Óriási bravúr: a ráadásban vertük a címvédőt!

Hosszabbításos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 22. fordulójában a címvédő Falco-Vulcano Energia KC ellen.

A listavezető, 17 mérkőzés óta veretlen Falco KC-t fogadta a Debreceni Egyetem a forduló rangadóján. Andjelko Mandics nem a legerősebb felállásban tudta harcba küldeni övéit, hiszen Mócsán Bálint egy kisebb orvosi beavatkozás miatt kihagyni kényszerült a találkozót. A vendégek esélyeshez méltóan kezdték a mérkőzést Pot és Benke kosaraival két perc után már 7-0-s előnyben voltak. A folytatásban Drenovac és Williamson kosaraival a DEAC is megkezdte a pontgyártást, sőt a negyed derekához érve Edwin triplája és Buljevic ziccere után sikerült kiegyenlíteni (9-9). Az ezúttal is a padról érkező Perl hozott lendületet a vendégek játékába, a válogatott bedobó vezérletével ismét hét pontjuk maradt megválaszolatlanul, így hiába volt a negyed vége inkább a hazaiaké, végül négypontos vasi előnnyel zárult a játékrész (14-18).

Záporoztak a hárompontosok a következő etap kezdetén, de mivel a négy távoliból hármat a szombathelyiek szereztek, így szempillantás alatt kétszámjegyűre nőtt a differencia. Nem hagyta magát a DEAC, felvették a versenyt a rendkívül fizikális játékot játszó ellenfelükkel. A nagyszünethez közeledve Buljevic lépett elő, egy kettő plusz egyes akció után hatalmasat zsákolt Edwin leosztásából, így sikerült négyre zárkózni (30-34). A félidő utolsó perceiben rendezte a sorokat a listavezető, sőt az utolsó megmozdulás is Pot nevéhez fűződött, faulttal együtt értékesített közelijének köszönhetően 34-41-el mehettek a felek az öltözőbe.

A fordulás után mindkét fél nagy energiákat mozgósított a védő oldalon, melynek köszönhetően állandósult a különbség. Perl és Tiby pontjaival a Falco lépett el hamarabb a holtpontról, melynek köszönhetően tíz fölé nőtt a fórjuk. Nem esett össze a DEAC, Hőgye gyorsindítása után Drenovac és Williamson is eredményes volt, így Konakov volt kénytelen időt kérni (48-52). Ez sem törte meg a cívisvárosiak lendületét, az amerikai erőcsatár hárompontosával már csak egy volt közte, sőt a negyedet Edwin duplája zárta, így a mérkőzés során elősször jártak előrébb a fehér-feketék (55-45).

Edwin középtávolija után megkapta negyedik hibáját egy sportszerűtlen formájában, ráadásul Pongó büntetői után az extra támadásból Tiby szórt be egy hármast, így ismét a vasiak jártak előrébb. Hiába zsákolt hatalmasat Keller, Tadics nagyszerűen szállt be a játékba, amellett, hogy kiválóan mozgatta csapattársait, három középtávolit is a helyére küldött, így öt perccel az órán fordított a DEAC (65-62). Jól sült el a vendég időkérés, Tiby vezérletével hét pontot dobott sorozatban a Falco, így ezúttal már Mandics volt kénytelen magához hívni övéit. A hajrában Buljevic egyenlített két közelivel, Pot kettesére pedig Drenovac válaszolt egy hármassal, így egy perccel az órán fordítottak a hajdúságiak (72-71). Tiby hármasával a vendégek kerültek nagyon közel a győzelemhez, de Williamson kísérletét három másodperccel a vége előtt Drenovac tette vissza, s mivel Keller utolsó kísérlete lejött, így jöhetett a hosszabbítás (74-74).

A ráadás kezdetén Neuwirth szerezte meg első pontjait a legjobbkor egy tripla formájában, majd Perl kosarára válaszolt Buljevic egy ziccerrel és két büntetővel (81-76). Tiby kettő plusz egyével zárkóztak a vasiak, Drenovac büntetői után pedig Perl volt eredményes egy betörésből (83-81). Az utolsó percben Tadics csak az egyik egypontosát dobta be, de hiába támadhatott az egyenlítésért a Falco, az extázisban játszó hajdúságiak minden rohamot visszavertek, így Hőgye egy büntetővel lezárhatta a mérkőzést. A DEAC ezzel a bravúrgyőzelemmel megtartotta negyedik helyét a tabellán, és négy fordulóval az alapszakasz vége előtt óriási lépést tett a rájátszásba jutás felé.

DEAC – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 85-81 (14-18, 20-23, 21-13, 19-20, 11-7)

DEAC: Edwin 15, Neuwirth 3/3, DRENOVAC 23/3, WILLIAMSON 19/6, BULJEVIC 15 csere: Hőgye 3/3, Tadics 7, Garamvölgyi.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Falco: Pot 11/3, Tanoh Dez, Benke 6/6, TIBY 17/6, Keller 8 csere: PERL 20/6, Jordano 6/6, Pongó 9/6, Kovács 2, Barac 2, Krivacsevics.

vezetőedző: Milos Konakov