Szétestünk a fordulás után

Hazai pályán szenvedett 13 pontos vereséget a DEAC-Tungsram kosárlabdacsapata az NB I. A hatodik fordulójában az EGIS Körmend ellen. Milenko Topics együttese az első félidőben már 19 ponttal is vezetett, de a fordulás után teljesen szétesett a játékuk, így megérdemelt vendég siker született.

A vendégek eltiltott vezetőedzőjük, Antonisz Konsztandinidesz nélkül voltak kénytelenek kiállni az összecsapásra, a vasiakat ezúttal az együttes másodedzője, Kocsis Tamás irányította a partvonal mellől. A DEAC kezdte jobban a mérkőzést, kemény védekezésükre alapozva három és fél perc után 8-0-s vezetésre tettek szert, ki is kérte első taktikai szünetét a Körmend. Savic büntetőivel zárkóztak a Rába-partiak, de támadásban továbbra sem találták a ritmust, így a negyed derekára kétszámjegyűre nőtt a differencia (12-2). Közel hat perc után megszületett az első körmendi mezőnykosár is, de hiába hibáztak többet Polyákék, jelentősen nem tudtak közelebb kerülni a piros-feketék. A negyed hajrájában a padról ezúttal is ragyogóan beszálló Drenovac volt elemében, a szerb kiscsatár sorozatban szerzett hat pontjának köszönhetően 20-8-as eredménnyel zárult az első játékrész.

A folytatásban is rendkívül kemény játék folyt a pályán, a hajdúságiak sokáig csak büntetőkből voltak eredményesek, majd Tóth Ádám egy hatalmas zsákolással ugrasztotta talpra a publikumot (28-14). Elképesztően jól működött a DEAC védekezése, Ferencz Csabáék szinte alig tudtak üres dobóhelyzeteket kialakítani. A negyed második felében felgyorsultak az események, Takács fújt ébresztőt egy hármassal a vendégeknek, majd Stokes szerzett egy duplát, de Lapornik egy szép ziccerrel, Thames pedig egy kintivel válaszolt (40-21). A nagyszünethez közeledve újra magára talált a Körmend, de az utolsó megmozdulás Ivan Askaé volt, így 44-28-al mehettek az öltözőbe a csapatok.

A Körmend a második félidőre érezhetően jóval motiváltabban jött ki, egy 10-2-es futással három perc alatt lefelezték hátrányukat (46-38). Topics időkérése után a Tóth-Dzeletovics palánk alatti duó vette kezébe az irányítást, de a kőkeményen védekező vasiak Stones kosaraival tartották a lépést. White percei következtek, az amerikai kosaraival tovább zárkóztak a vendégek, Garett zsákolása és Savic gyorsindítása után pedig már csak kettő volt közte (57-55). A negyedet Aska közelije zárta, de a körmendiek tizenkét ponttal megnyerve az etapot visszajöttek a mérkőzésbe.

A záró felvonást is az amerikai center kosara nyitotta, de a szétesőben lévő debreceni védekezést a folytatásban kegyetlenül megbüntette a Körmend. Teljesen összeesett a házigazda, a piros-feketék egy 20-4-es rohammal fordítottak, Ferencz három perc alatt négy triplát is értékesített (63-75). Polyák hárompontosa törte meg a cívisvárosi kosárcsendet, de az extázisban kosarazó vasiak okos játékkal tartották előnyüket. A teljesen tanácstalanná váló debreceni játékosok érezhetően nem voltak már fejben a pályán a végjátékban, így a Körmend 19 pontos hátrányból fordítva végül teljesen megérdemelten nyerte meg az összecsapást.

DEAC-Tungsram – EGIS Körmend 76-89 (20-8, 24-20, 15-27, 17-34)

DEAC: Thames 9/3, Polyák 9/9, Valerio-Bodon 3, Dzseletovics 6, Tóth 11 csere: DRENOVAC 18/3, Aska 6, Lapornik 7, Kerpel-Fronius 7, Neuwirth, Kovács.

vezetőedző: Milenko Topics

Körmend: WHITE 16/3, Stokes 12/3, Takács 6/6, SAVIC 13/6, Krivacsevics 6 csere: Garrett 12, FERENCZ 19/15, Durázi 2, Kenéz -.

megbízott vezetőedző: Kocsis Tamás

Milenko Topics: Az elején sikerült megvalósítani sok mindent az eltervezettekből, a körmendi dobókat jól hatástalanítottuk. Az első félidőben akár el is dőlhetett volna a találkozó, a szünetben meg is beszéltük, hogy hasonló agresszivitással kell folytatnunk, azonban valami megváltozott. A Körmend elkapta a fonalat és ezzel nem igazán tudtunk mit kezdeni, extra dobásaikkal kizökkentették a fiúkat, így sajnos nem sikerült kilábalni a hullámvölgyből. A Körmend felkeményedett játékának köszönhetően meg tudta fordítani a mérkőzést, és teljesen megérdemelt győzelmet aratott. Meg kell találnunk mi okozta a vereséget és menni kell tovább.