Pakson sem tört meg a rossz sorozat

Tizenhat pontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata a 14. fordulójában Pakson. Az első negyedet még minimális előnnyel zárta Kovács Adrián együttese, ám ezt követően végig a hazaiak akarata érvényesült.

Kovács Adrián egyből a kezdőcsapatba nevezte a héten szerződtetett Ronald Moore-t, a hazaiaknál pedig a sérüléséből visszatérő Valerio-Bodon a kispadon kezdett. Nagy iramban indult a találkozó, Capers vezetésével 9-4-es előnyre tett szert a Paks az első percekben. Nem hagyta annyiban a DEAC, Drenovac hármasa és Molnár Márton duplája után döntetlen volt az állás, sőt az új igazolás, Moore triplájával már a vezetést is sikerült átvenni (11-14). A várakozásoknak megfelelően az ASE igyekezett gyors támadásokat vezetni, míg a DEAC jóval több külső dobással próbálkozott, mint az elmúlt hetekben. A hajdúságiak a negyed második felében jól záró védelmüknek köszönhetően végig tartani tudták előnyüket, így 20-23-al zárult az első etap.

A rövidszünet után nagyon motiváltan jött fel a pályára a Paks, egy perc alatt egy 5-0-s futással fordítottak, Kovács Adrián azonnal egy időkéréssel igyekezett megtörni a lendületüket. A rövid fejmosás után Molnár Dániel fújt ébresztőt egy triplával, ám a Paks a folytatásban is eredményesen vezette gyorsindításait, így állandósult a minimális fórjuk. A félidőhöz közeledve tovább szigorított védekezésén az Atomerőmű, a DEAC érezhetően ritmust vesztett, Capers kettő plusz egyes akciójával pedig kétszámjegyűre nőtt a differencia (44-32). Hiába kérte ki második taktikai szünetét is a szakmai stáb, a hazaiakat nem sikerült lelassítani, így 50-35-el mehettek a nagyszünetre a felek.

A fordulás után mindkét oldalon nagyon pontatlanná vált a játék, s bár Tóth Ádám egy tőle meglehetősen szokatlan hárompontossal jelentkezett, nem sikerült tízen belülre kerülni. A DEAC centereire egyébként nem lehetett panasz, Tóth és Molnár is már kétszámjegyű ponttermésnél járt a harmadik negyed derekánál, apró szépséghiba, hogy termetükből adódóan csak a legritkább esetben lehetnek egyszerre a pályán. Bár sokáig úgy tűnt, legalább a játékrészt nyerni tudják Polyákék, Jakson utolsó másodperces hárompontosának köszönhetően ez sem sikerült, így nagyon nehéz helyzetbe kerültek a záró felvonásra (71-56).

Az utolsó tíz perc ugyan két paksi kosárral indult, de tizenkilenc pontos hátrányban sem adta fel a Debreceni Egyetem alakulata, 8-0-s rohanásuk után Braniszlav Dzunics hívta magához övéit. Drenovac triplája után már csak tíz volt közte (77-67), de ezt követően újra összekapta magát a vendéglátó, és higgadtan kosárlabdázva megnyugtató előnyre tettek szert, melyet nem engedtek ki a kezükből a lefújásig, így végül megérdemelt tizenhat pontos győzelmet arattak. A DEAC ezzel sorozatban negyedik vereségét szenvedte a bajnokságban, mely után már negatívba fordult a mérlegük. Nincs megállás, hiszen még három találkozó vár a cívisvárosiakra a naptári évben, és hiányzók ide vagy oda, valamit ki kell találniuk, hogy ne ússzon el idejekorán a szezon.

Atomerőmű SE – DEAC 89-73 (20-23, 30-12, 21-21, 18-17)

ASE: CAPERS 26/9, SHEPARD 11, Gulyás -, Eilingsfeld 6, JACKSON 16 csere: Kovács 4, Valerio 5, Kis 8/3, Velkey 3/3, Baker 10/3.

DEAC: Moore 7/6, Somogyi -, DRENOVAC 16/6, Hines 10, TÓTH 14 csere: Molnár D. 3/3, Molnár M. 10, Guyton 12/3, Polyák 1, Balázsi -.

Kovács Adrián: Fegyelmezetlenek voltunk és nem tartottuk be azokat a dolgokat amiket előzetesen elterveztünk. Huszonhárom pontot kaptunk gyorsindításból, és ötvenet a festékből, így esélyünk sem volt a győzelemre.