Oda a pályaelőny, 1-0 az Albának

Vereséggel kezdte a rájátszást a DEAC kosárlabdacsapata, Kovács Adrián együttese hazai pályán szenvedett 15 pontos vereséget az Alba Fehérvártól. Az első félidő kiegyenlített játéka után összeomlott a hajdúságiak védekezése, így a vendégek sikerével indult a három győzelemig tartó párharc.

Az ezüstéremmel végződő Magyar Kupa döntő után a bajnokságban is történelmi mérkőzésre készülhetett a Debreceni Egyetem gárdája, hiszen fennállása első A-csoportos rájátszását kezdhette meg a Fehérvár ellen. Bár a fiatal-szabály már nem kötelezte egyik csapatot sem, a vendégeknél Lukács, míg a hajdúságiaknál Somogyi is kezdett az alapszakaszhoz hasonlóan.

Már-már hagyományosan Tóth Ádám közelijével indult a találkozó, melyre az Alba egy 7-0-s futással válaszolt. A folytatásban is nagy iramban játszottak a felek, a negyed derekán pedig Moody ziccerével újra döntetlen volt az állás, sőt Polyák László sarok-triplájával már a cívisvárosiaknál volt az előny (15-14). A negyed második felében is potyogtak a kosarak, de hiába tartotta sokáig minimális előnyét a DEAC, az utolsó mozzanat Markovicsé volt, így 20-21-el zárult az első tíz perc.

Moore hárompontosára Vojvoda válaszolt a rövidszünet után, majd Drenovac jeletkezett sorozatban öt ponttal (28-24). Az üres lelátókat leszámítva igazi playoff-hangulat jellemezte a mérkőzést, minden labdáért óriási küzdelem folyt a pályán, rendkívül fizikális volt a játék. Ezt követően kissé megtorpantak Polyákék, az Alba pedig egy 8-0-s rohanással újra fordítani tudott. Vojvoda és Davis vezetésével már nyolc is volt közte, de Moody öt pontjával újra zárkózott a Kovács-csapat (35-38). Nem törtek meg a vendégek, Csorvási centerjátékának köszönhetően ismét megléptek, ám ekkor újra Moody vette hátára csapatát, nyolcméteres hárompontossal olvasztotta kettőre a differenciát (41-43).

A fordulás után Ahmad használta ki a három személyi hibája miatt a padon kezdő Tóth Ádám hiányát, nyolc pontjával hamar tíz ponttal elléptek a vendégek (41-51). Kovács Adrián azonnal reagált, a center visszatértével pedig stabilizálódott a DEAC játéka, hét egymást követő ponttal káromra zárkóztak. Davis és Vojvoda azonban újra megvillant egy perc alatt kétszámjegyűre tornázták fel fórjukat a hazai szakmai stáb magához is hívta övéit (48-61). A folytatásban Tóth Ádám egy dulakodás után technikait kapott, így negyedik hibája miatt újra a padra kényszerült, ami nem javította a cívisvárosiak felzárkózási esélyeit. A negyed hajrájában valamelyest zárkózni tudott a Debreceni Egyetem, ám bántóan sok második esélyt hagytak ellenfelüknek, így 70-60-as fehérvári vezetéssel várhatták az utolsó felvonást.

A negyedik tíz percet is a vendégek kezdték jobban, Hearst ziccere után pedig már komoly bajban voltak a debreceniek (63-77). Hiába kért időt Kovács Adrián, teljesen szétesett a hajdúságiak játéka, öt perccel a vége előtt pedig már gyakorlatilag el is dőlt a találkozó (63-84). Az utolsó percekben ugyan igyekezett kozmetikázni az eredményen a DEAC, de a jóval frissebben, motiváltibban és fegyelmezettebben kosárlabdázó Alba Fehérvár végül megérdemelt, 96-81 arányú győzelmet aratott.

DEAC – ALBA FEHÉRVÁR 81-96 (20–21, 21–22, 19–27, 21–26)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Földházi, Tóth, Minár
DEAC: MOODY 20/3, Somogyi 2, Polyák 5/3, Hines 9, TÓTH Á. 15. Csere: Drenovac 17/3, Moore 11/9, Guyton 2, Molnár M.
Edző: Kovács Adrián

ALBA: Curry 10/6, VOJVODA 14/9, Lukács, DAVIS 23, AHMAD 18/9. Csere: HEARST 14/3, Markovics 10/3, Csorvási 7, OmenakaTakács MartinTakács Milán.

Edző: Forray Gábor

Kovács Adrián: – Az Alba jobban akarta ezt a sikert, ehhez nem férhet kétség. Történelmünk első rájátszás-mérkőzésén majdnem száz pontot kaptunk, ami mindent elmond. Nem taktikailag szenvedtünk vereséget, hanem mentálisan, valamint fizikálisan. Változtatnunk kell keddre, hiszen azzal nem fogunk mérkőzést nyerni, hogy egy hete a nyakunkba akasztották a Magyar Kupa ezüstérmét.

Forray Gábor: – A védekezés volt a siker záloga, a gyakorlatban is működött, amit az edzéseken gyakoroltunk. A fiúk negyven percig koncentráltak, rendkívül fókuszáltan kosárlabdáztunk. Támadásban akadtak rövidebb egyénieskedő periódusaink, de a huszonegy gólpassz arról árulkodik, hogy csapatként arattunk győzelmet. Természetesen örülünk, de már csak a keddi meccs lebeg a szemeink előtt.