topics

Milenko Topics: Rengeteg második esélyt engedélyeztünk ellenfelünknek és a kettő-kettőket sem védtük a kellő hatékonysággal. A mérkőzés közepén sok leindítás kosarat kaptunk, aminek köszönhetően meglépett a Szolnok, de nem adtuk fel, és egy-két extra egyéni teljesítménnyel sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe. A végjátékban buta faultokat ütöttünk, amikkel könnyű pontokat engedtünk az ellenfélnek, ide tartozik a technikai hibám is, ami nem fér bele egy ilyen szoros mérkőzésen, ezért teljes mértékben vállalom a felelősséget. A jövőre nézve ugyanakkor sok bíztató jelet láttam, bízom a sikeres folytatásban.